Порекло презимена Сенић

11. марта 2012.

коментара: 11

Презиме Сенић пореклом је из Автовца (Гацко). Како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, Сенићи су старином из Трешњева у Црној Гори. Из Трешњева су “због крви” побегли у Корјениће где су се задржали неко време и “убили агу”. Због тога су морали побећи “На Торич (Рудине), а одатле у Муље”. У Муље им “дјевојка убије човјека” и одатле се око 1890. године преселе у Автоваца.

Сенића има настањених и у Новим Дулићима код Гацка.

 

O пореклу породице Сенић из Херцеговине вредан прилог нам је послао наш сарадник из Гацка Душко (Радована) Сенић:

Миграцију породице Сенић од Трешњева у Црној Гори, преко Корјенића и Рудина до Муља у Херцеговини, данас општина Гацко, забиљежили су Јевто Дедијер и Ристо Милићевић, испитујући поријекло херцеговачких породица.

Данас у Гацку живе три породице Сенића, које су у блиском сродству. Славимо Св. Јоакима и Ану, 22. септембар. Све ове породице су из села Нових Дулића.

Миграција Сенића из Муља је везана за период доласка и столовања Смаил аге Ченгића у Липник. Наиме села Липник и Муља раздваја ријека Мушница и јако су близу. По предањима која сам чуо од предака, тачно је да је у то вријеме дјевојка из наше породице „убила Турчина“ и да су Сенићи морали бјежати из Муља. Уствари, протјерани су заједно са већином српских породица са тог простора. Међутим, није тачно да су прешли у Автовац. Автовац је близу Муља, свега 2 до 3 километра. Сенићи су у једном кратком периоду населили Јасеник, сјеверно од Муља и Автовца, а онда су се раселили у два правца. Мој породични огранак је преселио у Нове Дулиће, гдје смо и данас. Други дио породице населио је Фојницу код Гацка. Само једна породица, Марка и Кеке Сенић, населила је Автовац, о чему постоје записи у грунтовним књигама.

Мислим да је слава Сенића по доласку у овај дио Херцеговине био Ђурђиц, а да је затурајући трагове или из неких других разлога овај мој огранак по доласку у Дулиће промијенио славу, те данас славимо Св. Јоакима и Ану. У Фојници код Гацка, данас нема Сенића, али њихови потомци славе Ђурђиц.

Новодулићки Сенићи данас живе у Гацку, Требињу, Сенти, Обреновцу, Београду и негдје у околини Лесковца. Ови Сенићи из околине Лесковаца су потомци комите Михајла Сенића, који је бјежећи од Аустрије, напустио породицу и отишао за Албанију у мјесто Шијак, по предањима. Супруга Михајлова са дјецом је отишла у околину Лесковца. Да ли од Михајла има наследника из Албаније, јер се по предањима он тамо оженио, немам информација.

Фојнички Сенићи су почетком 20. вијека отселили за Црвенку, а одатле су се раселили. Знам да их има у Краљеву и Београду.

Ако неко од ових Сенића има још неких информација, везано за поријекло наше породице волио бих се чути са њима, да размијенимо мишљења.

Душко (Радована) Сенић, Солунских добровољаца 4, Гацко, Тел. 065/581041

 

КРСНА СЛАВА: Ђурђиц, Св. Јоаким и Ана

ПОЗНАТИ: Влајко Сенић, политичар

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Nikola

    Moji Senići su prešli iz Nikšića u Bileću tj. šukundjed Kosta 1855-1910 , a pradjed Stevan 1875 – 1979 je prešao iz Bileće u Sarajevo, a dugi niz godina je boravio u SAD-u. Slava je Đurđevdan. Puno pozdrava svim Senićima.