Порекло презимена Кустурица Reviewed by Momizat on . Презиме Кустурица је присутно у Херцеговини, у Подгорју и Планој (Билећа). Ристо Милићевић у "Херцеговачким презименима" наводи предање по којем Кустурице потич Презиме Кустурица је присутно у Херцеговини, у Подгорју и Планој (Билећа). Ристо Милићевић у "Херцеговачким презименима" наводи предање по којем Кустурице потич Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Кустурица

Порекло презимена Кустурица

Презиме Кустурица је присутно у Херцеговини, у Подгорју и Планој (Билећа). Ристо Милићевић у „Херцеговачким презименима“ наводи предање по којем Кустурице потичу од „једног Циганина“ из Ћустендила, којег је Авдија Кривокапић довео на Плану. У Подгорје су дошли са Плане.

Прича се да је чувени Арсланагића мост на Требишњици саградио неки Кустурица из Цариграда, а има писаца који градњу моста приписују неком Бабићу, који се после преласка на ислам назвао Кустурица.

Од Кустурица са Плане потиче познати филмски редитељ Емир Кустурица, који је истраживао своје порекло и нашао да су његови претходно били Бабићи, православни.

Кустурица има настањених у Мостару.

_____________________

Једном Бабићу (слава Лазарева Субота) је наметнут ислам и прозвао се Кустурица, а изгледа да су ови Бабићи били рода с Кривокапићима и свакако из рода Красојевића. Преци Кустурица бивали су градитељи и од користи народу. Кустурица би могао бити поисламљен у доба градње Арсланагића моста повише Требиња (године 1573 и 1574-е).
Презиме Кустурица помиње се и у Кучима.
Пошто Красојевићи и бјеху властела, непосредни потомци називали су се и Властелиновићи, па се неке лозе помињу и тако.
Властелиновићи су доселили „из Херцеговине“ преко Бјелопавловића и Колашинске Плане. Ово „из Херцеговине“ се пише из изговора од када је велики простор Херцеговине припао проширеној поберлинској Црној Гори, а до тада су наиме просељеници звани селили се по Херцеговини.

ИЗВОР: Петар Ашкраба Загорски – СРБИЈА (ИЛИ ЗАГОРЈЕ, СТАРА СРБСКА  ПРЕЗИМЕНА, СЕОБЕ…) друга књига, Загорје, 2008 ; СТР 462


Коментари (2)

 • Милорад Богдановић

  Попис губитака Аустроугарске војске за 23.12.1915, бр 341

  Кустурица Адем… Херцеговина, Билећа, Плана, 1887;
  http://digi.landesbibliothek.at/viewer/image/AC08513816_Verlustliste_Nr_0341/26/LOG_0020/

  Одговори
 • Војислав Ананић

  КУСТУРИЦА (м), у Подгорју и Планој (Билећа). Према предању, потичу од “једног Циганина“ из Ћустендила, којег је Авдија Кривокапић довео на Плану. У Подгорје су дошли са Плане (59:177,180). Прича се да је чувени Арсланагића мост на Требишњици саградио неки Кустурица из Цариграда, а има писаца који градњу моста приписују неком Бабићу, који се послије преласка на ислам назвао Кустурица (125:406). Од Кустурица са Плане потиче познати филмски редитељ Емир Кустурица. Има их настањених и у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top