Poreklo prezimena Đurković

7. mart 2012.

komentara: 3

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĐURKOVIĆI

(na Dubrovsku)

Porijeklom su iz Riđana, od plemena Dragoševića, odakle se pop Stojan, početkom 19. vijeka, preselio u drobnjačko selo Dubrovsko. Imao je tri sina: Okicu, Pera i Jakšu. Okica i Jakša pređu na Brezna, a Pero ostane na Dubrovsku. Pero je imao sinove Mitra i Mira.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Tomindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ĐURKOVIĆ (p), u Donjem Hrasnu (Neum). Nastanjeni su u zaseocima Ćetoljub i Kolojan. Na Ćetoljub je Đurković doselio iz Dračeva u Popovu “kao ćebadžija” oko 1840. godine. U Kolojan su se nastanili oko 1870. godine. Slave Jovanjdan (59:279). Đurkovića ima i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. carmenb

    Djurkovica ima puno i u Slovackoj i Madjarskoj. Moji preci su iz Slovacke, nemamo saznanje kada i odakle stigli tamo.

  3. Darko

    Poreklom Kuči od Drekalovića. Odselili se u Grahovo, pa u Riđane kod Nikšića. Posle neuspelog ustanka kod Nikšića, pop Stojan odlazi u Dubrovsko Drobnjak, a zatim u Brezna Piva. Slave Svetog Nikolu. Ima ih u plemenu Pipera iz Kosjera i u plemenu Banjani. U Risan došli iz Banjana. Naseljavali se kao kolonisti u Toplički kraj.