Порекло презимена Ђелошевић

7. марта 2012.

коментара: 15

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

 1. Aleksa

  Da li neko zna poreklo Đeloševića, slave Sv. Aleksandra Nevskog?

  • Влашанин

   Ђелошевићи су братство из села Васиљевићи са Јавора у Старом Влаху.Пореклом су од Ђелеша-Нововића Мијомановићи,Васојевићи од Андријевице.Род су са Нововићима и Масловарићима.Један је Ђелеш са Мартиновићима из Васојевића у време Првог Српског устанка отишао на Јавор где су се Васојевићи населили крај реке Ношнице и Моравице у Старом Влаху,Васиљевићи.Од тог Ђелеша су Ђелошевићи са славом Александровдан,што славе и Ђелеши код Андријевице.Од Ђелешевића са брда Шапањца под Јавором су Шапоњићи код Увца,Стари Влах,Комарани.

   • Влашанин

    Постоји и мишљење да Ђелошевићи из Васиљевића нису прави Васојевићи већ досељеници из Куча,из села Коћи,потичу од Бакечевића са Косора.Стара им је слава Стевањдан.Из Коћа су отишли у Васојевиће и узели преславу свих Васојевића као своју славу исто као и Мартиновићи и многи други родови који су живели у Васојевићима.Ђелеши у Цецунима код Андријевице славе Аранђеловдан,те се може рећи дасу Ђелошевићи у Васиљевићима пореклом из Куча,али су на Ношницу дошли из Васојевића.Шапоњићи који потичу од Ђелошевића са Јавора славе Стевањдан што и јесте била слава Ђелошевића пре доласка у Васојевиће.Ђелошевићи потичу од старог братства са Косора Бакечевића.Од Ђелошевића са Јавора су и муслимани Хусићи у Јевику код Сјенице.

    • Djelos

     “Vlasanin”, da li mozete da mi kazete odakle Vam te informacije. Posto se i sam interesujem za ovu temu. Hvala puno!

     • Влашанин

      Ђелоше,моји преци су исто од Ђелошевића,из Куча,из села Коћи.Ми славимо Стевањдан,то је била слава Ђелошевића из Коћа.Моја је фамилија Шапоњић,од Ђелошевића из села Шапоње у Коритима код Бијелог Поља.Одатле су једни отишли у Комаране на Увац,с надимком Шапоње а остали су отишли у Васиљевиће,па један на брдо Шапањац.То брдо је тако названо по једном Ђелошу који је ту дошао из Шапоња са Корита.Ми јесмо и нисмо род,јер моја хаплогрупа је I1Z63-51867.Моји преци су неки старинци у Кучима који су се збратимили са Ђелошевићима,узели њихово презиме и славу.Мислим даси и ти од Ђелоша из села Коћи,само су твоји у Васиљевићима узели као своју славу од Мартиновића,Св.Александра Невског.

      • Djelos

       Hvala puno! Ima smisla. Djelosevici su bili bliski sa Martinovicima uvek. Izgleda da su iz Kuca, pa neko vreme bili u Vasojevicima i dosli u Vasiljevice.

 2. Влашанин

  Ђелоше,велики поздрав.Знаш ли можда где се налази брдо,предео Шапоњац на Јавору,где су Ђелошевићи имали своје колибе,катун.Од ког времена су твоји на Ношници,кад су дошли у Васиљевиће.Ја имам податке дасу Ђелошевићи око 1750год,дошли у Корита код Бијелог Поља,а одатле у Стари Влах на Јавор,Ношницу.

  • Djelos

   Pa ne znam, meni je pradeda odatle, a ja sam bio samo jednom. Ici cu ovog leta. Sad su mi stigle dve knjige, jedna stanovnistvo Starog Vlaha, druga Vasojevici u turskoj granici pa kad proucim javljam.
   Hvala na pomoci!

  • Djelos

   Znam da su od 1870 sigurno, ali cini mi se da sam negde procitao od 1800. Raspitacu se kad odem tamo za Sapanjac. A odakle vama sve informacijem da znam i ja gde da trazim. Pozdrav!

   • Влашанин

    У тексту о роду Васојевића Порекло,можеш да нађеш податке о веома великом броју породица пореклом из Васојевића,као и много исељених породица у Старом Влаху.Веома велики број породица у Ивањичком Старом Влаху је ту дошао из Васојевића.У селу Васиљевићи је за Ђелошевиће записано да потичу из Васојевића од братства Ђелеши-Ђелоши из села Цецуни код Андријевице.Ђелошевићи сте помињу иу Кучима,али Арбанаси.Ја ипак мислим да су твоји Ђелошевићи пореклом Ђелеши из села Цецуни и да су твоји преци као Ђелоши дошли у Васиљевиће.Молио бих те покушај да сазнам где се у Васиљевићима налази Брдо Шапањац где је био катун Ђелошевића.Моји су Шапоње прозвани баш по том катуну а собзиром на наш надимак Ђелевићи мислим даје баш неки од твојих Ђелошевића живео на Шапањцу по коме је прозван Ђеле Шапоња.Одатле је отишао на реку Увац,Стари Влах,близу Васиљевића и тамо су од њега Шапоње Ђелевићи.Дакле могуће је и да смо род од истог братства Ђелошевића.Пошто моји Шапоње са Увца славе Стевањдан као и Ђелошевићи из Куча,мислио сам да смо пореклом од тих Ђелошевића Бакочевића из села Коћи у Кучима.Ђелошевића има иу селу Растоке код Сјенице,и ту су дошли из Васиљевића.Покушај да сазнам где су се налазиле њихове колибе сточарски катун у пределу Шапањац на Јавору.Велики поздрав.

    • Djelos

     Meni nesto vise lici da su iz Kuca iz svega sto sam procitao. Uradio sam sad haplo na 111 pa cemo da vidimo da li je kucka podgrana ili neka druga. Cim odem u Vasiljevice naci cu Sapanjac brdo pa Vam javljam. Mislite da Djelosevici imaju veze sa Djelevicima?

     • Влашанин

      Ако си урадио тестирање на 111маркера преко које лабораторије си радио тестирање?Потребно је да се учланиш у друштво ДНК порекло да ти стручни сарадници и генетичари са ,,ДНК,,пројекта кажу која си Подграна E1b V13,и дали твој ДНК поседује Васојевићи или Кучки кластер.Покушај да ступиш у контакт са уредницима Форума Порекло.Као члан друштва можеш да учествујеш на Форуму и поставиш питање у вези твог резултата.Моји најстарији преци у селу су имали надимак Ђелевићи што је могуће било њихово старије презиме.Могло је да дође и од надимка Ђеле-Ђелош,мада постоји и презиме Ђелевић у Горњој Ржаници код Плава,пореклом Шкрељи.За Ђелеше из Цецуна који су врло мало братство је врло дискутабилно дали су прави Мијомановићи или су усељеници из Куча.Твоје тестирање и резултат може ту да да прави одговор.

      • Djelos

       Da, da, hvala na savetu. Zato sam i uradio test. Odlicno. A Vama cu se raspitati za Sapanjac cim odem tamo. Pozdrav!

 3. Miko

  Da li neko zna moji su iz sela Budjeva Sjenica jedan deo je otiso na jug a drugi na sever ko neko zam dalje poreklo nek napise bio bih mu jako zahvalan ja sam iz sela Lepoz