Poreklo prezimena Savić

11. mart 2012.

komentara: 179

[toggle title=”TESTIRANI SAVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Savić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Donja Ljuboviđa, Ljubovija, ogranak Marinkovića Azbukovački Čitluk, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Savić

Haplogrupa: R1a Z280 Karpatsko-dalmatinski klaster

Poreklo: Benkovac, Hrvatska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Savić

Haplogrupa: E1b rod A Kostanečevci

Poreklo: Vratnica, Jegunovce, Makedonija

Krsna slava: Petkovdan

Kontakt:
_________________________

Savić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

SAVIĆI

(na Njegovuđi)

Porijeklom su iz Bosne, odakle je Ostoja kao dječak od desetak godina oko 1914. godine došao u Šarance sa svojim ocem, gdje je radio kao majstor zidar. Ostoja se oženio od Anđelića i zasnovao porodicu na Njegovuđi, gdje i danas žive njegovi potomci.

Slave Đurđevdan.

_______________________

SAVIĆI

(u Paležu)

Potiču od Radovića iz Ječmišta kod Čelebića. Prezime Savić dobili su po Savi Radoviću, koji je imao sina Simeuna, Simeun je imao Ćetka, koji je imao nadimak “Cvijan”, pa Ćetkove potomke na uže zovu još i Cvijanovići.

U Palež se doselio Ćetko-Cvijan 1882. godine, kao odmetnik iz austrougarske vojske, pošto su se Čelebići nalazili u sastavu Austrougarske. Naselio se u Paležu, kod Žabljaka, na zemlji koju mu je dodijelila crnogorska vlada kao svom podaniku. Cvijan je imao četiri sina: Marinka, Marka, Branka i Nova. Marko je službovao po Makedoniji i Srbiji; njegovi potomci danas žive u Nišu. Marinkovi i Brankovi potomci žive u Paležu, a ima ih u Podgorici i u Novom Sadu.

Branko je živio u Americi, sa svojim mlađim sinom Zelenom, gdje je i umro 1994. godine.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (179)

Odgovorite

179 komentara

  1. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Savić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Savić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Boždarevac
    -Venčani
    -Vranić
    -Guncate
    -Jasenak
    -Lazarevac
    -Meljak
    -Sokolovo
    -Stepojevac
    -Tulež

  2. MARICA SAVIC

    Savici,zive u selu Motike opstina Drvar,slave krsnu slavu Sv.Nikolu,i porijeklo im je iz Dalmacije

    • Aleksandar Savić

      Pozdrav,

      Koliko ima porodica tamo? 🙂 Deda mi je odatle, iz Motika, slava Sveti Nikola, odselio se za Bačku posle 1. svetskog rata. Mada sam čuo priču da smo 300 godina unazad od Prijepolja. Sve mi se čini da smo pravi dinarci, visoki, jake donje vilice, možda je suvišno proveravati da li smo I2a?

      Kod Užica znam da ima dva zaseoka Savići, nisam bio tamo, ali sam načuo da su i oni poreklom iz Bosne.

      Pozdrav,
      IG @alek.chemist

  3. ssavic

    E sad i mene interesuje odakle su moji Savici. Pradeda je ziveo u selu Gunjevci , odakle je tu dosao ne znam, ali slavimo Mratindan, 24. novembar. Bas bih volela da znam odakle vucem korene!

    • Dragan Savić

      Ja sam Savić selo Vilusi ima nas 8 kuća i svi slavimo mratindan

    • Vlado

      I moji Savići slave Mratindan. Baš mi je teško naći Saviće sa tom slavom.
      Po crkvenom popisu iz 1882. u Bosni su bili u izmedju Laktasa i Gradiske (parohija Masici-Romanovci) i u okolini Srebremice.

      Moji Savici su iz Prijedora.

  4. Nina

    MOji su poreklom sa Ozrena,Bosna,, ali ne znam odakle su dosli slave Nikoljdan, a na Ozrenu im je nadimak bio Orozovici, kazu kao da smo dobili prezime po nekom Savi. mada nisam sigurna, jer nigde ne mogu da nadjem odakle su dosli Savici na Ozren.

