Порекло презимена Проговац

6. март 2012.

коментара: 0

Презиме Проговац среће се у Србији, у околини Велике Плане. Вредан прилог о овом ретком презимену послао је наш сарадник из Смедерева Владимир Проговац. Његов текст преносимо у целини:

Пре него што покушамо да да одредимо порекло и настанак овог јединственог презимена треба напоменути да сви који носе ово презиме пореклом су из Милошевца (по мушкој линији), села у долини Велике Мораве, 30 км јужно од Смедерева и 15 км северно од Велике Плане, као што се то на географској карти (десно) види. Уколико неко има сазнања да Проговци имају порекло из неког другог места молио бих да ми се јаве на доле приложени мејл.

Милошевац је старо село и први пут се помиње у смедеревском дефтеру (тефтеру) из 1476-1478. године и имало је већи број становника од многих градова у тадашњој Србији.

Сама чињеница да Проговци воде порекло само из Милошевца говори да је ту дошла само једна породица, која је и остала на том месту. При сакупљању података за своју књигу „Смедеревско Подунавље и Јасеница“ наш познати етнолог др Боривоје Дробњаковић провео је у овим крајевима у јесен 1923. године и пролеће 1924. године скоро три месеца, проучавајући села од Старог Аџибеговца (Старо село код Вел. Плане) па све до Гроцке, укупно 43 места. У просеку по три дана за сва та села. Пишући о милошевачким породицама на једном месту у књизи је записао:

„Пруговци ( Петровићи, Радовановићи ) 45 кућа слава св. Ђурђиц. Досељени из Пругова (пожеревачки) куће су им на крају села.“

Из овог текста се види само да су Петровићи и Радовановићи из Пругова, а да се Проговци (као и многе друге фамилије) које се не спомињу и ако су у то време били велика фамилија (после Богдановића највећа) и да има писаних података да су се у Милошевцу налазили и пре 1800 године, под тим презименом. Тачно је да већина Проговаца слави св. Ђурђиц, али има и један мањи део који слави и св. Николу. И није тачно да су им куће на крају села већ их има и у самом центру. Али то је нормално јер је др Дробњаковић имао мало времена (око три дана за свако село), а села у долини Велике Мораве имале су и по неколико хиљада становника, и већи број фамилија, тако да није имао времена за нека детаљнија испитивања. У Милошевцу су главна досељавања била из правца Дебра, јужног правца долином Мораве и Вардара и неготинске крајине па је то путоказ где треба тражити порекло породица у њему.

Презимена у Србији добијана су по именима људи, места одакле су долазили, особинама и сл. Углавном свако српско презиме у себи носи неко значење или обележје. Међутим, код презимена ПРОГОВАЦ није тај случај. Оно нема никакво значење што отежава проналажење његовог порекла. Једина логична претпоставка да је при настанку имало неко значење, али да се током времена изгубило. Грешком у изговору или приликом исписивања у књигама и споменицима који су једини извор информација. И сада на милошевачком гробљу могу се наћи споменици са презименом Пруговац, Праговац, што је очигледна грешка у клесању презимена. Мене су на пример, у Словенији прекрстили у Проговец, што је одговарало њиховом језику, код Албанаца би вероватно био Пруговци и да не набрајам више варијација на ово презиме које сам лично доживео.

Полазећи од претпоставке да је слово О заменило неко друго слово које би дало неко значење презимену најближе би било да је уместо О било слово У, јер би онда презиме ПРОГОВАЦ било ПРУГОВАЦ што би већ имало некога смисла. Ако погледамо географску карту околине Приштине (десно на слици) видећемо да је у непосредној близини планина Пруговац, а на путу Приштина Прокупље неких двадесет километара северније место Пруговац. И сада кад узмемо у обзир да су сеобе ишле од југа према северу могуће је да су Проговци из тих крајева намерно или ислучајно променили слово У у О. Ако идемо даље на север наићи ћемо на планини Озрен код Соко Бање мало место Пруговац (мапа доле лево).

Све ово могу да буду само пука размишлања, али и не мора. Али погледајмо ову фотографију коју је направила Марија Проговац на обронцима Олимпа 2006. године на гробљу у месту Литохоро. Не знам грчки језик али сам ово име прочитао као ГЕОРГИОС ПРОКОВАС (слика доле десно). Сличност је доста велика и само неко ко се стручно бави овом проблематиком могао би рећи да ли има сличности између ова два презимена и да ли би језичким променама могло доћи до преласка једног у друго. Посебно када се узме у обзир колико су Грка живели на овим просторима и колике су све миграције биле долином Мораве и Вардара па све до Солуна. Преко интерната дошао сам до податка да у Грчкој има доста презимена Проковас.

У Пољској такође постоји презиме Progovitz, доста их има расељених у Америци. Код њих itz значи син, па значење овог презимена значило би ПРОГОВ СИН. Лично мислим да то није правац у коме треба тражити корене презимена ПРОГОВАЦ, али сам га навео само ради поређења.

С обзиром да су Проговци мала фамилија, то и нема неких својих истакнутих чланова који би могли бити поменути. Знам само за Живојина Проговца (1830-1900) који је био председник општине и Народни посланик у Скупштини Србије, нисам сигаран у које време, али мислим да је то било за време владавине краља Милана.

Замолио бих да ако неко зна да презиме Проговац постоји још негде, а да му порекло није из Милошевца, да ми јави на доле наведени мејл.

 

 АУТОР:  Владимир Проговац, Смедерево, [email protected]

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.