Порекло презимена Рајић

8. марта 2012.

коментара: 24

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (24)

Одговорите

24 коментара

 1. Саша Панчевачки

  Породица под овим презименом живи у Долову од 18.века. Славе Светог Николу и сматра се да су им преци дошли из Србије и населили Долово. Као најстарији под овим презименом помињу се Никола Рајић (1782-1839) а његов отац могао би да буде Стефан Рајић (1737-1832). у Алибунару се појављују Рајићи и Рајић-Мрзини што славе Светог Николу !
  У Дупљаји има Рајића (Никољдан) пореклом од ћурчије који је дошао из Србије !

 2. Daliborka

  Moje poreklo Rajica vodi iz Like, iz Hrvatske… Moj deda je sedamdeset ih godina dosao u Beograd, posle rata se njegova rodbina preselila u Vojvodina, osim jednog brata koji je ostao u Donjem Lapcu ali je prezime promenio u Raic da bi mogao da ostane u Hrvatskoj… Moj rodjeni brat je naravno Rajic i zivi na Nbg, jedini je dedin potomak jer su nam i otac i deda umrli… Pozdrav za sve Rajice…

 3. Raja

  Носим ово презиме са поносом иако врло мало знам о истом.
  Деда је веома рано остао без родитеља тако да је њега и сестру отхранила њихова тетка. Знам да је рођен у Томашевцу а већи део живота провео у Шиду, одакле и ја потичем.
  Славимо Св. Јована.

 4. Miodrag Raici

  Порекло ми је из Баната, село Иванда, (српско село), Румунија, Жупанија Тимиш. Не знам одакле су дошли предци. Прадедин брат је побегaо преко границе и његови потомци живу у Београд. Самном ће се изгубити име пошто имм само 2 ћерке. Име ми је писано тако да би могли румуни правилно да га изговоре.

 5. Goran Rajic

  Ima nas i u Smederevu…i ima nas dosta….
  Deda,Dimitrije Rajic,rodjen u Ralji kod Smedereva,1913god..Njegov otac,odnosno moj pradeda se zvao Bogdan.To je sve sto znam o njegovom ocu.I u Ralji jos uvek ima Rajica,sa kojima sam u srodstvu,naravno.

 6. Goran Rajic

  Ne znam puno o poreklu prezimena Rajić,uglavnom se pominje da vodimo poreklo iz Crne Gore i delom iz Hercegovine, ali znam da u Dragačevu (Guča) ima “zaseok” Rajića, da slave Arandjelovdan, znam da nam je familija čuveni Tanasko Rajić…

  • Milica Rajic

   Ja sam iz Stragara odakle je rodom Tanasko Rajic. Slavimo Djurdjic. Slavu nismo menjali. Kao Rajici smo doseljeni kako sam istrazivala malo iz Pipera. Jedna smo od najstarijih familija ovde.

   • Emilija

    Sa tatine strane su od Petrovica iz sela Gledic, na Gledickim planinama. Oni znaju da su od Petra, sina Tanaska Rajica. A ima u selu i Todorovica (od Todora Rajica) i Pavlovica (od Pavla Rajica). Navodno su promenili prezime da bi se sakrili od Turaka. Svi slave Arandjelovdan. I da, i mi znamo da smo od Pipera i da ima nasih Rajica u Stragarima.

  • Зоран Рајић

   Поздрав,родом сам са Дрине,Љубовија село Лукића брдо
   Такође славимо Аранђеловдан овде смо сигурно од 1920 толико знам.

 7. Nemanja Rajic

  Де сте Рајићи, хаха …. Ја сам из Врчина одмах испод Београда, моји су ту већ око 150 година, пре тога не знам

 8. Milica Rajić

  Rajić iz Stragara kod Kragujevca. Jedna od najstarijih familija ovde. Slavimo Đurđic ,preslava Đurđevdan. Doseljeni smo iz Pipera. Vrlo malo znamo o precima. Moja kuća pamti nekih 5 generacija unazad i što je čudno pojavljuje se poneko kao Milojević ali samo po jedna generacija. Već sledeća je ponovo Rajić. Ako neko zna kako mogu da otkrijem više neka mi se javi. Manastir Blagoveštenje je paljeno za vreme Turaka i 2 sv rata pa ne mogu saznati puno. Ako neko ima popis stanovništva iz 18 i 19 veka neka mi se javi ili još bolje ako ima neko ko je iz Dragačeva da može da mi kaže nešto više.