Порекло презимена Стјепановић

13. марта 2012.

коментара: 28

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СТЈЕПАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Стјепановић

Хаплогрупа: R1b општи кластер

Порекло: Огулин, Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (28)

Одговорите

28 коментара

 1. Milan

  Stjepanovic. Nikoljdan. Arilje. Srbija.

 2. Bozana Santi-Stjepanovic

  Moja familija potice sa podrucja Maglaja iz Gornjeg Bakotica. Slavimo Petrovdan. Na zalost poslije rata 1996 veliki broj Stjepanovica se raselio po cijeloj Republici Srpskoj. Ostao je mali broj Stjepanovica na ovom podrucju. Moj otac je govorio da smo najvjerovatnije dosli u Maglaj sa podrucja Teslica a da poticemo iz Crne Gore. Ja danas kad slusam napjev sa Zlatibora i Zlatara imam osjecaj da prepoznajem napjev srpskog zivlja sa nasih krajeva. Pozdrav svim Stjepanovicima sirom svijeta.

 3. Ognjen

  Moj pradeda Danilo Stjepanovic je zivio u Gorazdu i Ustipraci do 1943 kada su ga ustase odvele u logor u Sarajevo. Govorio je njemacki. Pustili su ga iste godine kada je vec bio pred smrt zbog teskih logoraskih uslova. Zivio je jos mjesec dana. Bio je jedan od uvazenih Srba.

 4. Душан

  Поздрав, по струци сам историчар, по презимену Стјепановић. Сада живим у околини Зрењанина, али смо пре рата 90-тих живели код Вировитици, Славонија. Тамо се мој деда преселио са Билогоре, северозападна Хрватска, некада Војна Крајина, „Вретанија“, из села Брзаје, општина Грубишно Поље, где су Стјепановићи живели од средине 19.вијека.Пре тога су били западније, у селу Ласовац код Бјеловара, могуће од краја 17.вијека,као граничари. Дио породице се кроатизирао, и живе и даље тамо,српског су поријекла, али то крију.. Стјепановићима, Билогорском роду је крсна слава Ђурђевдан, али мој деда је после Другог светског рата, узео бабину славу Аранђеловдан, због неког народног обичаја везаног уз земљиште.. У околини Вировитици, гдје смо живели до 1991.год.у мјесту Овчара, сада Сухопоље, досељени су Стјепановићи са Озрен, слава Ђурђевдан, али су се покатоличили и кроатизирали, због мешовитих бракова. Иначе, рођак тих Озренаца је чувени певач и свирац Перо Стјепановић.. Али да пређем даље на тему. Мислим да је погрешно тумачење о таквом масовном поријеклу Стјепановић из Црне Горе, то је планински сиромашан крај,исељенички, са малим економским ресурсима у време продора Турака. Пре бих рекао да су Стјепановићи управо са подручја од Озрена па ка Романије, и да су староседеоци, пре 15/16.вијека баш ту, а да се одатле селе ка југу, Дрини и ка мору, Херцеговини, Црној Гори..У Перасту је регистрован Вукша Стјепановић, племић, у музеју се чува његова сабља из друге половине 15.вијека.У Дубровнику се у неком суђењу крајем 15.вијека помиње неки Никола Стјепановић, трговац из Дућа. У Паштровићима, Стјепановићи у 16.вијеку под млетачким утицајем мењају презиме у Срзентић.. то је јужни правац сеобе. Западни се креће преко Озрена ка Козари, а одатле ка реци Сани,одатле ка Лици.. или на сјевер ка Западној Славонији, у турску војну крајину пол. 16.вијека,да би у каснијим деценијама, прешли преко Илове на аустријску границу. Приметан је велики број Стјепановић католика јужно од Ђакова, што поткрепљују моју тезу да је то стари српски род из Соли, области јужно од Маје ице, а да су они уз Саву под угарским притиском покатоличави, и тако на прелазу 17/18.вијек прешли Саву.. ПОЗДРАВ 🤗

 5. Dejan

  Mi smo Stjepanovici iz Donjeg Potpeća, kod Tuzle, posle rata raseljeni po Evropi i Australiji. Po priči predaka porijeklom smo od Crne Gore a interesantno je da smo živjeli blizu Ozrena. Slava nam je Aranđelovdan.
  Pozdrav

 6. Војислав Ананић

  СТЈЕПАНОВИЋ (к). стара породица која је била настањена у Равном (Попово). Године 1690. помиње се “представник“ села Равно Милета Стјепановић који је, са осталим представницима поповопољских села, потписао изјаву “о подложности” коју су, 30. јануара 1690. упутили аустријском цару Леополду (84:64,158). У уписима херцеговачких презимена 18. вијека у матицама жупе Град у Дубровнику наводи се да су Стјепановићи из Мостара (214:90).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 7. Petar

  Moji zive na planini Ozren gori selo Paklenica RS.
  Iz prica koje sam zapamtijo od svojih starijih. Prezime Stjepanovic vodi porjeklo iz Crne gore. Navodno je dosla iz cg neka baba Mara sa svojim sinom Stjepanom i od tu izvire prezime Stjepanovic, zanimljivo je da nas svi iz okolnih sela znaju ko Mariće, i tako nas i dan danas nazivaju,navodno zbog te babe Mare. Niko se nije kod nas prezivo Marić.

 8. Босиљка Стјепановић

  Моји Стјепановићи су из Дервенте. Мој прадеда Илија је био Кнез. Кажу како смо некад давно дошло из Црне Горе. Славимо светог Ђорђа ☦️

 9. Slobodan Stjepanovic

  Moje prezime dolazi iz sela Planinica (Vares) ,a sto sam ja pronasao istoriju nasu najtacniju jeste da mi dolazimo iz C.Gore selo Trebjesa naši preci se prezivali Miobratovici.

 10. Vladimir

  Moji Stjepanovici su poreklom iz Gabele, kod Capljine. Odatle su se odselili u Srbiju ( jedna grana ) i postali su Stepanovici. Druga grana je ostala u Bosni u Janji , te nisu promijenili prezime. Ostali su Stjepanovici- Gabelici. Od te grupe iz Janje, ponovo se odvaja jedna manja grana koja odlazi u Modricu.