Порекло презимена Ђурђевић

7. марта 2012.

коментара: 68

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (68)

Одговорите

68 коментара

 1. Bogdan Đurđević

  Ja sam Bogdan Đurđević sin Dušana unuk Stojana, praunuk Cvije, a Cvijin otac se zvao Todor Đurđević. Imam brata Boška sestru Bosu udata Šicar, kćerku Vesnu udata Kvočka, sina Dejana i šestoro unučadi. Znam da mi je djeda Stojan živio u selu Goleša kod Banja Luke, gdje mi je rođen i otac Dušan.
  Moji Đurđevići slave ČASNE VERIGE (29.01.). Po nekim pričama i mi smo porijeklom sa Đurđevića Tare. Navodno prvi Đurđević koji se još u vrijeme turske vladavine doselio na ovo područje se zvao Petar tako da i danas u Golešima postoji veći kompleks koji je i u gruntovnim knjigama upisan kao “Petrovo brdo”.
  Poslije drugog svjetskog rata, Goleša i skoro sva okolna sela su iz političkih razloga bili zapostavljeni, pa su među zadnjima dobili struju. Iako su od centra B.L. udaljeni nešto više od 10-ak km gradsku vodu i kakav, takav put su dobili tek poslije zadnjeg odbrambenog rata. Sve to je dovelo do ozbiljnijeg razseljavanja tako da je u cijelom selu ostala da živi samo jedna staračka porodica Đurđević. I na imanje moga djeda Stojana se doselila njegova kćerka Milica sa porodicom. Udajom za Milosava Pantoš i Milica je primila prezime Pantoš tako da je i jedno od poslednjih kućišta Đurđevića u selu Goleša prepušteno porodici Pantoš. Iskreno bih volio da mi se javi neko ko više zna o porijeklu moje loze Đurđevića koji slave ČASNE VERIGE i kojima je Sveti Petar Svetac zaštitnik.

  • Владан Ђурђевић

   Ако имате било какве везе са овом струјом: Кучи – Затарје (Ђурђевића Тара) – Ваљево – Гласинац – Вучја планина – Козара (крајишки крај) или Крњин (посавски крај), онда бисмо могли бити у “неком роду”.

   Иначе доста Ђурђевића из ове струје су ишле у два већа правца са Вучје планине:

   1. Крајишки крај (Козара, Србац, па и Бања Лука)
   2. Требавски крај (Добој) – Славе Никољдан
   3. Крњински крај (Добој) – Славе Лучиндан

   Не могу одговорно да тврдим, али по изворима, већина босанских Ђурђевића су Кучи (род Мрњавчевић).

   Надам се да Вам је помогло.