Пичета Reviewed by Momizat on . Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Пичета

Пичета

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (2)

 • Војислав Ананић

  Пичете

  Пичете (Срби) живе на Пјешивац-Кули (Столац). Пичете су вјероватно овдје дошли из Диклића у Поповоин пољу крајем осамнаестог вијека. Дедијер налази Пичете у Диклићима на почетку двадесетог вијека. “Стари Јован Пичета од 99 год. вели да је Пичетама старина баш у Диклићима; да су имали свагда своје земље. Старо им је презиме Лучићи, а тако се и у читули пишу, само их свак првим именом зове. Кад су, вели речени старац, овуда сењски ускоци чету водили и робље одводили тада су и преци данашњих Пичета изводили робље Сењанима на Церово Почивало јужно од села. Пичета има и у Мостару, куд су отишли прије 120 година, а има их и у Русији. Славе Ђурђевдан.” У попису породица из Мостара налазимо име Станише Пичета, 1842. године. Истраживачи налазе презиме Пичет, вјероватно је то Пичета, у неким мјестима Црне Горе: „1392. године из Диклића (Кути). Кривошије сишли у Херцег- Нови“.

  Извор: Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ПИЧЕТА (п), у Диклићима (Бобани, Требиње) и у Мостару. Дедијер је забиљежио казивање Јована Пичете који је тада имао 99 година: „Стари Јован вели… да је Пичетама старина баш у Диклићима; да су имали свагда своје земље. Старо им је презиме Лучићи, а тако се и у читуљи пишу, само их свак првим именом зове. Кад су, вели речени старац, овуда сењски ускоци чету водили и робље одводили тада су и преци данашњих Пичета изводили робље Сењанима на Црвено Почивало јужно од села.” Пичете у Мостару поријеклом су из Диклића. Доселили су око 1780. године. Славе Ђурђевдан (59:271). Пичете су били једна од „најбројнијих и најугледнијих“ мостарских породица. На мостарским гробљима налазе се 23 споменика која припадају покојницима из ове породице. Један од првих Мостараца који је студирао у Русији био је Јован Пичета, а Бошко Пичета је био потписник познате представке Мостараца Земаљској влади у Сарајеву 1881. године. Пичете су били познати чланови и утемељивачи друштва „Гусле” у Мостару (236:165). Њих има настањених и у Пјешивцу код Стоца. У новије вријеме Пичете мијењају презимена. Породице из Диклића сада се презивају: Милановић, Јоковић и Ристић.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top