Порекло презимена Стојков

15. март 2012.

коментара: 12

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. Goran

    Ja sam Goran Stojkov i sada živim u Vlasotincu , moje poreklo vodi iz Radojeva u Banatu. Slavimo svetog Jovana. Ali ne znam odakle su se doselili u Radojevo moji preci. Ako neko nešto zna neka napiše. Hvala i pozdrav. . .

    • Tatjana

      Postovana, moji su Stojkovi iz Čuruga i slave slavu Sv Jovaana. Deda mi je bio Todor Toša Stojkov, pradeda Radivoj- Rada Stojkov. Dedina porodicna kuca ima spomen plocu u Čurugu, i deda mi je nosilac spomenice. Zavrsio je Vojnu Akademiju i poslom je ziveo na vise mesta, ali se 1953 preselio u Novi Sad gde i dan danas zivimo. Ono sto ja znam iz prica da su Arsenijem Carnojevicem naselili Vojvodinu u tri kraka. Jedan oko Srpske Crnje i Kikinde, drugi Čurug i okolina Bečeja i treli oko Sombora.

  2. Milan Stojkov

    Moje ime je Milan Stojkov iz Bele Crkve u Banatu, krsna slava Sv. Pantelejmon
    Poreklo nam je iz sela Jasenova izmedju Bele Crkva i Vrsca. Deda se zvao Zivojin (baba Mitra) a pradeda Milan (prababa Katica). Ako ima jos Stojkova neka se jave…

    Pozdrav i srecna slava svima koji danas slave

  3. aleksandar stojkov

    slava od vajkada sveti nikola,poreklo od starih iz preloga koji su došli pod turskom rukom iz makedonije,vekovima naseljeni u slavoniji i raseljeni po vojvodini

  4. Саша Панчевачки

    Стојкови у Долову такође славе Светог Николу. У питању је породица Стојков-Ненадов. По Јовану Ердељановићу породица је у Долово дошла из Старчева, али у попису цивила Омољице 1764.године помиње се Ненад Стојковић.Због тога сматра се да је зачетник ове породице био управо Ненад који је са породицом дошао из Омољице а не Старчева !
    У Омољици је Јован Ердељановић забележио породицу Стојков-Врапчеве који славе Св.Николу такође, а у Омољицу су дошли из Србије !

    Што се тиче најстаријих предака ове породице забележених у матичним књигама је био Петар Стојковић (1737-1817).

    • Саша Микић

      Мој деда по мајци је Јован Стојков, по надимку Врапчев за породицу, из Омољице рођен 1900 умро 1944. Пошто сам ја рођен далеко после његове смрти, по причи моје бабе (Мајке како смо је сви звали), Јелене Стојков (1908-1990) породица Стојков је раније била Стојковић, али је због чувене Марије Терезије морала да одбаци ”ић” због пореза. Доселили су се из Ритопека, с друге стране Дунава, наводно зато што је неки предак убио Турчина, па морао да бежи. Иначе слава је Св. Никола.

  5. Branislava

    Moje devojačko prezime je Stojkov. Tata Branislav, deda Milorad, pradeda Stanko koji je poginuo u II svetskom ratu negde kod Loznice. Pradeda je živeo u Čurugu, a tata se oženio u selu pored gde i sada živimo (Bačko Gradište) slavimo svetog Jovana 20.01.

    • Јасна Обрадовић

      Бранислава, добро вече.
      Правим породично стабло па ми је и Ваш коментар занимњив.
      Девојачко презиме моје маме је Стојков. То је стара чурушка породица. Имам неке податке о њима.
      Ако Вас занимају, јавите ми се.
      Леп поздрав из Новог Сада.

      [email protected]

    • Tatjqna

      Postovana, moji su Stojkovi iz Čuruga i slave slavu Sv Jovaana. Deda mi je bio Todor Toša Stojkov, pradeda Radivoj- Rada Stojkov. Dedina porodicna kuca ima spomen plocu u Čurugu, i deda mi je nosilac spomenice. Zavrsio je Vojnu Akademiju i poslom je ziveo na vise mesta, ali se 1953 preselio u Novi Sad gde i dan danas zivimo. Ono sto ja znam iz prica da su Arsenijem Carnojevicem naselili Vojvodinu u tri kraka. Jedan oko Srpske Crnje i Kikinde, drugi Čurug i okolina Bečeja i treli oko Sombora.

  6. Đorđe Stojkov

    Ja sam Đorđe Stojkov. Rodom iz Bačkog Brestovca,moj otac Saša i deda Ljubomir ziveli su u Brestovcu isto kao i njihovi roditelji. Koliko ja znam Stojkovi su u Bačkom Brestovcu vec kolenima slavimo Sv Petku,ne znam odakle su dosli ali po nekim pricama zbog Marije Terezije im je skinuto “ić” i tu su od pamtiveka.

  7. Стефан Стојков

    Ја сам Стефан Стојков, из Београда. Порекло наше породице је из Ченте у околини Великог Бечкерека (Петровграда) данашњег Зрењанина у коме се родио мој прадеда Никола Стојков још у 19. веку. Један крак лозе (који се угасио) живео је и у Темишвару, где су Стојкови били истакнути трговци и дародавци српске цркве, као и баштиници српске националне свести у јавном животу. Крсна слава је Св. Никола. Стојкови су се доселили у време Велике сеобе Срба са краја 17./18. век и били су граничари, касније трговци. Према предању дошли су са осталим Србима бежећи од Турака из Старе Србије. Презиме је типично пречанско (без србијанског ,,ић”) као последица праксе аустријских власти ради дехомогенизације српског фактора у граничарским областима тадашње Хабзбуршке монархије. Шири круг сродника живи од Петровграда (Зрењанина) до Панчева. Поред банатског порекла презимена, ово презиме се помиње и у Бачкој, али и у другим пречанским крајевима данас изван граница Србије. Презиме се чак помиње и Загорју, јер је настало по истом принципу одвајања ,,ић” у време хабзбуршке државе.