Стајић

13. март 2012.

коментара: 18

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (18)

Одговорите

18 коментара

  1. Postovani,
    ne znam je li ovo vazno ali je barem neki pocetak za moje prezime.
    Poticemo iz Nevesinja i krsna slava nam je Lazareva Subota.

    Familija Stajici, petoro brace i otac, su doselili, posto su bjezali od turske osvete, prvo za Visegrad.
    Tu su promijenili prezime u Stajici, Zerajici, Zrnomanici, Sipovci i Avdici – Taj jedan brat je presao na islam da bi zastitio
    ostale. To nije uspjelo i on je ostao u Visegradu a ostali su prvo za Avtovac pored Gacka i na kraju za Nevesinje odselili.

    Ta verzija je u mojem sjecanju ostala po prici starih ali nije sigurna. Pogotovo jer su u dva navrata u Crnoj Gori turci pobijeni
    i familija se u Nevesinju sjedinila.
    Nailazio sam i na raznim mjestima da smo svi porjeklom plemena Krivokapica pa cak i od Kosovskih Orlovica,
    ali tek to su nepotvrdjene tvrdnje pa bi ih ovdje tek spomenuo.

    Ako neko moze nesta vise da kaze ili ispravi u ovoj prici, bio bi mu jako zahvalan.

    Pozdrav

  2. Radan Stajic

    Evo i ja da se malo ukljucim,jesam mlad ali dosta sam slusao od starih. Nije mi poznato ovo da smo otisli za Visegrad ali znam da su od jednog plemena nastale porodice Stajic,Zimonjic,Sarenac,Babic,Zerajicu i jedan je presao u islam to je Avdic. To znam da je sigurno tako i kod nas se i danas te porodice rodjakaju i nije bilo slucajeva da se uzimaju izmedju sebe bar ovdje na nasim prostorima. Svi ovi slave Lazarevu subotu. E od kog su plemena nastali ne znam,ima tu raznih verzija kao ovo od Krivokapica i tako dalje ali nista konkretno ne znam. I to da su dosli u Avtovac ni to ne znam pa ako neko zna tu verziju neka mi malo objasni. Ja trenutno zivim u Avtovcu ali dosli smo tu 50-tih god iz sela Vrbovac iznad Fojnice kod Gacka. Poz i ako jos neko zna neke detalje vezano za Stajice u Hercegovini nek pise

  3. Radan Stajic

    Evo i ja da se malo ukljucim,jesam mlad ali dosta sam slusao od starih. Nije mi poznato ovo da smo otisli za Visegrad ali znam da su od jednog plemena nastale porodice Stajic,Zimonjic,Sarenac,Babic, Zerajicu i jedan je presao u islam to je Avdic. To znam da je sigurno tako i kod nas se i danas te porodice rodjakaju i nije bilo slucajeva da se uzimaju izmedju sebe bar ovdje na nasim prostorima. Svi ovi slave Lazarevu subotu. E od kog su plemena nastali ne znam,ima tu raznih verzija kao ovo od Krivokapica i tako dalje ali nista konkretno ne znam. I to da su dosli u Avtovac ni to ne znam pa ako neko zna tu verziju neka mi malo objasni. Ja trenutno zivim u Avtovcu ali dosli smo tu 50-tih god iz sela Vrbovac iznad Fojnice kod Gacka. Poz i ako jos neko zna neke detalje vezano za Stajice u Hercegovini nek pise

  4. Миливоје Станковић

    Поштовани Стајићи.

    У селу Дудулајце живео је Благоје Стајић који је имао два сина Мирка и Велимира. Велимир има сина Радишу. Мирко има једну ћерку. Након што је Мирковој стрини Лепосави погинуо муж док је чувао два вола њу је оженио Живадин из села Облачина и посинио њену децу из првог брака, која су се звала Миливоје, Сима, Косовка и Цана.

  5. Миливоје Станковић

    Поштовани Стајићи
    Порекло Стајића из село Дудулајце:
    Из Сурдулице у Дудулајце долази Стаја, који је био “лош” човек по причама старих, па је побегао или је отеран из Сурдулице. Он је сина или унука који се звао Јованча и који мења презиме у Стаић, како су се раније презивали не зна се. Записао сам све Јованчеве потомке ако сте заинтересовани јавите се на email.

  6. Војислав Ананић

    СТАЈИЋ (п), у Сливљу (Гацко). Старином су “из Главица испод Стражевице у Дубљевићима”. У Сливља су доселили и 18. вијеку (59:329). Има мишљења да су Стајићи поријеклом од “Малешеваца из Опутних Рудина” (147:593). Има их у Симијовима (Билећа) и у Мостару. Прича се да је неки њихов предак врло често у ходу застајкивао и због тога добио надимак “Стајо”. Отуда прцзиме Стајић.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Sofija

    Poznajem dosta Stajica koji potiču iz Nevesinja, selo Zurnovina. Po pričama su braća za vreme Turaka bili primorani da neki od njih promjene prezimena. Ali svi iz tog plemena slave Lazarevu Subotu. Između sebe se žene i udaju. Slove za velike i časne Srbe.

