Poreklo prezimena Stojković

14. mart 2012.

komentara: 142

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (142)

Odgovorite

142 komentara

  1. Saša S

    Poštovanje!
    Slučajno sam naišao na Vaš internet sajt i primijetio da se bavite pitanjem porijekla raznih prezimena.
    Moje ime je Saša Stojković, živim u Srpcu kod Banje Luke. Moji Stojkovići naselili su ove krajeve prije otprilike 150 godina i veoma smo brojna familija. Živimo u Srpcu i nekoliko okolnih sela (Gornja Lepenica, Srbac Selo, Inađol…). Prema predanju, naš čukundjed je došao u ove krajeve, navodno iz okoline Valjeva , ili negdje sa juga Srbije. Sa njim su stigla i njegova dva brata, od kojih će jedan (navodno) uzeti prezime Bogosavac, aod koga je potekla danas takođe veoma brojna porodica iz Srpca i obližnjeg sela Kaoci. Zanima me da li je moguće, i gdje, provjeriti pouzdanost ovakvih podataka. Postoji li u Valjevu nekakva institucija kojoj bih se mogao obratiti za pomoć, u nadi da ću naći nekakve pouzdane zapise o svojim precima koji su odselili u pravcu Bosne? Moj čujundjed se zvao David (prezime Stojković, ali ne nužno, moguće je i da je bilo neko drugo), imao je, dakle, sigurno barem jednog, a vjerovatno zapravo dva brata. Krsna Slava nam je Sveti Georgije.
    S poštovanjem!

    • Milorad Bogdanović

      Može biti da je vaš čukunđed došao od Valjeva, i ovdje izeo prezime Stojković, ili su tvoji pretci došli mnogo godina prije, pa se vaše prezime razgranalo u ravnici Dervente, Srbca, Prnjavora i Gradiške.
      Na ovim prostorima Stojkovići se spominju 1882. godine kao najbrojniji slavljenici Stevanjdana, u parohijama: Viječani, Galipoljci i Štrpci kod Prnjavora i Miloševo Brdo- Grbavica kod Gradiške. Đurđevdan slave u parohiji Derventa, kao i Kaoci i Lepenica kod Prnjavora, a Nikoljdan u parohiji Viječani, Junuzovci i Umci kod Sanskog Mosta. Ovo prezime još se spominje u parohiji Derventa kao slavljenici Markovdana i Trifunjdana u Smoljanima kod Petrovca.
      Vjerovatno da je vaše prezime doselili na ovaj prostor dosta davno, jer koliko se vidi, u tome vremenu, više nigdje se ne spominje u mitropoliji dabrobosanskoj. To potvrđuje i spominjanje ovoga prezimena s druge strane Save u Slavoniji još početkom 18. vijeka, gdje su mahom naseljavali pravoslavni Srbi sa ovih prostora.
      U Šematizmu eparhije pakračke za 1898. godinu, Stojkovići se spominju u parohijama: Daruvar gdje su slavili Jovanjdan, Voćin-Đurđevdan, Mikleuš kod Slatine i Mala Trešnjevica kod Đurđevca, čija je zajednička slava Nikoljdan.
      Stojkovići se takođe spominju i 1883. godine u eparhiji Gornjo-Karlovačkoj, kao slavljenici Jovanjdana, ali nažalost ne navodi se u kojoj njenoj parohiji.
      Moj savjet je, da posjetiš naš Srpski DNK projekat kao i naš Forum, ako to već nisi, izvršiš testiranje i saznaš kojoj haplogrupi pripadaju tvoji pretci, i tako na najbrži i najsigurniji način rješiš se toga problema.
      I još nešto, pošto naše Poreklo njeguje svoje pismo, svoju ćirilicu, bilo bi mi drago da se i ti pridružiš nama.
      Sve najbolje vam želimo.

    • Selaković

      Poštovani Saša,
      Na prvi pogled deluje neobično da se neko iz Srbije, oslobođene turskog prisustva, preseli u okolinu Banja Luke pre 150 godina. Ali nije nemoguće.

