Порекло презимена Булатовић

5. март 2012.

коментара: 29

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БУЛАТОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Булатовић

Хаплогрупа: R1a L1280

Порекло: Горица, Подгорица, Црна Гора

Крсна слава: Лучиндан

Контакт:
_________________________

Булатовић

Хаплогрупа: R1a Z280

Порекло: Мртво Дубоко, Колашин, Црна Гора

Крсна слава: Лучиндан

Контакт:
_________________________

Булатовић

Хаплогрупа: I2-PH908 род Никшића

Порекло: Ровачко Требаљево, Колашин, Црна Гора

Крсна слава: Лучиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БУЛАТОВИЋИ

(у Тимару)

Булатовићи у Тимару доселили су се из Роваца 1859. године на земљу коју су добили од књаза Данила. Тада су се доселили Никини синови Милош, Новица и Суро; те Никола Милићев и Перо Иванов. Никини потомци се на уже зову и Никићи.

Пуниша Суров Булатовић-Никић, погинуо је као ратник и учесник у Херцеговачком устанку на Вележу 1876. године, а Петар Булатовић-Булић погинуо је на Глухој смокви 1876. године као ратник у Херцеговачком устанку.

Милован и Вукосав Булатовић из Тимара, били су учесници балканских и Првог свјетског рата, а погинули су на Мојковцу 7. јануара 1916. године.

Петар Илијин, Радуле Милосављев и Трипко Радивојев погинули су на Пљевљима у крвавој Пљеваљској бици 1. децембра 1941. године. Даринка и Радомир Савови били су припадници НОП-а и обоје погинули: Даринка у Тимару 1941, а Радомир на Сутјесци 1943. године.

Мијат Божов, истакнути активиста из предратних дана, у НОП-у је од првих устаничких дана. Погинуо је на Сутјесци јуна 1943. године као борац Четврте црногорске бригаде. И Милан Михаилов је био у НОП-у од 1941. године, прво у Дурмиторском одреду, а онда у Четвртој црногорској бригади у Петом батаљону, командир извиђачке групе и обавјештајни официр батаљона и у Другој бригади. Божидар Лазарев је био у 7. омладинској бригади од њеног оснивања у којој је рањаван, Петар Булатовић је такође учесник НОР-а, пуковник – колонизован у Војводину 1945. године.

Божидар-Бобо Булатовић из Никшића, истакнути стручњак из области права, налазио се на одговорним функцијама у органима Републике и као судија Уставног суда Југославије.

Булатовићи из Тимара су се исељавали у многа мјеста, а највише их је у Никшићу.

Славе Лучиндан, а прислужују Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (29)

Одговорите

29 коментара

  1. Nemanja

    Лука, зна ли се генетика Булатовића-Стајовића?

  2. Staro prezime

    Tragam za ogrankom Bulatovica, Mijailovicima, u Barama Sumanovica,
    u Bjelopavlicima. Da li neko zna njihovu povezanost i nesto o njima, odseljavanje u Srbiju i slicno?

  3. Petar Bulatović

    Ovde Petar, sin Aleksandra Milanovog, unuk Milana Mihailovog. Voleo bih da znam više o precima. Pozdrav iz Beograda!

  4. Luka Bulatovic

    Ја сам Булатовиђ из Бијеле цркве од ове друфе куће Пријелошћићи, знали неко више о томе, ја змам овалико Милосав,Вучић,Леко,Милоња,Миодраг,Милинко,ја
    Хвала унапријед.
    -Вељовићи – Булатовићи досељени из

    Роваца. Од досељења броје б појасева: Томо, Антоније, Спасоје, Вучић, Милија и Јаћим. До 1912 године звали су се Вељовићи, а после узели старо презиме Булатовићи. Кажу да је Томов отац Миљко најпре живео у Краљима (Васојевићи), а затим у Краљици и Јоховој Води (Бихор), одакле су дошли у Бијелу Цркву. Касније (пре 100 година) добегла је још једна кућа Вељовића из Јохове Воде, јер су у Бихору убили Цикотића. Ови Булатовићи, за разлику од првих, називају се и Пријелошчићи по баби која је била из Пријелога. Булатовића има сада у Бијелој Цркви 40 кућа (с. Лучиндан). Велики број Вељовића-Булатовића раније се иселио у Топлицу и Ибар.

  5. sonja

    Ljudi, ja treba da nadjem sinove Obrena (ime oca Vujo) Bulatovića, ako neko ima bilo kakav kontakt, bila bih vam zahvalna…