Порекло презимена Стојков

15. марта 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Goran

  Ja sam Goran Stojkov i sada živim u Vlasotincu , moje poreklo vodi iz Radojeva u Banatu. Slavimo svetog Jovana. Ali ne znam odakle su se doselili u Radojevo moji preci. Ako neko nešto zna neka napiše. Hvala i pozdrav. . .

 2. Milan Stojkov

  Moje ime je Milan Stojkov iz Bele Crkve u Banatu, krsna slava Sv. Pantelejmon
  Poreklo nam je iz sela Jasenova izmedju Bele Crkva i Vrsca. Deda se zvao Zivojin (baba Mitra) a pradeda Milan (prababa Katica). Ako ima jos Stojkova neka se jave…

  Pozdrav i srecna slava svima koji danas slave

 3. aleksandar stojkov

  slava od vajkada sveti nikola,poreklo od starih iz preloga koji su došli pod turskom rukom iz makedonije,vekovima naseljeni u slavoniji i raseljeni po vojvodini

 4. Саша Панчевачки

  Стојкови у Долову такође славе Светог Николу. У питању је породица Стојков-Ненадов. По Јовану Ердељановићу породица је у Долово дошла из Старчева, али у попису цивила Омољице 1764.године помиње се Ненад Стојковић.Због тога сматра се да је зачетник ове породице био управо Ненад који је са породицом дошао из Омољице а не Старчева !
  У Омољици је Јован Ердељановић забележио породицу Стојков-Врапчеве који славе Св.Николу такође, а у Омољицу су дошли из Србије !

  Што се тиче најстаријих предака ове породице забележених у матичним књигама је био Петар Стојковић (1737-1817).

  • Саша Микић

   Мој деда по мајци је Јован Стојков, по надимку Врапчев за породицу, из Омољице рођен 1900 умро 1944. Пошто сам ја рођен далеко после његове смрти, по причи моје бабе (Мајке како смо је сви звали), Јелене Стојков (1908-1990) породица Стојков је раније била Стојковић, али је због чувене Марије Терезије морала да одбаци ”ић” због пореза. Доселили су се из Ритопека, с друге стране Дунава, наводно зато што је неки предак убио Турчина, па морао да бежи. Иначе слава је Св. Никола.

 5. Branislava

  Moje devojačko prezime je Stojkov. Tata Branislav, deda Milorad, pradeda Stanko koji je poginuo u II svetskom ratu negde kod Loznice. Pradeda je živeo u Čurugu, a tata se oženio u selu pored gde i sada živimo (Bačko Gradište) slavimo svetog Jovana 20.01.

 6. Đorđe Stojkov

  Ja sam Đorđe Stojkov. Rodom iz Bačkog Brestovca,moj otac Saša i deda Ljubomir ziveli su u Brestovcu isto kao i njihovi roditelji. Koliko ja znam Stojkovi su u Bačkom Brestovcu vec kolenima slavimo Sv Petku,ne znam odakle su dosli ali po nekim pricama zbog Marije Terezije im je skinuto “ić” i tu su od pamtiveka.