      Mislim da će se teško naći neki trag u Arhivu Valjeva ili negde drugde, ne znam kako bih vas u vezi sa time posavetovao.

      Međutim, prelistajte malo ovaj sajt. Primetićete da je dosta novih saznanja poteklo iz genetskih testova koje sprovodi Društvo “Poreklo”.

      Testiranjem ipsilon-hromozoma i poređenjem sa već testiranima u bazi “Porekla”, a ima ih oko 1200, može se utvrditi eventualna srodnost sa nekim familijama. Ako biste se testirali, možda bi se našao neko u Srbiji ko je već testiran i sa kime imate genetsko poklapanje. Broj testiranih se svakodnevno povećava, tako da uzorak i baza podataka rastu, pa i verovatnoća da će se naći neko srodan vama.

      To nije mali finansijski izdatak za naš standard, ali u aprilu “Poreklo” ima akciju na koju se možete prijaviti, test će stajati oko 6500 dinara. Možda će vam biti zanimljivo da razmišljate i u tom pravcu, ako vam novčane prilike dozvoljavaju. Uzorak se uzima bezbolno, bris iz usta, vaš identitet ostaje anoniman, a u bazu podataka ulazi samo vaše prezime, krsna slava i mesto porekla.

  2. Sanja

    Pozdrav svima. Ja sam Sanja Stojkovic. Dolazim iz sela Jažince, opstina Štrpce – Kosovo i Metohija. Ono sto znam o mojima, jeste da su tu od 1914, to jest ja sam nasla podatke samo od tog vremena. Znam da je moj cukundeda jedno vreme ziveo u Prizrenu,ali je pobegao zbog krvne osvete. Znam da su njegov brat i cela njegova porodica bili ubijeni za vreme prvog svetskog rata, zbog toga sto je ubio jednog Bugarskog vojnika. Slavimo Svetog Nikolu.

  3. Marko Stojković

    Poštovani Stojkovići,

    moj deda je iz sela Popovce kod Lebana. Slavimo Svetog Arhangela Mihaila. Bilo bi mi veoma drago da mi se jave rođaci koji imaju neke podatke o poreklu mojih Stojkovića.

  4. Dusan

    Poštovani Stojkovići,

    moji potiču iz sela Šanac, opština Kruševac, selo gde je neko od srpskih glavesina smestio topove pokraj zapadne Morave ne bi li zaštitio Levač od Turaka. Pradeda Milisav rodjen 1902 godine, čukun deda Jaćim rodjen 1878, umro u zarobljeništvu u Nemačkoj 1915-te godine na badnje veče, tako stoji na spomeniku. Sahranjen je negde u Nemačkoj. Jaćimov otac Mika i stric Leka, to su im nadimci, su moji naj stariji predaci za koje ja znam. Na imanju gde su tada ziveli deda Leka je iskopao krst i kandilo te je tu sagradjena crkva Sv.Petke koja i danas stoji. Moji su se preselili bliže Moravi. Selo Šanac je jako staro, tu je živelo par familija i pre nego sto je zaseok dobio ime tako da mislim da su moji tu dugo.
    Slavimo Sv.Arhangela Mihajla i Sv.Arhangela Gavrila.

    Pozdrav svima.

  5. Aleksadnar

    Pozdrav Stojkovići.
    Zovem se Aleksandar(1997) i želeo bih da saznam nešto više o svom poreklu.
    Iz Smedereva sam, tu su mi rođeni otac Andreja(1965) i deda Milorad (1942), međutim moj pradeda Nikola(ne znam tačno godinu rođenja) je rođen u Grockoj(ili barem njenoj okolini). Krsna slava nam je Sv. Nikola.
    Voleo bih ako bi neko mogao da mi pomogne ili da me barem usmeri u kom pravcu da nastavim svoju potragu.
    Hvala unapred