  5. Tanja

    Uvjek me interesovalo gde su mi korjeni. Mi smo iz Bosne, iz Banjaluke. Pradjed mi je rodjen dole na rodnom mjestu. Krsna slava nam je Ilindan. Mada ajde znaj kad nas ima sa svih strana

    • Dusan Savic

      Radovan Savić

      U mome selu Šnjegotina Velika postoji zaseok sa prezimenom Savić. U ovom zaseoku ima 30 domaćinstava Savića i svi slave Svetog Proroka Iliju-ILINDAN. Selo Šnjegotina Velika nalazi se na teritoriji Opštine Čelinac, a udaljeno je od Banja Luke oko 50 kilometara. Postoje četiri Šnjegotine i to: Velika, Srednja i Donja nalaze se na području Opštine Čelinac, a Šnjegotina Gornja nalazi se na području Opštine Teslić. Prije 1955. Godine sve Šnjegotine pripadale su opštini Teslić. Za vrijeme turske vladavine Šnjegotine su bile turski begluci, begova iz Tešnja.
      Pisani tragova o porijeklu Savića u Šnjegotini Velikoj nema ili su vrlo šturi. Prema kazivanjima, koja su se prenosila sa koljena na koljeno ,Savići u Šnjegotinu Veliku doselili su se iz Hercegovine, kao i većina stanovništva u Šnjegotinama. Prema generacijama za koje se zna da su zivotni vijek prozivjeli na ovom području, Savići su se doselili prije 200 godina. Pleme doseljenih Savića zivjeo je u zajedničkom zadruznom domaćinstvu, svo vrijeme dok u tom domaćinstvu nije zavladala zarazna boles kuga. Tada je došlo do podjele zadruznog domaćinsta i raseljvanja sa tog kućišta. Svi su se raselili sa tog prvog kućišta. Tom prilikom dvije porodice Savića su se naselile na područje današnjeg zaseoka Savići, jedna porodica odselila se u selo Štrbe Opština Čelinac, dvije porodice odselile su se u Vijačane Donje Opština Prnjavor ( jedna na brdo Reljvac, drug u Sabanjsku rijeku ispod Ljubića).
      Drugo raseljavanje Savića iz Šnjegotine Velike desilo se izmedju 1950-1960. godine , kada je više od 10 domaćinstava odselilo u Vojvodinu. Najviše ih ima u Kovilju kod Novog Sada.
      Mnogi Savići iz Šnjegotine Velike, odselili su se u mjesta i gradove gdje su bili zaposleni, kao što su Čelinac Banja Luka, Novi Sad, Beograd i druga mjesta širom nekadašnje Jugoslavije. Svi ovi raseljeni Savići slave ILINDAN.
      Pored Savića koji slave ILINDAN, u Šnjegotini Velikoj u neposrednoj blizini prvog Savić kućišta, naseljena su domaćinstva sa prezimenima: Vujičić, Devič, Djogatovič i Pandarić i oni svi slave ILINDAN. Pretpostavlja se da ova prezimena potiču iz plemena Sacvića.
      Nadam se da će Tanja Savić , iz ovih podataka, bar nešto saznati o prezimenu Savića koji slave ILINDAN, a mozda i naći svoje porijeklo.

      • Marija

        Hvala na opširnom odgovoru moji isto slave Sv. ILIJU Ali nikad nisam saznala odakle su, ima nas u Beogradu, Indjiji, Surčinu… Ali za dalje ne znam…

      • Kosovo i Metohija

        pozdrav za sve Savice,
        postoji i dosta porodica Savica sa Kosova i Metohije, Pec i okolina Peci koji slave svetog Iliju.
        inace se veruje da su poreklom iz Hercegovine.

