Poreklo prezimena Damjanović

7. mart 2012.

komentara: 87

Prezime Damjanović pojavljuje se među pravoslavcima i katolicima u Hercegovini, a ima ga i u Lici (Srb).

U Hercegovini pravoslavni Damjanovići, kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima” žive u Glavskoj (Trebinje). Poreklom su iz Trešnjeva u Crnoj Gori, od bratstva Nikolića. Slave “drugi dan Duhova”, a prislužuju Blagovesti.

Damjanovići katolici su prisutni u Ljutom Docu i Biogracima (Široki Brijeg). Daljom starinom su iz Crne Gore. Prema porodičnom predanju, bila su tri brata. Jedan je odselio u Bosnu, a druga dvojica u Ljuti Dolac.  U Biograce su došli iz Ljutog Doca pre Drugog svetskog rata. Za Damjanoviće u Ljutom Docu Jevto Dedijer je našao da su od pravoslavnih Simića i da su slavili Nikoljdan. Za porodice u Biogracima navodi da su “Kreci iz Opuzena”, da su došli pre 200 godina i da su slavili Ilindan. Po ovom autoru, reč je o različitim porodicama koje nisu u srodstvu, dok “njihova današnja porodična tradicija govori suprotno”.

Damjanovići u Lici su iz Srba i okoline. Slave Jovanjdan.

Damjanovića ima u Hrvatskoj na ostrvu Braču.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan (u Lici), Sveti Nikola, Sveti Ilija

_______________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

DAMJANOVIĆI 

(u Tepcima)

Milorad Damjanović je 1955. godine došao sa Ograđenice u Tepca, gdje se oženio i ostao da živi na mirazu. Nema muških potomaka.

Slave Vidovdan.

*  *  *

DAMJANOVIĆI

(u Gradini i Pasjem Nuglu)

Vode porijeklo od Damjanovića sa Kosanice, odakle je 1855. godine Bjeko Damjanović, sa sinovima Perom, Ristom, Dragom i Milutinom, kao uskok uskočio u Šarance i naselio se u Gradini, gdje i danas žive njihovi potomci.

Gojko Mirkov se sa Tradine doselio 1961. godine u Pasji Nugao na zemlju koju je kupio od Strelica.

Ima ih u raznim mjestima gdje su odlazili radi zaposlenja.

Slave Nikoljdan.

*   *   *

DAMJANOVIĆI

(na Malinsku)

Porijeklom su iz pivskog sela Bukovca, odakle su se tri brata – Blagoje, Marko i Aleksa, oko 1750. godine, preselila u Gacko, kako piše Svetozar Tomić u knjizi Piva i Pivljani. Blagoje se iz Gacka vrati na svoju starevinu, u selo Bukovac, i od njega su tamošnji Blagojevići; Marko se odseli u Katunsku nahiju, i od njega su Markovljani iz Markovine, a Aleksin potomak pređe u Uskoke i od njega su Aleksići na Malinsku.

A. Luburić navodi u svojoj knjizi Drobnjaci – lleme u Hercegovini da su Aleksići, odnosno Damjanovići, starinom iz Pive, od bratstva Blagojevića, da su se odselili iz Pive u gatačko selo Lokvice, gdje su krajem 18. vijeka živjeli Risto, sa sinovima Aleksom i Perom, i Ilija, s Mićom i Đorđijem. Svi su se oni tada prezivali Damjanovići, po Ristovu ocu Damjanu.

Negdje oko 1795. godine zavade se s Turcima iz Gacka, ubiju nekog zulumćara i pobjegnu u Gornju Moraču.

Sljedeće 1796. godine presele se na Malinsko, odakle su četovali i istakli se kao dobri junaci.

Kosta Aleksić – Damjanović, oficir, komandir čete na Mojkovcu, ranjen je 7. januara 1916. godine.

Momir Kostin, ljekar u NOP-u od prvih ustaničkih dana, bio je upravnik bolnica u Šavniku, Pošćenju i Bezuju; referent saniteta u brigadi i diviziji, RVI, nosilac Partizanske spomenice 1941. Njegov sin mladi Zvonimir-Cile nalazio se u stroju Sedme krajiške i Četvrte i Pete crnogorske proleterske brigade i pri šifrantskom odjeljenju Vrhovnog štaba (šifrant).

Momčilo Vladov sa Malinska poginuo je kao borac Četvrte crnogorske brigade jula 1943. godine.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (87)

Odgovorite

87 komentara

  1. Petar

    Postovani,

    Da li iko ima neka saznanja o Damjanovicima koji slave krsnu slavu sv. Mrata. Pokusao sam da pravim porodicno stablo i stigao do 1900 u Pecincima, sada neznam sta i kuda dalje, pa mi i tu neko moze pomoci.

    Unapred zahvaljujem na svakom odgovoru.

