Poreklo prezimena Bulatović

5. mart 2012.

komentara: 29

[toggle title=”TESTIRANI BULATOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Bulatović

Haplogrupa: R1a L1280

Poreklo: Gorica, Podgorica, Crna Gora

Krsna slava: Lučindan

Kontakt:
_________________________

Bulatović

Haplogrupa: R1a Z280

Poreklo: Mrtvo Duboko, Kolašin, Crna Gora

Krsna slava: Lučindan

Kontakt:
_________________________

Bulatović

Haplogrupa: I2-PH908 rod Nikšića

Poreklo: Rovačko Trebaljevo, Kolašin, Crna Gora

Krsna slava: Lučindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BULATOVIĆI

(u Timaru)

Bulatovići u Timaru doselili su se iz Rovaca 1859. godine na zemlju koju su dobili od knjaza Danila. Tada su se doselili Nikini sinovi Miloš, Novica i Suro; te Nikola Milićev i Pero Ivanov. Nikini potomci se na uže zovu i Nikići.

Puniša Surov Bulatović-Nikić, poginuo je kao ratnik i učesnik u Hercegovačkom ustanku na Veležu 1876. godine, a Petar Bulatović-Bulić poginuo je na Gluhoj smokvi 1876. godine kao ratnik u Hercegovačkom ustanku.

Milovan i Vukosav Bulatović iz Timara, bili su učesnici balkanskih i Prvog svjetskog rata, a poginuli su na Mojkovcu 7. januara 1916. godine.

Petar Ilijin, Radule Milosavljev i Tripko Radivojev poginuli su na Pljevljima u krvavoj Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine. Darinka i Radomir Savovi bili su pripadnici NOP-a i oboje poginuli: Darinka u Timaru 1941, a Radomir na Sutjesci 1943. godine.

Mijat Božov, istaknuti aktivista iz predratnih dana, u NOP-u je od prvih ustaničkih dana. Poginuo je na Sutjesci juna 1943. godine kao borac Četvrte crnogorske brigade. I Milan Mihailov je bio u NOP-u od 1941. godine, prvo u Durmitorskom odredu, a onda u Četvrtoj crnogorskoj brigadi u Petom bataljonu, komandir izviđačke grupe i obavještajni oficir bataljona i u Drugoj brigadi. Božidar Lazarev je bio u 7. omladinskoj brigadi od njenog osnivanja u kojoj je ranjavan, Petar Bulatović je takođe učesnik NOR-a, pukovnik – kolonizovan u Vojvodinu 1945. godine.

Božidar-Bobo Bulatović iz Nikšića, istaknuti stručnjak iz oblasti prava, nalazio se na odgovornim funkcijama u organima Republike i kao sudija Ustavnog suda Jugoslavije.

Bulatovići iz Timara su se iseljavali u mnoga mjesta, a najviše ih je u Nikšiću.

Slave Lučindan, a prislužuju Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (29)

Odgovorite

29 komentara

  1. Nemanja

    Luka, zna li se genetika Bulatovića-Stajovića?

  2. Staro prezime

    Tragam za ogrankom Bulatovica, Mijailovicima, u Barama Sumanovica,
    u Bjelopavlicima. Da li neko zna njihovu povezanost i nesto o njima, odseljavanje u Srbiju i slicno?

  3. Petar Bulatović

    Ovde Petar, sin Aleksandra Milanovog, unuk Milana Mihailovog. Voleo bih da znam više o precima. Pozdrav iz Beograda!

  4. Luka Bulatovic

    Ja sam Bulatoviđ iz Bijele crkve od ove drufe kuće Prijelošćići, znali neko više o tome, ja zmam ovaliko Milosav,Vučić,Leko,Milonja,Miodrag,Milinko,ja
    Hvala unaprijed.
    -Veljovići – Bulatovići doseljeni iz

    Rovaca. Od doseljenja broje b pojaseva: Tomo, Antonije, Spasoje, Vučić, Milija i Jaćim. Do 1912 godine zvali su se Veljovići, a posle uzeli staro prezime Bulatovići. Kažu da je Tomov otac Miljko najpre živeo u Kraljima (Vasojevići), a zatim u Kraljici i Johovoj Vodi (Bihor), odakle su došli u Bijelu Crkvu. Kasnije (pre 100 godina) dobegla je još jedna kuća Veljovića iz Johove Vode, jer su u Bihoru ubili Cikotića. Ovi Bulatovići, za razliku od prvih, nazivaju se i Prijeloščići po babi koja je bila iz Prijeloga. Bulatovića ima sada u Bijeloj Crkvi 40 kuća (s. Lučindan). Veliki broj Veljovića-Bulatovića ranije se iselio u Toplicu i Ibar.

  5. sonja

    Ljudi, ja treba da nadjem sinove Obrena (ime oca Vujo) Bulatovića, ako neko ima bilo kakav kontakt, bila bih vam zahvalna…