Poreklo prezimena Samardžić

11. mart 2012.

komentara: 57

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (57)

Odgovorite

57 komentara

  1. srbo

    Sve je lepo,ali niko ne napisa o ovom Samardžiću-profesoru,ko mu je otac,majka,deda,brat,supruga,ko su bili i šta su radili,jel moguće da su u Srbiji svi koji su bili ili su sada na vlasti bez porekla,da ih je donela roda i da niko ne objavljuje svoje generalije.Izgleda da se svi stide da napišu ko su im roditelji,šta su radili,čime su se bavili,baš čudno.

    • Aloja

      Otac mu je Jovo Samardzic iz sela Gorani kod Vosokog. Slavi Djurdjevdan.

      • goran

        A Jovov pradjed je u Gorane dosao iz sela Ladjevica kod Bilece. Majka prof. Slobodana Samardzica je iz Pastrovica.

      • Borislav Samardžić

        Pozdrav.
        Ja sam Borislav od oca Nedeljka, djed Danilo, a pradjed Jovan Samardžić. Krsna slava Sv. Georgije .
        Moji Samardžići su iz Visokog, selo Kralupi – Križ, oni su u Visoko došli 1756 god. tri brata, jedan se nastanjio na Goranima a dvojica u Kralupe, 1875 jeedan predak od ove braće iz Kralupa nastanjuje se u Dvor kod Rajlovca, Sarajevo.

  2. Vojislav Ananić

    SAMARDŽIĆ (p,m). Samardžići (p) su veoma brojne porodice u Hercegovini. Nastanjeni su u više mjesta, posebno u bilećkom i nevesinjskom kraju. Porijeklom su iz Krivošija u Boki. U Hercegovinu su prvi Samardžići došli u drugoj polovini 18. vijeka i nastanili se u Lađeviće kod Bileće, u zaselak Rogovi. Iz Rogova su se raseljavali u Planu, Krstače i Vranjsku (Bileća), Bratač, Džinovu Mahalu, Donju Trusinu, Batkoviće, Slato (Nevesinje). Ima ih u Bogojević Selu (Zupci, Trebinje), Ljubinju, Blacama i Ljutom Docu (Dabar) i drugim mjestima. Prema podacima Obrada M. Samardžića, “hercegovačka grupa Samardžića” broji preko 300 porodica nastanjenih širom Jugoslavije, a ima ih i u inostranstvu. Stara slava Samardžića bila je Jovanjdan, ali je kasnije većina porodica uzela slavu Đurđevdan. Samardžići u Bogojević Selu i Blacama zadržali su staru slavu, a neke porodice u Ljubinju slave Aranđelovdan (208:113,179; 59:181,213.214,227.228,325.329; 75:1242; 155:506). Samardžići su žijeli i u Gacku. gdje se krajem 19. vijeka pominje Jovo Samardžić kao vlasnik prve knjižare. Zabilježeno je da je u njegovoj kući radila 1881. godine “prva srpska konfesionalna škola u kojoj je učiteljem bio Glišo Španović, osnivač prvog dječjeg hora u BiH (147:591). Iz roda Samardžića potiče više poznatih ličnosti. Risto Samardžić Rinda (1804-1930) sin Lazara Samardžića iz Mostara, bio je istaknuti aktivista radničkog pokreta u Jugoslaviji prije Pivog svjetskog rata. Godine 1929. izabran je za člana CK KPJ, a zatim za člana Politbiroa. Radio je pod ilegalnim imenom Naskov. Tragično je završio njegov život u zagrebačkoj policiji 1930. godine (208:156-180). Drago Samardžić iz Bratača kod Nevesinja manje je poznat, ali ga pominjemo kao “prvog poginulog borca nevesinjskog ustanka iz 1941. godine”. Dragov brat Petar Samardžić bio je mnogo poznatiji u nevesinjskom kraju, a i širom Hercegovine. Još u mladosti imao je trkaćeg konja sa kojim je pobjeđivao čuvene trkaće konje nevesinjskih i gatačkih gazda. U toku Drugog svjetskog rata opredijelio se za srpski nacionalni pokret. A ljude je svesrdno pomagao bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost (208:163-164). Iz ovog roda potiče i akademik Radovan Samardžić (1922-1994). Bio je plodan istoričar i temeljit naučni radnik. Objavio je brojne studije među kojima: Veliki vek Dubrovnika, Mehmed Sokolović, Pisci srpske istorije. Sulejman i Rokselina… Samardžići (m) su nastanjeni u Prozoru. U ovo mjesto su „prešli s Miluše na nekoliko godina pre okupacije”. Pretke su im zvali “Semendrija”, jer je “dedo bio iz Semendrije” – Smedereva (79:108).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. Milos

    Da li neko zna odakle potiče otac glumca Ljubiše Samardžića Drago.
    Unapred hvala

    • Bojan Samardžić

      Nikola-Damjan-Miloš-Gavrilo-Djuro-Miloš-Niko-Stanko-Drago-Ljubiša…

      Od Nika se odvajamo, Niko je imao dva sina Stanka i Novicu. Kuća je još uvek u Krivošijama. Dosta je urušena ali se zidovi i dalje drže.

      • Zoran samardžić

        Poz. Ja sam od gavrila, andrije, luka, mitar, djordjo, branko, zoran, luka. Preko dabra do banata.
        Zadnja nas 3 zivi.
        Poz.

