Pičeta

6. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Pičete

    Pičete (Srbi) žive na Pješivac-Kuli (Stolac). Pičete su vjerovatno ovdje došli iz Diklića u Popovoin polju krajem osamnaestog vijeka. Dedijer nalazi Pičete u Diklićima na početku dvadesetog vijeka. “Stari Jovan Pičeta od 99 god. veli da je Pičetama starina baš u Diklićima; da su imali svagda svoje zemlje. Staro im je prezime Lučići, a tako se i u čituli pišu, samo ih svak prvim imenom zove. Kad su, veli rečeni starac, ovuda senjski uskoci četu vodili i roblje odvodili tada su i preci današnjih Pičeta izvodili roblje Senjanima na Cerovo Počivalo južno od sela. Pičeta ima i u Mostaru, kud su otišli prije 120 godina, a ima ih i u Rusiji. Slave Đurđevdan.” U popisu porodica iz Mostara nalazimo ime Staniše Pičeta, 1842. godine. Istraživači nalaze prezime Pičet, vjerovatno je to Pičeta, u nekim mjestima Crne Gore: „1392. godine iz Diklića (Kuti). Krivošije sišli u Herceg- Novi“.

    Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

  2. Vojislav Ananić

    PIČETA (p), u Diklićima (Bobani, Trebinje) i u Mostaru. Dedijer je zabilježio kazivanje Jovana Pičete koji je tada imao 99 godina: “Stari Jovan veli… da je Pičetama starina baš u Diklićima; da su imali svagda svoje zemlje. Staro im je prezime Lučići, a tako se i u čitulji pišu, samo ih svak prvim imenom zove. Kad su, veli rečeni starac, ovuda senjski uskoci četu vodili i roblje odvodili tada su i preci današnjih Pičeta izvodili roblje Senjanima na Crveno Počivalo južno od sela.” Pičete u Mostaru porijeklom su iz Diklića. Doselili su oko 1780. godine. Slave Đurđevdan (59:271). Pičete su bili jedna od “najbrojnijih i najuglednijih” mostarskih porodica. Na mostarskim grobljima nalaze se 23 spomenika koja pripadaju pokojnicima iz ove porodice. Jedan od prvih Mostaraca koji je studirao u Rusiji bio je Jovan Pičeta, a Boško Pičeta je bio potpisnik poznate predstavke Mostaraca Zemaljskoj vladi u Sarajevu 1881. godine. Pičete su bili poznati članovi i utemeljivači društva “Gusle” u Mostaru (236:165). Njih ima nastanjenih i u Pješivcu kod Stoca. U novije vrijeme Pičete mijenjaju prezimena. Porodice iz Diklića sada se prezivaju: Milanović, Joković i Ristić.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.