Poreklo prezimena Samardžić

11. mart 2012.

komentara: 57

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (57)

Odgovorite

57 komentara

  1. Nebojša Novaković

    Sa jezičkog gledišta, prezime je nastalo od imenice samardžija, turskog naziva za zanatliju koji izrađuje samare, drvena sedla koja se stavljaju na leđa tovarne stoke, najčešće konja i magaraca. Reč samar je balkanizam grčkog porekla (starogrčki-singamarion; novogrčki-samare, Somaru i turski-semer).

    Prezime Samardžić se na prostoru Crne Gore javlja veoma često i to u različitim krajevima. Istog je jezičkog porekla kao i prezime Samardžija.

    U Staroj Crnoj Gori, etnolog Jovan Erdeljanović je zabeležio Samardžiće u Cucama i Krivošijama još početkom 20.veka.
    Samardžići iz Krivošija poreklom su iz Čarađa (Gacko). Potomci su jednog od četvorice braće: Bajka, Bjelana, nenoj i Ceja. Zanimljivo je da svi slave Jovanjdan, osim Čejovih potomaka. Razlog tome je to što se Čejo vratio u Gacko i tamo primio islam. Od njega sada vode poreklo tamošnji Čengići.

    Etnolog Andrija Jovićević pak smatra da su Samardžići pre dolaska u Gacko, živeli u Sokolu na Drini (Bosna), i da su se prezivali Cakić, te da su preko Hercegovine stigli dao Krivošija. Iako veći broj porodica iz ovog bratstva slavi Sv. Jovana, Samardžići su, živeći zajedno sa Martinovićima u Bajicama, promenili svoju slavu i uzeli za krsno ime Malu Gospojinu. Ovu slavu i dalje slave neki Samardžići i njihovi ogranci. Predak ovih Samardžića zvao se Savo, a njegovo potomstvo se preselilo se na Krivošije. Jedan od njegovih potomaka preselio se u Podgoricu, tako da ih danas ima i tamo.

    I sveštenik Savo Nikćenović, u svom delu “Boka”, potvrđuje priču o doseljavanju Samardžića iz Bajica u Krivošije. On navodi da je ta seoba bila u 17. veku.
    Veoma je zanimljiva priča o poreklu plemena Bajice, a time i prezimena Samardžić. Ova priča vezuje se za ime Pavla Orlovića, legendarnog barjaktara kneza Lazara i kosovskog junaka, svima nama poznatog i sa umetničkog dela Uroša Predića “Kosovka devojka”. Prema jednoj priči vode poreklo direktno od Pavla Orlovića, a prema drugoj, od Pavlovog unuka Baja. Postoji i treća verzija za one koji veruju da Pavle Orlović nije imao potomaka, po kojoj vode poreklo od brata Pavla Orlovića, Radeta.
    Prema jednom predanju, direktni predak Samardžića bio je Komnen Bajica, sin Orlovića Pavla, a prvi pomen ovog prezimena datira od 1570. godine, kada se spominje Sava Samardžić.

    U Kobiljem Dolu (Cuce), takođe postoji porodica Samardžić. Oni su poreklom iz Nevesinja, a predak im se tu naselio posle srpsko-turskog rata 1878. godine kao “ustaš”. Pre Nevesinja vode poreklo iz plemena Pivljana.

    Samardžića ima iu okolini Bileće, tačnije u Lađevićima (istočna Hercegovina). Poreklom su iz čuvenog plemena Drobnjak, od bratstva Gredeljevića sa Duži. Prezime su dobili po pretku koji je pravio samare. Ovih Samardžića ima i u Nevesinju i Dabru, i svi oni slave Đurđevdan.

    Samardžića takođe ima puno iu Hercegovini, gde su došli uglavnom sa Krivošija.

    Čitajući delo etnologa Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena”, pronašao sam “čudan” podatak. Naime, tamo se tvrdi da su Samardžići sa Krivošija i oni u Bileći (Lađevići), istog porekla, što nije moguće, s obzirom da smo videli da je reč o dve grane koje nisu srodne. Ovde se radi o generalizovanju, što nije redak slučaj kada je u pitanju određivanje porekla prezimena.

    Možemo zaključiti da su se Samardžići u Hercegovinu doseljavali mahom iz Krivošija, ali i iz Drobnjaka (oni koji slave Đurđevdan), tako da ih iz tog razloga tamo ima puno. Bilo ih je u Nevesinju, Dabru, Bileći, Trebinju i drugim mestima po Hercegovini. Prema podacima Obrada Samardžića, “hercegovačka grupa Samardžića” broji preko 300 porodica neseljenih širom stare Jugoslavije, a ima ih i u inostranstvu.

    Od ovih hercegovačkih Samardžića potiče više poznatih ličnosti: Risto Samardžić-Rinda (1904-1930), istaknuti aktivista radničkog pokreta u Jugoslaviji pre Prvog svetskog rata; Drago Samardžić, borac nevesinjskog ustanka 1941. godine; Radovan Samardžić (1922-1994) pisac i istoričar, kao i mnogi drugi.

