Poreklo prezimena Stojkov

15. mart 2012.

komentara: 12

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Goran

    Ja sam Goran Stojkov i sada živim u Vlasotincu , moje poreklo vodi iz Radojeva u Banatu. Slavimo svetog Jovana. Ali ne znam odakle su se doselili u Radojevo moji preci. Ako neko nešto zna neka napiše. Hvala i pozdrav. . .

    • Tatjana

      Postovana, moji su Stojkovi iz Čuruga i slave slavu Sv Jovaana. Deda mi je bio Todor Toša Stojkov, pradeda Radivoj- Rada Stojkov. Dedina porodicna kuca ima spomen plocu u Čurugu, i deda mi je nosilac spomenice. Zavrsio je Vojnu Akademiju i poslom je ziveo na vise mesta, ali se 1953 preselio u Novi Sad gde i dan danas zivimo. Ono sto ja znam iz prica da su Arsenijem Carnojevicem naselili Vojvodinu u tri kraka. Jedan oko Srpske Crnje i Kikinde, drugi Čurug i okolina Bečeja i treli oko Sombora.

  2. Milan Stojkov

    Moje ime je Milan Stojkov iz Bele Crkve u Banatu, krsna slava Sv. Pantelejmon
    Poreklo nam je iz sela Jasenova izmedju Bele Crkva i Vrsca. Deda se zvao Zivojin (baba Mitra) a pradeda Milan (prababa Katica). Ako ima jos Stojkova neka se jave…

    Pozdrav i srecna slava svima koji danas slave

  3. aleksandar stojkov

    slava od vajkada sveti nikola,poreklo od starih iz preloga koji su došli pod turskom rukom iz makedonije,vekovima naseljeni u slavoniji i raseljeni po vojvodini

  4. Saša Pančevački

    Stojkovi u Dolovu takođe slave Svetog Nikolu. U pitanju je porodica Stojkov-Nenadov. Po Jovanu Erdeljanoviću porodica je u Dolovo došla iz Starčeva, ali u popisu civila Omoljice 1764.godine pominje se Nenad Stojković.Zbog toga smatra se da je začetnik ove porodice bio upravo Nenad koji je sa porodicom došao iz Omoljice a ne Starčeva !
    U Omoljici je Jovan Erdeljanović zabeležio porodicu Stojkov-Vrapčeve koji slave Sv.Nikolu takođe, a u Omoljicu su došli iz Srbije !

    Što se tiče najstarijih predaka ove porodice zabeleženih u matičnim knjigama je bio Petar Stojković (1737-1817).

    • Saša Mikić

      Moj deda po majci je Jovan Stojkov, po nadimku Vrapčev za porodicu, iz Omoljice rođen 1900 umro 1944. Pošto sam ja rođen daleko posle njegove smrti, po priči moje babe (Majke kako smo je svi zvali), Jelene Stojkov (1908-1990) porodica Stojkov je ranije bila Stojković, ali je zbog čuvene Marije Terezije morala da odbaci ”ić” zbog poreza. Doselili su se iz Ritopeka, s druge strane Dunava, navodno zato što je neki predak ubio Turčina, pa morao da beži. Inače slava je Sv. Nikola.

  5. Branislava

    Moje devojačko prezime je Stojkov. Tata Branislav, deda Milorad, pradeda Stanko koji je poginuo u II svetskom ratu negde kod Loznice. Pradeda je živeo u Čurugu, a tata se oženio u selu pored gde i sada živimo (Bačko Gradište) slavimo svetog Jovana 20.01.

    • Jasna Obradović

      Branislava, dobro veče.
      Pravim porodično stablo pa mi je i Vaš komentar zanimnjiv.
      Devojačko prezime moje mame je Stojkov. To je stara čuruška porodica. Imam neke podatke o njima.
      Ako Vas zanimaju, javite mi se.
      Lep pozdrav iz Novog Sada.

      [email protected]

    • Tatjqna

      Postovana, moji su Stojkovi iz Čuruga i slave slavu Sv Jovaana. Deda mi je bio Todor Toša Stojkov, pradeda Radivoj- Rada Stojkov. Dedina porodicna kuca ima spomen plocu u Čurugu, i deda mi je nosilac spomenice. Zavrsio je Vojnu Akademiju i poslom je ziveo na vise mesta, ali se 1953 preselio u Novi Sad gde i dan danas zivimo. Ono sto ja znam iz prica da su Arsenijem Carnojevicem naselili Vojvodinu u tri kraka. Jedan oko Srpske Crnje i Kikinde, drugi Čurug i okolina Bečeja i treli oko Sombora.

  6. Đorđe Stojkov

    Ja sam Đorđe Stojkov. Rodom iz Bačkog Brestovca,moj otac Saša i deda Ljubomir ziveli su u Brestovcu isto kao i njihovi roditelji. Koliko ja znam Stojkovi su u Bačkom Brestovcu vec kolenima slavimo Sv Petku,ne znam odakle su dosli ali po nekim pricama zbog Marije Terezije im je skinuto “ić” i tu su od pamtiveka.

  7. Stefan Stojkov

    Ja sam Stefan Stojkov, iz Beograda. Poreklo naše porodice je iz Čente u okolini Velikog Bečkereka (Petrovgrada) današnjeg Zrenjanina u kome se rodio moj pradeda Nikola Stojkov još u 19. veku. Jedan krak loze (koji se ugasio) živeo je i u Temišvaru, gde su Stojkovi bili istaknuti trgovci i darodavci srpske crkve, kao i baštinici srpske nacionalne svesti u javnom životu. Krsna slava je Sv. Nikola. Stojkovi su se doselili u vreme Velike seobe Srba sa kraja 17./18. vek i bili su graničari, kasnije trgovci. Prema predanju došli su sa ostalim Srbima bežeći od Turaka iz Stare Srbije. Prezime je tipično prečansko (bez srbijanskog ,,ić”) kao posledica prakse austrijskih vlasti radi dehomogenizacije srpskog faktora u graničarskim oblastima tadašnje Habzburške monarhije. Širi krug srodnika živi od Petrovgrada (Zrenjanina) do Pančeva. Pored banatskog porekla prezimena, ovo prezime se pominje i u Bačkoj, ali i u drugim prečanskim krajevima danas izvan granica Srbije. Prezime se čak pominje i Zagorju, jer je nastalo po istom principu odvajanja ,,ić” u vreme habzburške države.