  6. Zoran Stojkovic

    Postovani Stojkovici,

    Zovem se Zoran(1979) i želeo bih da saznam nešto više o svom poreklu. Iz Prokuplja sam, tu su mi rođeni otac Svetozar(1947),
    moj pokojni deda Milivoje(1928), pradeda Mihajil i cukundeda Todor koji je poginuo na Solunskom Frontu, dolaze iz Sela Rankova Reka kod Zitnog Potoka opstina Prokuplje. Krsna slava nam je Sveti arhangel Mihailo – Aranđelovdan.
    Boleo bih ako bi neko mogao da mi pomogne ili da me barem usmeri u kom pravcu da nastavim svoju potragu. Hvala unapred

    • Branko Todorović

      Zorane, najbolje bi bilo da se javite na forumu, tamo su veće šanse da vaš komentar bude viđen, a tamo je i već sada dosta tema koje upravo govore kuda dalje. 😉

    • Lazar Stojković

      Brate, tražio sam malo i ja poreklo Stojkovića i naleteo sam na tvoj komentar slučajno…
      Moj otac je Dragan Stojković, deda mi je Dobrosav Stojković, rodjeni brat tvog dede Milivoja… Ja sam Lazar 1989 a verovatno znaš moja tri starija brata Predraga 1976 i blizance Miloša i Nenada 1978… Veliki pozdrav! Moj broj tel. Je 064 30 79 197

    • Predrag

      Odakle su došli u to selo kod žitnog potoka? Jel imate neke rođake u Nišu, Vlasinskom jezeru?

  7. Kristina Stojkovic

    Zdravo svima. Ja sam Kristina Stojkovic (1994), otac Zoran, deda Tomislav, para-deda Dusan, koji se borio u drugi svetski rat i bio je u pritvor pod Nemaca. Po dedinoj prici nas prec deda Stojko, dosao je sa Bugarske u Klajic, selo na juga srbije, blizu Lebana (Leskovac). Moj deda, Tomislav je radio u Austriju i uspeo je da kupi kucu u Lebane, gde se i preselio. Slavimo Svetog Arhandjela Mihaila. Zelela bih da saznam nesto vise od mojih korena jer sam oduvek bila ponosna na moje prezime. Hvala

  8. Nenad

    Poreklo mi je od Stojkovića iz sela Tulare (opština Medveđa). Tamo smo živeli pre nego što smo se naselili u Kosovskom pomoravlju pre od prilike 200. godina. Slavimo svetog Nikolu. U jednom trenutku smo se, pre stotinjak godina, prezivali Vučković (to potvrđuje i knjiga Atanasija Uroševića). Pokojni deda je spominjao da smo u Tulare došli iz okoline Užica, ne znam kad se to desilo. Ako neko nešto zna o Stojkovićima koji su došli iz okoline Užica i naselili na području opštine Medveđa pre više od 200. godina bio bi mu zahvalan da mi javi na [email protected]

    • Mile

      Nenade,
      tvoji su dosli iz C. Gore, Pola familije je promenilo prezime u Stojkovic a pola zadrzalo Barjaktarevic.Neki su se odselili u Drenicu na Kosovu. Deo i danas zivi na par km. od Tulara u selu Bogunovac. Slave letnjeg i zimskog Svetog Nikolu. Po predanju su Kuci-Drekalovici.

  9. Lazar Stojković

    Dobar dan, moji preci su iz sela Rankova Reka, pored Žitnjeg Potoka kod Prokuplja, slavimo Arandjelovdan i jedino što znam najdalje je da je moj čukundeda poginuo na Solunskom Frontu, zvao se Todor Stojković… Zna li neko nešto o ovome? Hvala

  10. Nemanja

    Pozdrav svima,ja sam Nemanja Stojkovic(1993),brat mi se zove Stefan(1991),otac Slavko(1960) koji je u braku sa Dankom(1965),deda Vladimir(1934) rodjen u selu Mrtvica,a otac mu se zvao Ljuben. Zivim u Zrenjaninu i nista vise od toga ne znam,a imam veliku zelju da saznam. Za hvalan sam na svakoj pomoci.