Порекло презимена Савовић

11. март 2012.

коментара: 7

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

САВОВИЋИ

(у Комарници и Вирку)

Воде поријекло од братства Папића, који су живјели у селу Петровићима у Бањанима. У првој половини 18. вијека удари на њих харамбаша Сава Џефердановић из Трешњева и заплијени им стоку. За њим се дају у потјеру Папићи, убију харамбашу, а стоку врате. Плашећи се освете, они се раселе: једни оду у Босну и Херцеговину, а други се доселе у Дробњак, на Пошћење. Након неког времена, неки од њих пређу у околину Колашина, а Сава, у другој половини 18. вијека, пређе у Комарницу, гдје се његови потомци по њему прозваше Савовићи. Неки од њих су се иселили у Вирак, гдје су им били катуни и гдје и сад живе. Вранићи у Жеичну су од Савовића.

У НОР-у 1941-1945. године из овог братства су погинули у јединицама НОВ-а сљедећи братственици: Божидар Тодоров на Пештеру 1944. године, Гаврило на Мештеревцу 1944. и Миливоје у Кучима 1944. године. Ђука Тодорова је борац НОР-а од 1941. године, а од оснивања Четврте црногорске пролетерске бригаде била је у њеним редовима истакнути борац. Носилац је Партизанске споменице 1941. И Милорад Радулов је у редовима Петог батаљона Четврте црногорске бригаде, као пушкомитраљезац, десетар и водник. РВИ. Радивоје Тодоров је у 7. омладинској црногорској бригади од њеног оснивања као замјеник интенданта бригаде.

Славе зимски Јовањдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Војислав Ананић

    САВОВИЋ (п), у Врпољу, Вјетрима и Турици (Загора, Требиње). Послије Другог свјетског рата на подручју Загоре било је шест кућа Савовића: четири у Турици и по једна у Врпољу и Вјетрима. Једно су братство са Вуковићима и Петровићима. Према предању, у Загори су живјели браћа Вуко. Петар и Саво. Њихови потомци су прозвани по имену оца. Тако је настало и презиме Савовић. Славе Јовањдан (155:756).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.