    Kao što možemo videti, postoje barem tri nesrodne grane Samardžića, ali najveći utisak ostavlja ona poreklom iz Krivošija u Crnog Gori, čijih ogranaka ima po Hercegovini ali i širom regiona. Samardžići su po svemu sudeći prodorni, hrabri i uspešni ljudi, što im na neki način potvrđuje i samo poreklo. Napomenimo još da od ovog istaknutog roda vodi poreklo i naš popularni pevač, Željko Samardžić.

    • Ivan Samardzic

      Koliko ja znam, a i svi Samardzici iz sela Ladjevici u Bileci, nasa stara slava je bila Jovanjdan. Samardzici u Ladjevicima su je promenili u Djurdjevdan zato sto su se pojedini, uoci prirpeme slave, smrzli. To je lokalna prica koju svako zna u tom kraju, a zapisana je i u knjizi Obrada Micova Samardzica o poreklu naseg prezimena.

    • Borislav Samardžić

      Hercegovacka bratstva – Samardzići i Golijani
      Istorija – porijeklo Samardžića

      Bratstvo Samardžića vodi porijeklo od Vojvode Orlovića Pavla.Poslije bitke na Kosovu (1389.god) pred Turskom najezdom porodica Orlovića seli se u Čaradju kod Gacka, a odatle u razne krajeve Crne Gore i Hercegovine.Prezime Samardžići pominje se prvi put oko 1570.god.(Savo). Savov praunuk Nikola sa sinovima i rodjacima doselio se iz Bajica u Risan. Iz Risna Samardžići 1692. godine sele se u Krivošije i na tom prostoru ostaju do danas, preko 300 godina. Iz Krivošija Samardžići su se naseljavali u sve krajeve Jugoslavije i u mnoge zemlje sveta.

      Kneževina Krivošije

      Samardžići zajedno sa ostalim bratstvima, oko 1710.godine isterali su Turke iz Krivošija i tako je nastala slobodna teritorija “KNEŽEVINA KRIVOŠIJE”. Na tromedji izmedju Otomanske imperije, Mletačke republike i Crne Gore na dodiru civilizacija i u vrijeme sudara vjera nastala je Kneževina Krivošije, koja je postojala preko 170 godina (sve do 1882.god).

      Krivošijski ustanak

      Na prostoru Boke Kotorske ratovale su najmoćnije sile Evrope i Mletačka republika, Turska, Francuska, Austrougarska i protiv njih su dizane bune i ustanci i nijedna od njih za ovih 170 godina nije uspostavila vlast nad Krivošijama.Austrija je 1869.godine pokušala, primenjujući zakon o mobilizaciji, da pritom zabrane nošenje oružja i kroz naplatu poreza zagospodari Krivošijama. Krivošijani to nisu prihvatili i digli su se na ustanak. Nakon tromesečnih krvavih borbi pobijedili su Austriju i 1870.god. potpisali su mirovni ugovor. Krivošijanima su vraćene sve ranije povlastice i plaćena ratna ošteta.

      http://www.samardzici.org.yu/istorija.html

  2. Predrag

    Evo me po drugi put. Pošto je prezime majke mog oca Samardžija želeo bih da se i ono opiše tj najpre unese u spisak.U knjizi o prezimenima Radomira Rakića i njegove supruge obrađeno je ovo prezime u više oblika, koliko se sećam, npr: Samardž()đija, Samardž(đ(ijev))ić. Što se tiče prezimena Samardžija, moje pokojne bake, znam da je poreklom sa Korduna i da slave Đurđevdan. Za sad toliko

  3. zoran samardzic

    moje ime je zoran samardzic,oca branka,dede djordja,mitra,luke,andrije,gavrila

    inace poznati pod GUSEVICI,GAVRILOVOG potomstva,DABRANI u hercegovini.
    1845 je andrija dosao u hercegovinu sa KRIVOSIJA.
    slavimo SV.JOVANA,MALU GOSPOJINU prislavljamo.

  4. zoran samardzic

    .
    gavrilo je imao 5 sinova:vuleta,krstu,djuru,mog ANDRIJU i petra.moj ANDRIJA je imao KOJU,mog LUKU,TRIFKA koji je imao zensku decu,SPASOJU i JOVANA,sve potomke ovih ljudi imam,pa ako nekog zanima,moze da se javi.

    hocu da sirim i dalje:gavrilov otac MILOS je imao jos LAKU,JOKANAILIJU i MARKA
    vec tu od MARKA idu maskovici
    MILOSEV brat VUK je imao samo VULETU,otuda VULECOVICI

    MILOSEV i VUKOV otac je imao brata MARTINA,od koga poticu tutinovici,matosevici,garovici,savanovici i od komnena golubovici itd

    martinov i damjanov otac se zvao NIKOLA….itd ja imam sve do SAVE SAMARDZICA koji je prvi ponio prezime

    naravno da ne zaboravim sina mog LUKU.