  4. Drazenko

    Ja sam Drazenko Samardzic okolina Prijedora.Slavim sv Panteliju…Neznam nista o svom porjeklu..A volio bi saznati…Ima nas 5 porodica…Samardzic…a dva brata se prezivaju jedan Samardzic a drugi Samardzija….

    • Borislav Samardzic

      E moj Draženko, niko ne zna naše porijeklo i jedini slavimo Sv. Panteliju i jedini iz okoline Prijedora. Gdje su naši pretci zalutali…

  5. Nebojša

    Nebojša,rođen u Visokom,BiH.Otac Jovan,deda Veselin(Veseljko),stričevi Ranko i Janko.Na žalost svi pobrojani su pokojni.Slavimo Đurđevdan kao i svi Samardžići u Sarajevskoj regiji.Na jednom od Sabora Samardžića u Beogradu sam od Milivoja iz Bileće(Lađevići) čuo priču kako su njegovi preci nekada davno za slavu sv.Jovana išli u Opuzen kod svojih rođaka po vino,ali ih je zamela snježna mećava pa se niko nije vratio živ.Onda su ostali odlučili da ne slave više sv.Jovana i od vladike iz Sarajeva dobiše poruku da slave sv.Đorđa jer je to najljepša ali i za to vrijeme najteža jer je tada tzv.gladno proljeće. Za mene je to direktna veza mojih predaka sa tim selom zbog toga jer mi slavimo sv.Đorđa. Ako Bog da u Ivanjici 08.08.2020.

    • Ognjen

      Zdravo rode. Ja sam Ognjen Samardžić, od oca Bogoljuba [Ljupče] i đeda Petra. Svi porijeklom iz Visokog. Slavimo Sv. Đorđa i preko oca saznajem da si mi stric. Volio bih da znam puno više o svom porijeklu, otac zna puno ali ovdje na portalu vidim da je to malo, đed je nažalost pokojni već 22 godine tako da nemam nikog da bi me svemu naučio. Pozdrav iz Slovenije, ovdje nas isto ima mnogo.

  6. Dragica Trogert

    Postovani,
    Zovem se Dragica, udata sam Trogert, ali sam devojacki Samardzic. Otac mi je Milorad, gradjevinski inzenjer. Deda mi je Vladimir, pradeda Nikola, a cukundeda Dukica Samardzic. Moji Samardzici su iz Slata (Nevesinje). Posle ISrpskog rata kolonizovani naKosovo selo Glogovac, posle II svetskog rata kolonizovani u Zmajevo(Vrbas). Od malih nogu otac me je ucio mojim precima. Moja familija slavi Djurdjevdan. Prema predanju koje mi je otac rekao, a njemu njegov otac, Samardzici su nekada slavili Jovandan, ali su se gosti smrzli u odlasku, tako da su neki presli da slave Djurdjevdan. Otac mi je uvek govorio da je nasa familija plave krvi, i da smo jedni od 100 direktnih potomaka Pavla Orlovica. Htela bih da saznam jos nesto, da prosirim svoja znanja, ili da me razuverite i demantujete o vec postojecim. Pozdrav svim Samardzicima.

  7. Drago se preselio sa Krivošija u Ariljaču kod Goleša.

  8. Dragica Trogert

    Dobar dan. Ja sam Dragica Trogert, devojacki Samardzic. Veoma vodim racuna, i volim da saznam sve sto mogu o mom poreklu, to mi je otac usadio od malena. E pa ovako cukundeda mi je bio Dukica Samardzic, iz Slata, Nevesinje. Pre toga nisam upucena odkle sta i kako. Pradeda Nikola Samardzic jedini je od Dukicine dece posle prvog svetskog rata, dobio volovska kola da dodje do zeleznice, i krene put kosova, gde je bio kolonizovan, ostali su ostali u Slatu. Nikola je kolonizivan u Glogovac Drenicki. Imao je 6oro dece Zoru, Jelu, Danila, Vladimira, Mirka i Manojla. Zora je udata Mrzic, Jela Tausanovic. Braca su zavrsila u logoru u nemackoj za vreme drugog svetskog rata, sem Manojla koji je bio u Partizanima. Nakon rata, zahvaljujuci Manojlu, Braca su kolonizovani u Vojvodini, selo Zmajevo. Danilo je imao Vukasina, Voja, Zdravka i Vukosavu. Mirko je imao Ljubisu, Ljubicu i Ljiljanu. Vladimir je imao Milorada i Dragana. Manojlo je imao Slavka i Miru. Ja sam Miloradova cerka, unuka Vladimirova. Nazalost svi moji stricevi imaju cerke, tako da nasa loza se zavrsava zvanicno na mom ocu i braci njegovoj od striceva. Volela bih ako neko zna da mi kaze nesto pre Dukice Samardzica. Hvala unapred, i pozdrav Samardzici.

  9. Vesna

    Moja baba (1912 god) je zivela u Krivosijama zajedno sa svojih ne znam tacno koliko brace i sestara. Njen otac se zvao Kiko, majka Tijana. Ona i sva njena braca i sestre su kolonizovani u Vojvodinu gde su svi ostali osim jednog brata koji se vratio. Slave svetog Jovana.

  10. Tiho

    Po Statutu Prvog Skupa Samardzica održanog na Dragalju (Krivosije) 1997 god, član udruženja Samardzica može postati SVAKO ko nosi ovo prezime. Tako da dolazite na skupove da se družimo i da pričamo ko je od koga i odakle. Pozdrav.