      • Kristina Stanković

        Zdravo. Devojačko prezime mi je Savić.
        Ova priča ima smisla.
        Moji Savići slave Ilindan i očevi roditelji su kao deca dosela u Vojvodinu (Čurug) 50tih godina.
        Zaboravila sam selo odakle mi je deda Ostoja Savić. Ali cela njegova porodica se preselila u Vojvodinu. Pokojni otac mi je pričao, ali sam zaboravila.
        Baba je s druge strane bila Aleksić (slava sv.Ignjatije).

  6. Milorad Bogdanović

    Zdravo Tanja iz Republike Srspke.

    Prezime Savić koje slavi Ilindan spominje se za vrijeme Austrougarske okupacije, u Šematizmu mitropolije dabrobosanske za 1882 godinu, uglavnom na banjalučkom prostoru, i to u parohiji: varoš Banjaluka, Jošavka, Blaško i Javorani, Kukulje kod Gradiške, Nožičko kod Prnjavora i parohija Pribinići kod Tešnja. Inače u ovoj crkvenoj knjizi, Savići se spominju kao slavljenici 26 različitih slava, i skorom na cijelom prostoru ove mitropolije.

    U karlovakom vladičanstvu, Savići slave Jovanjdan, Đurđevdan, Dmitrovdan, Tomindan, Nikoljdan i Ilindan.

    U Damlaciji najviše je slavljenika Nikoljdana i Tripunjdana, a slavljenici Ilindana se ne spominju.

    U Hercegovini tvoji prezimenjaci većnom slave Jovanjdan a Stevanjdan slave u Eminovom Selu.

    IZVOR:
    -Šematizam dabrobosansko za 1882 godinu
    -Đorđe Janjatović, Prezimena Srba u Bosni, Sombor, 1993.
    -Karlovačko vladičanstvo, 1893. godina
    -Aleksandar Bačko, Prezimena dalmatinskih Srba, Beograd, 2008.
    -Jevto Dedijer, Hercegovina,

    I jedan poklon za vas http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=138.0, od vašeg zemljaka, od Potkozarja.

  7. Nikola Savić

    ja sam SAVIĆ i znam svoje korene
    od 1890-sada zivimo u JAGODINI
    između1800 neko selo blizu jagodine u okolini od 50km
    pre 500 god znači 1500 god ziveli smo na KOSOVU kao i 80% srba
    pre 1500 neznam nista verovatno isto ali nisam siguran

    • Rade

      Poštovani,
      Gledam ove rezultate DNK testiranja do 2023 god., vidim da smo srodni sa Savićima iz Jagodine,radi se o Halpo grupi I2-PH908 i Y3120
      Moji du porijeklom iz Rubeža,Nikšić (Onogošt),veoma smo staro brastvo’ u tom kraju,živjeli smo nekad i u Kuče i Klemente, po a nas svojataju i Kuči jer slavimo slavu sv.Nikola.
      Inače smo od starog plemena Nikšića- Novljanja,potomci smo kralja Radoslava (umro 1084. Manastir sv.Petra i Pavla u Trebinju),zamolio bih Saviće iz Jagodine da razmijenimo inform.o porijeklu brastva.
      Moj e-mail: [email protected]
      Svako dobro Savićima!

  8. Familije-prezimana Savić po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića “Sokolska nahija”.

    -Voljevci
    -Crnča
    -Lonjin (Bjelice)
    -Ljubovija
    -Donja Ljuboviđa
    -Gračanica
    -Gornja Ljuboviđa
    -Kostojevići
    -Bajina Bašta 1
    -Bajina Bašta 2
    -Rača

    • Dragana

      U Kostojevićima su moji baba i deda bili u izbeglištvu za vreme drugog rata , tamo mi je sahranjena tetka , njihovo prvo dete 4-godišnja Pelka Savić.

  9. Familije-prezimena Savić po mestima prebivališta. Prema knjizi Radomira Ilića „O ljubićskim selima“.

    -Bresnica
    -Brđani
    -Bečanj, uz Drndare i dr
    -Lađevci, uz Terziće

  10. Savic

    Ja sam Savic zivimo u Indjiji deda se doselio mislim iz sela Cukali opstina Srbac slavimo Nikoljdan