Poreklo prezimena Krstanović

7. mart 2012.

komentara: 9

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Pera

    Negdje sam nasao da je prezime Krstanovic iz Livna i da vuce korijene od Krstana Ratkovica

  2. Pera

    Krsna Slava je Sv.Ilija,a zivim u Srpskoj Tisini nadomak Samca,Republika Srpska

  3. Risto Krstanovic

    Krstanovici iz Glamoca, vode poreklo od Krstana Ratkovica. Krstan je iz Livna presao u Glamoc u XVIII veku, a njegova deca su se prozvala Krstanovici. Danas Krstanovi potomci zive u Glamocu, Beogradu i u Americi.

  4. Suzana Tirnanić

    Moj deda je bio Krstanović Mladen iz Bugojna. Njegova porodica je bila trgovačka i bogata ( novine iz 1984). Imao je 2 brata u sestru. Brat i sestra umrli su pre II Svetskog rata. Kao i moj deda ( sahranjen u crkvenoj porti). Ali iza njega je ostalo 7- oro dece koji su se pred II Svetski rat odselili u Banja luku. Njegov brat Boro Krstanović je imao 2 sina i svojoj snaji ništa nije hteo da da od toga silnog bogatstva. Sada je od njega živ samo Mile Krstanović živ i ima jednog sina mislim da živi u Nemačkoj. Od drugog sina koji je umro u ovom zadnjem ratu ostalo je dvoje dece od toga jedan je sin – Krstanovic i mislim da su se oni vratili iz Nemačke i da su sada ili u Mostaru ili u Buni ( nisam sigurna). Znači moja baka sa 7- oro dece je otišla u Banja luku i posle rata kupila kucu od svoje devojačke kuce u Bugojnu. U Bugojnu posle rata vecina kuca, 7 radnji, zemlja sve je nacionalizovano. Tito je izgradio jednu od svojih vila na zemlji Krstanovica kao i fudbalski stadion u Bugojnu je na zemlji Krstanovica. Moj deda i baka znači imali su 4 sina i 3 ćerke. Od njih ima ukupno 9 unuka (4 muških + 5 ženskih). I praunuka 11. Trenutno ima od mog dede unika i praunuka koji se prezivaju Krstanovic – Sergej, Mladen i Draško Krstanović -unuci i Stefan i Luka Krstanović praunuci. Žive u Beču i Dubaiju.

    • Ugljesa Krstanovic

      Postovana Suzana,
      Moj deda je takodje bio bogati trgovac iz Bugojna Dusan Krstanovic, rodjen 1892.godine. Imao je brata Bogdana i sestre Desanku i Darinku. Ime Boro Krstanovic mi je poznato, Ja sam ga upoznao kao starog coveka kada sam bio mali ( posetio nas je u Sapcu) i znam da smo u srodstvu ali ne znam kako. Nekako mislim da je Boro Krstanovic brat od strica moga dede ali nisam siguran. Znam da je imao sina negde u Nemackoj. Elem, tokom krize 1929. godine njihova radnja i magaza i zemlja i kuca sve je otislo na dobos. Kuca je prodata i tu je bila u Bugojnu dugo stanica policije a posle sam cuo da je bio dom starih. Deda se preselio za Sarajevo, gde je sluzbovao u policiji do okupacije kada je sa porodicom ( mojom bakom Tomanijom i tri sina Zikom, Simom i Nikolom i bratom Bogdanom koji je bio astmaticar i nije se zenio) prebegao za Srbiju, Sabac. Moj otac je bio taj sin Sima ( Simeun) i ja imam brata Srdjana. Obojica danas zivimo u SAD. Inace i ja sam cuo da prezime Krstanovic potice od Krstana Ratkovica a njegovi pretci poticu iz Crne Gore , nekakvo selo ( ili klan) Ratkovici ako se dobro secam.

    • Marija Krstanović

      Pozdrav svima!