    • Sofija

      *ne žene i udaju između sebe

    • Danijela

      Pricamo nam je otac Velimir Stajic da su bila osmorica brace i odluce da se podijele.
      Ovaj sto je bio vjest u izgradnji “staja” dobi prezime Stajic.
      Onaj sto je bio jak ko’ “zimonja” prozva se Zimonjic
      Onaj sto je bio malo “saren” dobi prezime Sarenac
      Onaj sto je bio ko’ “djogat” prozva se Djogovic
      Onaj sto je bio ko’ “zerava” dobi prezime Zerajic
      Onaj sto je bio malo “babast” dobi prezime Babic
      Jedan uze prezime Matovic
      A jedan Stevic….
      Od starina kako se pamti i prepricava i prenosi sa koljena na koljeno, od uvijek su se rodjakali. Nikada se nisu izmedju sebe zenili ni udavali..
      Bio je jedan slucaj Sarenac i Zerajic u Nevesinju. Branili su im ali im nisu mogli zabraniti…
      Svi oni Slave Svetog Lazara, Lazarevu subotu.
      Stajica u Hercegovini ima u
      Nevesinju i u selima Krekavice, Zunovina i Zalom.
      U Gacku i u selu Slivlja
      I u Bileci.
      U Nevesinju su i Zerajic, Sarenci, Djogovic, Matovici
      U Bileci su Babici
      U Hodbini opstina Mostar su Stevici.
      Koliko sam ja skupila informacija porodica Stajic ima u Modrici i Bijeljinu i ne Slave Lazarevu subotu…
      A u Srbiji i Vojvodini i na Kosovu mnogo mnogo porodica i niko od njih ne slavi Lazarevu subotu.
      Ima ih i u Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj i oni ne Slave Lazarevu subotu…
      Nema kontineta gdje ne zive Stajici od Evrope, Sj. I Juz. Amerike, Australije, Novog Zelanda do Azije i Afrike.
      Srdacan pozdrav svim Stajicima koliko vas ima 😊
      Danijela

  8. Snezana Markovic

    Dr Jordan Stajic, rodjen u Vranju 1868, od oca Tome Stajica, umro u Beogradu 1949.g. Srpski hirurg, ucesnik Balkanskih iPrvog svetskog rata, Pripadao je grupi od pet skolovanih srpskih vojnih hirurga. Medicinski fakultet yapoceo u Gracu a zavrsio u Becu, kao i specijalizaciju. Bio je sef hirurskog odeljenja vojne bolnice u Valjevu. Zajedno sa srpskom vojskom je prelazeci preko Albanije, operisao vojnike i stanovnistvo. Operisao je i prestolonaslednika Aleksandra od upale slepog creva. Upucen je na Solunski front kako bi bio sef i upravnik hirurskog odeljenja Srpske vojne bolnice u Solunu. 1925 je dobio cin generala u Ministarstvu vojske i mornarice. Sto se tice njegove karijere i doprinosa koji je dao u oblasti medicine mozete procitati na Vikipediji, na sajtu Oseti Srbiju , Vranjenet.rs i dr.
    Supruga mu se zvala Jelena i sa njom je imao troje dece Vojin, Olga i Vladislav. Zgrada u Kosovskoj ulici u Beogradu koju je podigao 1931 i danas postoji. Inace iz ove porodice potice i Mitke, lik iz Kostane. Moje baba tetke, Angelina (Nina) i Dragica Stajic su poklonile namestaj iz kuce Vranjskom muzeju koji se i danas tu nalazi kao stalna postavka. Imam jos podataka ali za sada mislim da ce Vam i ovo koristiti.

  9. Tomo Stajić

    Poštovani, prema svjedoćenju Toma Stajića iz Bileće, koji ima trenutno 95 godina, i jedan je od nastarijih živih Stajića, porijeklo porodice Stajić ide iz Cuca(Kobilj dola) od porodice Koprivica. Došli su polovinom 17 vijeka na Planu, kraj Bileće. Došlo je 7 braće, od kojih su nastale porodice Parežanin, Babić, Zimonjić, Avdić, Šarenac, i Šakote. Sedmi brat je bio izviđač, pa su ga stalno upozoravali da stane, (Stajo, Stajo), i od njega su Stajići. Zimonjići su sa Plane otišli u Gacko ( Pusto polje), Šarenci i Šakote na Davidoviće, Babići u Selišta i Trnovicu, Parežanin u selo Panik, Stajići u Simijova, a Avdići ostali na Planoj, i promjenili vjeru.
    Poslije iz Simojivih se dio porodice s Stajić raselio. Dio porodice je otišao za Nevesinje u Grabovicu, a potom u Zalom i Bratač. Dio je otišao na Slivlje kraj Gacka, pa su vremenom sišli u Avtovac i Gacko. Dio porodice je otišao u Stolac, a neki su otišli u Sarajevo (u Lukavicu).
    Jedan od najznamenitijih predaka porodice Stajić je vojvoda Lazar Mutap (rudnički Vojvoda). On je zbog nekog poniženja od komšija otišao prvo u Stolac i zaposlio se kao mutabdžija (stari zanat). Tako je i dobio novo prezime Mutap. Inače je od Stajića. U Stocu se u njega zaljubila begova kćer i to nije odgovaralo begu, pa je Lazar morao bježati za Srbiju.U njegovom pismu Svetom Petru Cetinjskom koje se čuva u muzeju na Cetinju jasno navodi svoje porijeklo. Karađorđe ga je proglasio vojvodom jer se istakao junaštvom u prvom srpskom ustanku i borbom protiv Turaka,

  10. ivan

    Koji je Stajic otisao u Ameriku i tamo dobio sina, vratio se posle nekoliko godina i potom su ga ubile ustase kod rudnika gde je bio nadzornik?

    • Aleksandar Stajić

      Deda Agaton Stajić-Solunac je iz sela Mrzenica iz okoline Stalaća.
      Došao negde 1900 god u Dedinu – Kruševac. I do 1999.god bili smo jedina familija Stajić u Kruševcu.
      Agaton je izrodio 1 sina i 3 kćeri.
      Sin Milan 2 sina, jedan gine u 2 sv ratu.
      Momčilo sin Milanov izrodio 3 sina, koji su dali 5 sinova i jednu kćer. Svi žive u Dedini kod Kruševca.
      Slavimo SV. Petku