Poreklo prezimena Kadijević

7. mart 2012.

komentara: 5

[toggle title=”TESTIRANI KADIJEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Kadijević

Haplogrupa: R1a Z280 L366

Poreklo: Mostar, Bosna i Hercegovina

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Mirko Kadijević

    Prezime Kadijević po nekom mom usmenom predanju potiče iz Hercegovine, tačnije iz Popovog polja u istočnoj Hercegovini. Veliki broj je naseljavao područje Hrvatske tačnije grad Metković u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (moje rodno mesto). Krsna slava ovog prezimena je Sv Luka. Najpoznatije ličnosti koje nose ovo prezime su: Veljko Kadijević (21. novembra 1925. Glavina, kod Imotskog. ) bivši general vojske Jugoslavije kao i Đorđe Kadijević (Šibenik, 6. januar 1933) srpski reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

  2. Mirko Kadijević

    Da preciziram svoje gornje izlaganje.
    Pošto sam došao do preciznih podataka o poreklu prezimena “Kadijević” tačnije pisanih podataka mogu reći da Kadijevići definitivno potiču iz Popova Polja (stariji naziv “Kriva luka”) na jugu Hercegovine tačnije iz naselja Zavala. Zavala je najvažnije mesto po istorijskim podacima u Popovu Polju, tako da na primer predanje sa kolena na koleno govori o tome da je prvobitnu crkvu u Zavali podigao car Konstantin sa majkom Jelenom!
    U Zavali postoji Kula Kadijevića stare srpske bogate porodice koja se raselila za vreme tursko-mletačkih ratova. Kadijevići su bili pravoslavni hrišćani.

  3. Vojislav Ananić

    KADIJEVIĆ (p), stare porodice koje su nekada živjele u Veličanima i Zavali (Popovo). U Veličanima se prezime Kadijević pominje 1690. godine, a u Zavali su bili “veoma razgranat rod”. Krajem 17. vijeka pominje se u Popovu mletački serdar Damjan Kadijević iz Zavale. Godine 1718. “za vrijeme druge mletačke okupacije” pominje se vojvoda Aleksa Kadijević i alvijar Luka Kadijević, koji su bili u službi Mletaka. Njihova imanja u Popovu “pritisli su „Bubići, Mulaahmedovići, Serdarevići i Omeragići iz Ljubinja. Kadijevići su napustili Zavalu i nastanili se u Slivlju, na ušću Neretve, “gdje i sad ima mnogo Kadijevića” (84:64,66,149).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Nebojša Bejat

    KADIJEVIĆ

    (Slave Lučindan)

    Kadijevići su u 19. vijeku, u vremenu u kojem je ovim prostorima vladala austrougarska okupaciona imperija (1878 – 1918), iz Mostara doselili u Ortiješ (zaselak Mukoša). Godina doseljenja nikom nije poznata, ali se sigurno zna da su doselili prije početka Prvog svjetskog rata (28. 6. 1914 – 11. 11. 1918). Najstariji predak koji je u Ortiješu kupio zemlju zvao se Risto. Umrlo mu je 16 djece. Jedan čovjek mu je dao savjet da prvom sinu koji se rodi da ime Risto i da će sin preživjeti. Risto je svom sinu dao ime Risto i sin mu je preživio. Ima muško potomstvo do današnjih dana. Preživjela mu je i kćerka koja se rodila poslije sina Riste. Kadijevići su bili bogata mostarska porodica u tom vremenu. U Ortiješu su imali gostionicu i han. Kadijevići se ne sahranjuju u Srpskom pravoslavnom groblju Ortiješ, već u Srpskom pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru.