Poreklo prezimena Božović

5. mart 2012.

komentara: 37

[toggle title=”TESTIRANI BOŽOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Božović

Haplogrupa: I2a Dinaric

Poreklo: Pridvorica, Ibarski Kolašin, Kosovo, Srbija

Krsna slava: Mitrovdan / prislužuje Petrovdan

Kontakt:
_________________________

Božović

Haplogrupa: E1b rod Orlovića

Poreklo: Zagora, Cetinje, Ceklin, Crna Gora

Krsna slava: Začeće sv. Jovana Krstitelja / prislužuje Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Božović

Haplogrupa: I2a DN rod Lješnjani-Vojinići

Poreklo: Brđani, Gornji Milanovac, Srbija

Krsna slava: Ćirilovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BOŽOVIĆI

(žive u Ninkovićima i Kočadolu)

Božovići vode porijeklo od Boža Nikolina. Nikola je bio unuk Staniše Tepčanina. Nikola je, osim Boža, imao još sina Milića, od koga vode porijeklo Milićevići. Božo Nikolin imao je sedam sinova: Iliju, Nijata, Stevana, Milutina, Sekula, Janka i Marka. Oni se po ocu Božu prozvaše Božovići. Imali su sestru jedinicu, koja je bila udata za Goluba Marića, od koga vode porijeklo Golubovići u Nadgori.

Od ovog bratstva je bilo dosta istaknutih junaka i ljudi, ali treba istaći Zelena Božovića koji se još zvao Ninković; bio je ugledan čovjek, dobar domaćin i poznati junak iz mnogih bojeva koji su u njegovo vrijeme vođeni protiv Turaka. Poginuo je kao barjaktar tepačke čete 1860. godine na Ograđenici.

Milutin Pavlov je kao pripadnik NOP-a od 1941. godine poginuo na dužnosti komandanta mjesta Žabljak 1943. godine, a Radoman Vladov na Biču 1944. godine kao pripadnik jedinica NOV-a.

Od ovog bratstva niko ne živi u Tepcima, već su se svi iselili na svoje ljetne katune u Ninkovićima i Kočadolu. Od njih se jedna kuća nalazi u Paležu.

Ima ih iseljenih u Kominima kod Pljevalja.

Slave Đurđevdan.

_________________________

BOŽOVIĆI

(na Dubrovsku)

Porijeklo im je od Adžića iz sela Lisine iz Pive. Na Dubrovsko se doselio Šćepan Božov Adžić 1807. godine, na imanje odseljenog bratstva Stakića. Šćepan Božov imao je tri sina: Vasilja, Savu i Zelena, koji po svom djedu Božu uzeše prezime Božovići.

Slave zimski Jovanjdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (37)

Odgovorite

37 komentara

  1. Vojislav Ananić

    BOŽOVIĆ (p), u Donjem Poplatu (Stolac) i Nadanićima (Gacko). U Donji Poplat Božović je došao iz Stoca pa se udao za Karićušu. Slave Lučindan (59:293). U Nadaniće su Božovići doselili iz Miročine kod Nikšića. Istorijski izvori pominju Jovicu Božovića iz Nadanića (147:573).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  2. Natasa

    Koju slavu slave Nožovići iz Bijelog Polja?

  3. Natasa

    Koju slavu slave Božovići iz Bijelog Polja?

    • Andrijana Božović

      Ako su to moji koji su se iz Berana preselili kod Užica onda sv. Jovana Krstitelja. Pokušavam da ih nađem, ali ne uspevam, našla jedan fiksni ali se niko nije javljao, sad sam ga i izgubila.

      • Dragana

        Poštovana, probajte da stupite u kontakt sa Anela Božović, sada udata Borišev. Rođena u Užicu 1974-e godine. Slavi Sv.Jovana Krstitelja. Broj je 00387 66 401 484

        Svako dobro

      • Ljilja Bozovic

        Ja sam snaha Bozovica iz sela Bobova kod Pljevalja. Meni je poznato, da su se neki Bozovici odatle iselili i zive u Cajetini kod Uzica.Krsna slava Bozovica i Bobova je Sveti Nikola.

  4. Radovan

    Zna li neko nešto više o Božovićima iz Šipačna kod Nikšića? Koliko mi je poznato oni su Čevljani koji su sa Markovine doselili u Šipačno…

  5. Vuk Bozovic

    Pozdrav, takodje Bozovici iz plemena Kuci, selo Medun, slava Sveti Nikola, koji su zbog turaka otisli u Berane, mesto Glavace. Interesujeme da li ovde ima nekoga ko zna nesto o njima, radi porodicnog stabla.

    • Stefan Božović

      Ja sam iz Berana, sada u Srbiji, pradjed mi je Djordjije Božović iz zagrada tj debelog brda, od glavaca nekih 15 km mozda i manje

    • Radovan

      To su mladje kuci ( Drekalovici),potomci vojvode Drekala,prezivali su se Popovici ,bjezeci od krvne osvete stizu u gornja sela tacnije u Glavaca gdje zive I danas…. Striko Vuce posalji rodoslov !!!

    • Rajko Božović

      Rodjace..
      Moj broj je 064 888 6108 Srbija,Senta.
      Ja sam rodjen u Debelo brdo i najljeose dane djetinjstva proveo u Debelo brdo.
      Čast mi je i ponos da sam kao dijete jedva cekao da tvoj pradjed dodje i donese mi kruske jerebasme i uvek smo bili srecni i ponosni na takvog coveka.
      Mnogo puta nam je pomogao kad god bi neko slomio neku kost on je to namestio.
      Naj srecni sam bio kad sam se mogao napiti vode sa popove cesme (osvestana voda ) i najesti tresanja sa nase aršlame .
      Ja sam unuk pokojnog Veljka Bozovica iz Debelog brda.

    • lbž

      Vuče, da li ste saznali nešto opširnije o Božovićima koji su se doselili u Berane. Moji su iz Bastaha i treba mi što više informacija radi stabla porodičnog.

  6. Dragana Božović

    Moji Božovići su u Topličkom kraju, iseljeni iz okoline Andrijevice i slave Sv. Aleksandra Nevskog

  7. Rajko KONJOKRAD

    Dobardan
    moje BOZOVIC su iz Piperi , Crna Gora i slave Djurdjevdan .
    voleo naci novost za nas
    hvala

  8. Duško

    Ja sam Božović , prvi put se naše prezime pominje u Dubrovniku davne 1371. Iz Dubrovnika dolazimo u Boku, a onda se selimo dalje po današnjoj CG. Ovo se odnosi na Božioviće koji slave sv Luku. Inače radio sam sa još nekoliko svojih rođaka DNK test i svi imamo R1b halogrupu. Iz priča starijih, a imao sam sreće da upoznam i prađeda sam čuo da smo po vjeroispovijesti bili dom unazad 200,300 godina katolici. Takođe me zanima damli neko zna nešto o porijeklu imena gradića Bozovici u Rumuniji.

  9. Uros

    Postovani rodjaci, pisem rodoslov porodice Bozovic koji vode porijeklo iz Milocana kraj Niksica i slave Svetog Luku. Ovim putem izrazavam zelju da se povezem sa rodjacima radi eventualne dopune I tacnosti knjige koja je pri kraju . Evo i mog E-maila za kontakt [email protected].

  10. Dragan Bozovic

    Moj pokojni djed se zvao Momir iz sela Sljivansko kod Pljevalja, krsna slava Sveti Nikola,imao je brata Vlajka Bozovica.Pozdrav za sve Bozovice.