    POZDRAV.

    • Dragi brastvenice. Koliko znam napamet o ovim licnostima koje pominjes. Znam sledece. Moje porijeklo ide od KOMNENA Martinovog. Ide ovako. NIKOLA-MARTIN-KOMNEN-VULINA-JOKO-MARKIŠA-TRIPKO-PETAR-NOVICA-DUSAN-KOMNEN(Moj otac) a po unuku Martinovom Joku sam ogranak Jokovic

    • Nemanja

      Da li su Tokovici, drugi ogranak dabarskih Samardzica istog porijekla kao Gusevici? Istu slavu slave i istu prislavljaju.

  5. zoran samardzic

    od poznatih SAMARDZICA bih izdvojioVOJVODU PETRA SAMARDZICA,draganovog brata,kako NEBOJSA kaze.

    popa MARKA PETROVOG SAMARDZICA,koga je omer becic na prevaru ubio

    PETRA-PULETAMASKOVA SAMARDZICA

    ako pope na OMUTIC podjes
    sokolova da imades krila
    zivu glavu iznjeti neces

    PULE sa vojvodom ANTOM DAKOVICEM potuko beciceveturke,glavu omerovu nabi na kolac,i sina omerovog nuska ubiju

    PULE zapjeva:

    veselite se kosti popa MARKA
    i druzine sanjim poginule,
    na OMUTIC u ravne RUDINE
    u mene je OMEROVA glava

  6. Dejan Todorović

    Moja rodbina po majčinoj liniji je Samardžić, oni su poreklom iz Ivanjice, tj iz Rokca kod Ivanjice. Mi verujemo da su se doselili iz Crne Gore, Krivošija ali ne znam koji moj pradeda je to učinio i kada, pretpostvka je u 18 veku. Baka mi je devojačko Samaržić, njen je otac Vučić (1900-1980) a njegov otac je Petko Samardžić… ima li neko neku informaciju za ovaj ogranak Samardžića koji je rasprostranjen sada po Ivanjici i okolini. Hvala

    • Nebojša Novaković

      Dejane, Samardžići su po svemu sudeći iz tih krajeva. Bilo bi dobro da imamo testirane Samardžiće (dnk). Ova porodica se vezuje za pleme Orlovića.

      Mi u dnk projektu imamo definisan klaster koji određuje ovo pleme.

  7. marko samardzic

    Pozdrav bratstvu,pozivam rodjake is Krivosija a I ostale da se jave,radi uspostavljanja veza I okupljanja!Moj broj je 0038765816920,Marko Samardzic,Pale,Istocno Sarajevo

  8. Ermin Samardzic

    Zelio bih i ja da dodam jos jednu cinjenicu posto sam nasao da je prezime Samardzic dosta rasprostranjeno i u hrvatskoj jos od pocetka 18 stoljeca odmah od 1720-tih godina.
    Ali pored toga za sve koji se prezivaju Samardzic treba da znate da postoji veliki broj nas i u Bosni i Hercegovini u Krajini blizu Cazina postoje 2 odvojena naselja sa imenom Samardzici u kojima se nalazi veliki broj porodica.Citam dosta o tome da smo porijeklom iz Crne Gore iako bi se tesko onda objasnilo zasto imamo ovoliko velik broj clanova u samom kraju Bosne najdalje od Crne Gore.Ali eto bitno je da nas ima…

    • srbo

      Ermine,ima dosta i tog i drugih prezimena,sa drugim imenima,što niti je čudno ni loše,kao i moje,samo nemamo mnogo rasejane pameti,e tu manjkamo.Zbog toga je dobro da se pametni javljaju i razmenjuju mišljenje.Pozdrav,čestitim ljudima.

  9. ljubisa

    pozdraV..ja sam Ljubisa selo Donji Palackovci kod PRNJAVORA I DERVENTE …hocu da kazem da ovde dosta Samardzca ima znam da mi je djed govorio dok sam bio mali da smo iz bratske CRNE GORE…ZANIMA ME IMAL IKO PODATAK KAD SU SE NASELJAVALI U OVAJ DIO TERITORIE POST MAHOM DOSAT IH JE U HERCEGOVINI POZDRAV..

  10. zoran samardzic

    postovani ERMINE.

    vasa grana SAMARDZICA je meni veoma bliska,kad se krenilo iz KRIVOSIJA,moja grana je 1845 dosla u DABAR ( PODKOM ),jedna grupa je dosla do MOSTARA,druga do OTOKA kod SINJA,danas katolici,a jedna grupa do V.KLADUSE i CAZINA,danas muslimanske veroispovesti.svim ovim grupama je zajednicki SV.JOVAN.

    imao sam,a mislim da imam jos negde bas podatke za ovaj dio kod KLADUSE.