Poreklo prezimena Senić

11. mart 2012.

komentara: 17

Prezime Senić poreklom je iz Avtovca (Gacko). Kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, Senići su starinom iz Trešnjeva u Crnoj Gori. Iz Trešnjeva su “zbog krvi” pobegli u Korjeniće gde su se zadržali neko vreme i “ubili agu”. Zbog toga su morali pobeći “Na Torič (Rudine), a odatle u Mulje”. U Mulje im “djevojka ubije čovjeka” i odatle se oko 1890. godine presele u Avtovaca.

Senića ima nastanjenih i u Novim Dulićima kod Gacka.

 

O poreklu porodice Senić iz Hercegovine vredan prilog nam je poslao naš saradnik iz Gacka Duško (Radovana) Senić:

Migraciju porodice Senić od Trešnjeva u Crnoj Gori, preko Korjenića i Rudina do Mulja u Hercegovini, danas opština Gacko, zabilježili su Jevto Dedijer i Risto Milićević, ispitujući porijeklo hercegovačkih porodica.

Danas u Gacku žive tri porodice Senića, koje su u bliskom srodstvu. Slavimo Sv. Joakima i Anu, 22. septembar. Sve ove porodice su iz sela Novih Dulića.

Migracija Senića iz Mulja je vezana za period dolaska i stolovanja Smail age Čengića u Lipnik. Naime sela Lipnik i Mulja razdvaja rijeka Mušnica i jako su blizu. Po predanjima koja sam čuo od predaka, tačno je da je u to vrijeme djevojka iz naše porodice „ubila Turčina“ i da su Senići morali bježati iz Mulja. Ustvari, protjerani su zajedno sa većinom srpskih porodica sa tog prostora. Međutim, nije tačno da su prešli u Avtovac. Avtovac je blizu Mulja, svega 2 do 3 kilometra. Senići su u jednom kratkom periodu naselili Jasenik, sjeverno od Mulja i Avtovca, a onda su se raselili u dva pravca. Moj porodični ogranak je preselio u Nove Duliće, gdje smo i danas. Drugi dio porodice naselio je Fojnicu kod Gacka. Samo jedna porodica, Marka i Keke Senić, naselila je Avtovac, o čemu postoje zapisi u gruntovnim knjigama.

Mislim da je slava Senića po dolasku u ovaj dio Hercegovine bio Đurđic, a da je zaturajući tragove ili iz nekih drugih razloga ovaj moj ogranak po dolasku u Duliće promijenio slavu, te danas slavimo Sv. Joakima i Anu. U Fojnici kod Gacka, danas nema Senića, ali njihovi potomci slave Đurđic.

Novodulićki Senići danas žive u Gacku, Trebinju, Senti, Obrenovcu, Beogradu i negdje u okolini Leskovca. Ovi Senići iz okoline Leskovaca su potomci komite Mihajla Senića, koji je bježeći od Austrije, napustio porodicu i otišao za Albaniju u mjesto Šijak, po predanjima. Supruga Mihajlova sa djecom je otišla u okolinu Leskovca. Da li od Mihajla ima naslednika iz Albanije, jer se po predanjima on tamo oženio, nemam informacija.

Fojnički Senići su početkom 20. vijeka otselili za Crvenku, a odatle su se raselili. Znam da ih ima u Kraljevu i Beogradu.

Ako neko od ovih Senića ima još nekih informacija, vezano za porijeklo naše porodice volio bih se čuti sa njima, da razmijenimo mišljenja.

Duško (Radovana) Senić, Solunskih dobrovoljaca 4, Gacko, Tel. 065/581041

 

KRSNA SLAVA: Đurđic, Sv. Joakim i Ana

POZNATI: Vlajko Senić, političar

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. Nikola

    Moji Senići su prešli iz Nikšića u Bileću tj. šukundjed Kosta 1855-1910 , a pradjed Stevan 1875 – 1979 je prešao iz Bileće u Sarajevo, a dugi niz godina je boravio u SAD-u. Slava je Đurđevdan. Puno pozdrava svim Senićima.

    • Dijana

      E pa mi smo od istih Senića. Kosta i Dostinja su imali 4 sina i jednu kćerku, koliko ja znam, Sava, Nikola, Đorđo, Stevan i Jovana. U Bileći su bili u selu Bijela Rudina, ako sam dobro zapamtila. Odatle su sva braća otišla za SAD!, s tim da su se vratili u različito vrijeme, jedni 1908 kad su kupili imanje u Rakovici i na Vrelu Bosne, a drugi čini mi se poslije pada berze kad nije bilo posla, nisam sigurna. Dugo se u Rakovici prepričavala priča kako je Sava Senić došao iz Amerike sa 4 kese dukata i kupio imanje od Tolja. Moj pradjed Sava se vratio 1908, kad je preselio roditelje u Sarajevo gdje su kupili imanje. Bio je Solunski dobrovoljac, od kralja je dobio šumu u Rakovici nakon prvog sv. rata. Stevan je bio najmlađi. Takođe sam čula priču da je Sava kao najstariji podjelio imanje na jednake dijelove, a Stevan kao najmlađi prvi birao svoj dio. Jovana je sa mužem kao kolonista preselila iz Bileće u Sečanj, porodice Miličević i Savović su nam rod . Jovana je održavala veze, meni je dolazila na babine u Sarajevo u svojim osamdesetim ili devedesetim godinama, a zbog nekih priča koje sad ne bih spominjala jer sam ih zaista davno čula pa da ih pogrešno ne prenesem, stekla sam utisak da su je tretirali kao brata, tj. ravnopravnu, a ne sestru, kako je tad bio običaj, što me se kao ženu definitivno dojmilo. Vesna Senić, rođ.Vasić, koja sad živi u Trebinju sa mužem Božidarom, vjerovatno ima najviše informacija o Senićima u periodu koji su proveli na Bijeloj Rudini jer je radila sa ženom iz tog kraja. Čini mi se da je žena koja je došla u Bijelu Rudinu bila Senića udovica koja se iz Crne Gore sa djetetom vratila u svoju porodicu, ali nisam sigurna i ne znam detalje.

      • Nikola

        Da to odgovara i priči koju sam ja čuo, što znači da smo treći rođaci. Osim što je po sjećanju moje bake pradjed Stevan nije najmlađi već Đorđo. Ukoliko me želite kontaktirati možete me kontaktirati na [email protected]

  2. Danijela

    Mi smo Senici,zivimo na Zlatiboru,ne znam poreklo,ali slavimo Lučindan.

  3. Miloš Senić

    Pozdrav svima, ja sam Miloš Senić iz Velike Plane (pošta 11320) i samo da dopunim da nas i ovde ima od davnina…Na gradskom groblju sam pronašao stare spomenike od odprilike 18** – 190* i neke godine, ne vide se najbolje jer ih je zub vremena stigao… Inače smo naseljeni u starom delu Velike Plane sada poznate kao naselje Bresje-nekadašnja Stara opština.Trebalo bi da ima oko 6-7 starih porodica.Ja sam ’87.godište pa nisam baš stigao sa starinama da popričam odakle smo itd… Kao mali čuo sam priče da su Sena i Badica bili braća, pa da od njih je nastalo Senić i Badičić… E sad da li je to istina ne znam, uglavnom voleo bih da saznam nešto više.

  4. Mladen Senic

    Pozdrav Senici.
    Samo da prijavim da Senica ima na sjeveru Bosne, Gradiska, a mjesto Laminci 78407.
    Slavimo svetog Nikolu i porijeklo vucemo iz Crne gore.
    Jedan dio nase loze je naseljen u Rijeci od ’60 -tih.
    L.p.