    • sosa

      postovani Petre, da li mozete podeliti sa nama sta ste saznAli do te 1900 godine? moji su isto poreklom iz pecinaca i istu slavu su slavili? ja imam neke podatke od 1930 pa do sada. pozdrav

  2. Jelena

    Moje bake devojacko prezime je Bilo Damjanovic i znam da je njena devojacka slava bila Sv. Mrata. Ona je iz sela Miskovci tu kod Pecinaca. Ja sad malo znam njenu familiju, znam da je imala rodjenog brata Boska, i da joj je majka bila zivka ili zivana a otac momcilo. Dosta familije zivi u indjiji pa ako vas nesto konkretno zanima mogu se rapitati. Pozdrav

  3. DrDamjanovic

    Dobro svima,
    Mene zanima poreklo Damjanovića sa Čeva u Crnoj Gori, a srodstvo su Damjanovića iz Koprivne (Bosna i Hercegovina, Republika Srpska) koji slave slavu Sv. Simeona Bogoprimca. U knjizi “Domovnik-crkvena opština Koprivna” zabležena su najstarija imena porodica iz Koprivne od početka 1800 do 20. veka koje navodim na osnovu prepisa iz knjige ” Koprivna tragom prošlosti” Ovde se pominju kao najstariji Mitar (Damjana) Damjanović 1836-1891 žena Ristana (1846-1893) sin Damjan 1887-1892 i kćer Đurđija; Vuk Damjanović 1843 žena Jovana (1850), sin Stojan 1889, sinovi Stojana Simo 1913,Ranko,Čedo,Vujadin 1931; Simenon Damjanović 1853-1900, žena Toma 1858-1904 (sa sinovima Petar, Trivko, Đorđa, Savo,Lazar,Stevan, Jovan); Mika Damjanović 1848 žena Simuna 1853-1879, sinovi Petar, Niko, Teodor, sinovi Petra Obrad, Damjan (Danko) , sin Nike Stanko.
    Prema pordičnom predanju znam da su Vukovi (1843) preci poreklom iz Crne Gore sa Čeva. Na Čevskom groblju ima nekoliko grobova Damjanovića. Prema natpisima na spomenicima koji se mogu videti, najstariji je Savo Todorov Damjanović 1842-1944, Šako Damjanović 1885-1944, Blagota P.Damjanović (1878-1956). Što se tiče popisa stanovništva Crne Gore iz 1879, na Čevu se ne pominje ime Damjan niti Damjanović. Autori napominju da su u originalu popisa za Čevo dve stranice koje nedostaju. Hm? U svakom slučaju navodno je i Đoko Damjanović već oko 1730 napistio Čevo. Sem toga pominje se da su Damjanovići sa Čeva potomci Damjana Vukašinovića koji je bio brat vojvode Vukote Vukašinovića koji je opevan u Gorskom Vijencu.
    Mene posebno interesuju Damjanovići koji su poreklom sa Čeva a preci su Vuka (1843) ili u srdstvu sa njim.
    Hvala,
    Svako dobro

  4. Zoran Damjanovic

    Postovani,
    zanima me poreklo i istorija Damjanovica koji su negde iz Crne Gore dosli na Kosovo a sa Kosova se raselili po Srbiji u periodu od 1965-1975godine,
    Znam da se pradeda zvao Ilija a njegov sin,moj deda Stojko.Stojkova braca su Bojko,Jerotije i Ratko.Znam imena i svih njihovih sinova ali da sada ne nabrajam i duzim pricu.
    Zaboravih da kazem da slavimo Sv.Arhangel 21.11.

    • R. Damjanovic

      Moja porodica je sa Kosova i slavimo Sv. Arhangela Mihaila. Deda se zvao Radojko, a pradeda Ljuba. Interesuje me da li neko zna vise o njima. U porodici je predanje da su dosli iz Zupe aleksandrovacke, a pre toga iz Crne Gore. To mi nekako suvise uposteno deluje. Da li neko zna nesto vise o ovoj porodici?

      • Žarko Damjanović

        Mi smo definitivno rođaci. Mi smo iz Bajčine kod Podujeva a starinom iz Garevine iz aleksandrovačke Župe, slavimo Aranđelovdan. Moj pradeda je Miljojko, Radojkov rođeni brat. Moj deda Žarko, po kome ja nosim ime, je pred kraj života puno vremena uložio u pravljenje geneze naše porodice, tako da mogu to da pošaljem na mejl. Živeli!

  5. diko damjanovic

    zanima me moji korijeni živim u selu Velia Njia kod manastira Papraca opština šekovići. Slavim Petrovdan

  6. Slavica Damjanović

    Damjanovića ima još uvek u Sloveniji u mestu Dol kod Metlike (Žumberak)

    • Marta Gudalj

      Drago mi je da se oglasila Slavica Damjanović, sa podatkom da Damjanovića ima u Dolu kod Metlike. Bilo ih je i u Dragama, susedno selo, a to su mi bili rođaci. Niko Damjanović je, na primer, poginuo na Sremskom frontu, a porodica mu je (mama, žena i kćer) poginula prilikom bombardovanja sela Drage 1944. godine. Takolđe, moj pokojni rođak Daćo Damjanović je živeo u Dragama i Zagrebu. Ukoliko Slavica ima rodbinske veze sa njim, neka mi se javi.

  7. Marta Gudalj

    Damjanovići u Dragama su slavili Verige Sv. Petra

  8. nedjo

    Zanima me porijeklo Damjanovica iz sela Lijeske kod Bijelog Polja(Crna Gora). Slavimo Nikoljdan.

  9. Igor Damjanovic

    Da li neko mozda nesto o Damjanovicima iz Korenice, selo Bjelopolje…Pradeda Mirko mi je rodjen tamo 1912-te od oca Luke i majke Milke…To je najdalje sto znam a voleo bih da znam i nesto o njima…Slavimo Sv. Jovana

  10. Tragam za porodicom iz Kunovca pogotovo povezano sa Maksimom