Poreklo prezimena Kusturica

14. mart 2012.

komentara: 2

Prezime Kusturica je prisutno u Hercegovini, u Podgorju i Planoj (Bileća). Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima” navodi predanje po kojem Kusturice potiču od “jednog Ciganina” iz Ćustendila, kojeg je Avdija Krivokapić doveo na Planu. U Podgorje su došli sa Plane.

Priča se da je čuveni Arslanagića most na Trebišnjici sagradio neki Kusturica iz Carigrada, a ima pisaca koji gradnju mosta pripisuju nekom Babiću, koji se posle prelaska na islam nazvao Kusturica.

Od Kusturica sa Plane potiče poznati filmski reditelj Emir Kusturica, koji je istraživao svoje poreklo i našao da su njegovi prethodno bili Babići, pravoslavni.

Kusturica ima nastanjenih u Mostaru.

_____________________

Jednom Babiću (slava Lazareva Subota) je nametnut islam i prozvao se Kusturica, a izgleda da su ovi Babići bili roda s Krivokapićima i svakako iz roda Krasojevića. Preci Kusturica bivali su graditelji i od koristi narodu. Kusturica bi mogao biti poislamljen u doba gradnje Arslanagića mosta poviše Trebinja (godine 1573 i 1574-e).
Prezime Kusturica pominje se i u Kučima.
Pošto Krasojevići i bjehu vlastela, neposredni potomci nazivali su se i Vlastelinovići, pa se neke loze pominju i tako.
Vlastelinovići su doselili “iz Hercegovine” preko Bjelopavlovića i Kolašinske Plane. Ovo “iz Hercegovine” se piše iz izgovora od kada je veliki prostor Hercegovine pripao proširenoj poberlinskoj Crnoj Gori, a do tada su naime proseljenici zvani selili se po Hercegovini.

IZVOR: Petar Aškraba Zagorski – SRBIJA (ILI ZAGORJE, STARA SRBSKA  PREZIMENA, SEOBE…) druga knjiga, Zagorje, 2008 ; STR 462

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Milorad Bogdanović

    Popis gubitaka Austrougarske vojske za 23.12.1915, br 341

    Kusturica Adem… Hercegovina, Bileća, Plana, 1887;
    http://digi.landesbibliothek.at/viewer/image/AC08513816_Verlustliste_Nr_0341/26/LOG_0020/

  2. Vojislav Ananić

    KUSTURICA (m), u Podgorju i Planoj (Bileća). Prema predanju, potiču od “jednog Ciganina” iz Ćustendila, kojeg je Avdija Krivokapić doveo na Planu. U Podgorje su došli sa Plane (59:177,180). Priča se da je čuveni Arslanagića most na Trebišnjici sagradio neki Kusturica iz Carigrada, a ima pisaca koji gradnju mosta pripisuju nekom Babiću, koji se poslije prelaska na islam nazvao Kusturica (125:406). Od Kusturica sa Plane potiče poznati filmski reditelj Emir Kusturica. Ima ih nastanjenih i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.