Порекло презимена Секулић

11. март 2012.

коментара: 153

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (153)

Одговорите

153 коментара

  1. Marko Sekulić

    Lep pozdrav, već neko vreme tražim poreklo prezimena Sekulić, ali bez uspešno. Deda mi se doselio iz sela Lopiže u okolini Sijenice, slavimo slavu Sveti Jovan Krstitelj. To je jedino što znam o svom poreklu.

  2. Danijela

    Dobro veče ,moja porodica Sekulić živi u selu Ratari,zaseok Vatoševo u okolini Smederevske Palanke i slavimo Sv.Luku.Interesuje me naše poreklo.

  3. Stevo Sekulić

    Poštovani Sekulići,
    ovih dana je 100 godina od osnivanja sela Lužac kod Vukovara, na bivšem imanju Grofa Eltza. Doselili su se kao “optanti” posle raspada Austrougarske monarhije i formiranja novih država: Jugoslavije, Mađarske, Rumunije, Čehoslovačke…Među optantima su bili i Sekulići (najviše u Čanadu). Pročitao sam dosta izvora (sigurno nešto i preskočio) niko nigde ne pominje Sekuliće iz tog kraja (Trougao oko Segedina – Batanja, Čanad, Sirig). Saznao sam dosta toga: Moj deda Nestor (1896 godište), imao je devet sestara, otac mu je Rade, a deda Momir (Rade je imao dva bata). Tu malo gubimo tragove. Ako vratimo nekoliko kolena unazad (recimo 25 godina po kolenu), to bi značilo Momir živeo u Čanadu oko 1840 godine.
    Niko i nigde nije nagovestio KADA i ODAKLE su doseljeni. Najčešće se spominje Arsenije Čarnojević III, ali seoba je bilo i pre i posle Čarnojevića.
    Dobro bi došla bilo kakva pomoć
    pozdrav
    stevo