      Pošto sam ja unuka Borislava Krstanovića iz Bugojna da pojasnim neke stvari što se tiče naše uže porodice. Moj deda je imao troje djece, nažalost djevojčica je umrla, ostala su dva sina, Milan i Vladimir. Vladimir je moj otac koji je nakon studija otišao za Mostar gdje se oženio i gdje smo živjeli do rata 1992. Svi smo pobjegli u Njemačku gdje je već mnogo godina živio moj stric sa porodicom.Otac mi je nakon duže bolesti krajem 2003. preminuo. Moj brat i ja smo ostali u Njemačkoj, mama je često u Mostaru. Brat ima tri curice i jednog sina.
      Stric Milan je 2015. umro, imao je dvoje djece, djevočicu i sina, koji je jedini još živ.
      Znam za neku rodbinu iz Banja Luke i Beograda, neke sam upoznala ali nažalost nemam više kontakta sa njima. To je baš šteta.

      • Sergej Krstanovic

        Ja sam Sergej Krstanovic sin Ljubise, unuk Mladena i praunuk Jovana Krstanovica trgovca iz Bugojna. Moj deda Mladen je rodjeni brat Borislava Krstanovica cija oba sina nazalost nisu vise u zivotu, mislim na Milana i Vladimira. Izgubio sam kontakt sa Vladimirovom cerkom Marijom i sinom Veskom i zeleo bih nekako da uspostavimo kontakt. Ukoliko dobijete ovu poruku molim da mi se javite.
        Takodje citajuci poruku od Ugljese Krstanovica setio sam se prica moga oca i striceva u vezi Dusana Krstanovica, strine-bake Tomanije i njenih sinova, nazalost nista nismo zapisali i sada pokusavamo da pojasnimo rodbinske veze i ovoga puta ostavimo pisani trag. S tim u vezi voleo bih da komuniciram sa Ugljesom i Srdjanom.
        Sa nadom da cemo uspostaviti kontakt srdacno vas sve pozdravljam.
        Sergej Krstanovic
        Tel.: +381638796208 (Srbija)
        +35797870521 (Kipar)

      • Suzana Tirnanić

        Draga Marija,
        Moj deda je Mladen Krstanović rodjeni brat tvog dede Borislava. Tatu i mamu ti znam dobro jer su studirali u Beogradu i stalno smo se vidjali. Znam ti i strica ali slabije. Tebe i tvog brata koji je tada imao oko 3 godine a ti si bila beba, smo jednom videli kada smo svratili na Bunu gde ste bili kod tetke od tvoje mame.
        Moj deda je imao sedmoro dece 4 sina i 3 ćerke, sada više niko nije živ. Moj deda je rodjen 1896. a umro 1940. Tako da je moja baka Ana Papić ( devojačko) se preselila u Banja luku sa decom zbog školovanja. Interesuje me da li je moj deda Mladen Krstanović sahranjen u porti crkve u Bugojnu kao i ćerka od tvog strica koja je kao devojčica od 16 godina umrla i čula sam da je sahranjena u porti crkve. Mi smo inače iz Beograda. Znam da si upoznala Sergeja to je meni brst od ujaka.
        Moja imejl adresa je [email protected]
        Puno pozdrava

  5. Djordje Krstanovic

    Postovanje svima.
    Ja vodim poreklo isto od Krstanovica, pokojnog Ilije ciji je otac Petar i majka Djurdjija. Ne znam celu istoriju, ali znam da sam imao tri strica i cetiri tetke koje su potekle iz sela Ramljane. Rade, Milan, Ilija, Mirko, Radojka, Ilinka, Marta, Bojana, niko od njih nije ziv, na zalost, ali imaju dosta potomaka, hvala Bogu, Neki su u kontaktu,a neki i nismo, ali mnogo nas je. Ako neko zna nesto o tome i upucen je vise o tome neka mi napise meil na adresu [email protected]