Poreklo prezimena Janjušević

7. mart 2012.

komentara: 5

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

JANJUŠEVIĆI

(u Gornjoj Bijeloj)

Porijeklo im je od Janjuševića iz Ozrinića, odakle se Ilija Stankov 1864. godine doselio u Gornju Bijelu. Ilija je imao sinove Milutina, Ljuba, Punišu i Svetozara. Njihova daleka starina je iz Banjana, od bratstva Koprivica.

Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Vojislav Ananić

    JANJUŠEVIĆ (p), Gareva (Gacko). Veoma su stare porodice koje su “nekad brojale i po trideset pušaka, a sada su gotovo samrli“. Slave Nikoljdan (59:197). U Garevu su došli iz Samobora u 17. vijeku, odakle su ih “potisnuli stari Samoborčani” (147:579).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Miomir Janjušević

      Vojislave, čitao sam i ne znam odakle je ovaj izvor. Ja sam iz Gareve kod Gacka. Mi imamo kompletno porodično stablo od našeg rodonačelnika Sima (negdje oko 1700 godište), koji je po priči naših starih doselio u Gacko sredinom 18 vijeka iz Ozrinića kod Nikšića, a dalje naše porijeklo je od Koprivica iz Banjana isto kao i Janjuševića iz Ozrinića. Naše stablo počinje od njega (Sima) i nikad do sad nismo mogli brojati 30 pušaka, jer kažem da je naše stablo poznato kompletno.

      • Miomir Janjušević

        Jesmo među tri najstarije familije u selu (Popadići, Janjuševići i Stojanovići), ali tu negdje oko 1750-60 godine smo doselili. Tu su Zimonjići, Đuričići, Bajovići, Sušići, Bjekovići (Damjančevići) i Jegdići najmlađa porodica od Bjelogrlića iz Lipnika kod Gacka. Nekad su bili najstariji Manožići i Bogdanovići, ali su davno negdje odselili, ne znamo gdje.

  2. Miomir Janjušević

    Naravno slavimo Nikolj dan!

  3. Miomir Janjušević

    O Janjuševićima kao ogranku Koprivica, pisao je Mr. Radojko-Rajo Koprivica. Knjiga
    “KOPRIVICE”
    rodoslov
    “od korena stazama potomaka”
    Beograd 2016g.
    Izdavačka fondacija arhiepiskopije Beogradsko-Karlovačke Srpske Pravoslavne Crkve