Poreklo prezimena Vejinović

4. mart 2012.

komentara: 16

PIŠE: Saradnik portala Poreklo Ilija Šikman

Poreklo: Mišljenje je da vode poreklo iz južnih oblasti (Hercegovina/Crna Gora), na šta ukazuje i krsna slava Sveti Vasilije (14. januar). Nepoznato je da li su iz Srednje Bosne ili od Raške dospeli u severnu Dalmaciju. I Milan Karanović je pokušao da odredi dalje poreklo ovog roda, ali nije siguran da li je pitanju Bosna ili Raška.

Imaju srodnike i na Kosovu (drenička oblast), gde su se neki iseljavali posle Prvog svetskog rata. Vejinovićima su srodni i Bajići, Vignjevići, Jakšići, Šaponje, Pavkovići, Lešpići i Baste. Sve ove porodice slave Svetog Vasilija. Rodovi su sa sačuvanim predanjima da su nekako jedni pa se razrodili.

I prezime Vejin-Vein potiče od Vejinovića iz Mokrog Polja kod Knina i negde krajem 17. i početkom 18. veka u Srb i dabašnicu (Lika), zatim u Neteke i Begluke (Krčko Brdo) i tada su evidentirani kao Vejin ili Vein. Jedan deo roda otišao dalje prema Rakovici, Plitvički Ljeskovac Grabovac (Kordun), a jedna porodica se naselika kod Gline (Banija). Nakon Velikog rata jedan vejin je otišao u Ameriku, a Vejini Solunski dobrovoljci u Banatsko Aranđelovo, Podlokanj (Kikinda). Jedni su 1921. godine iz Begluka odselili u Ramiće (Ključ) i naselili se u Kopnenicu i Sanicu.

Banijski Vejini kasnije naseljavaju istočnu Babino Brdo i Ferdinadovac (Slavonija) i u Inđiju (Vojvodina). Nakon Drugog svetskog rata iz Like se naseljavaju u Apatin.

U Bosanskoj Krajini Vejinovići su sa 38 kuća u 12 naselja. Slave Svetog Vasilija Velikog (Mali Božić). Doseljavaju iz severne Dalmacije i Like. Najbolji su radnici u svom rodu i kao da su prisli za zemlju.

Šematizmom Dabrobosanske mitropolije Vejnovići su popisani sa slavom Sveti Vasilije (Mali Božić). Radi se o jednoj osvnoj krsnoj slavi i drugoj koju je verovatno predak promenio u nekom drugom naselju ili preuzeo od bogate udavače.

Prezime Vejinović je danas vrlo retko u Hrvatskoj i smatraju da dolazi iz Zagreba, što je malo verovatno, ako se zna da ih je u prošlom veku najviše bilo u Modrinom Selu kod Knina.

Poreklo prezimena:Vejinović je prezime u Srbiji koje pripada kategoriji prezimena sa završetkom -ević, -ović. Po popularnosti u Srbiji se pozicionira na preko 800-tom mestu. Veći i razgranati rodovi nazvani su po ženama kao i Vejinovići. Prezime Vein zabeleženo je u Uncu, poreklom iz Dalmacije. U Hrvatskoj je rasprostranjeno u okolini Slunja, Donjeg Lapca i Virovitice. Dr Velimir Mihajlović u “Srpskom prezimeniku” navodi da prezime Vein-Vejinović nastalo od ličnog muškog imena Veja (Velimir, Velibor). Prezime Vejinović zabeleženo je u dvanaest naselja u Pounju (Bosna). Savremeno je u Rumi (Srem). U Hrvatskoj je najbrojnije u okolini Knina, Korenice i Županje

Migracija: Iz rapoloživih podataka se može zaključiti da migracija Vejinovića (Vejnović, Veinović, Vejin i Vein) polazi iz južnih oblasti (Hercegovina/Crna Gora) na područje Dalmacije, a verovatno i u Srednju Bosnu. Jedni Vejinovići se takođe iz Bjelajskog Polja naseljavaju u Dalmaciju 1692. godine. Dalja seoba Vejinovića ide prema Lici, te na Kordun i Baniju. Iz Dalmacije i Like jedne familije se naseljavaju u Cazinsku krajinu (Pounje). Posle Prvog i Drugog svetskog rata se naseljavaju u Istočnu Slavoniju i Vojvodinu.

Rasprostranjenost: Vejinovići su oblasti Bosanske Krajine nastanjeni su u:

Krupa-Vejinovići 1 kuća, slava sveti Vasilije. Došli iz Velike Rujiške.

Benakovac (Krupa)-Vejinovići 9 kuća, slava sveti Vasilije. Doselili iz Plavna (Dalmacija) oko 1855. godine.

Krndija (Cazin)-Vejinovići 1 kuća, (1 kuća u Agića Krndiji), slava Sveti Vasilije. Doselili iz Dalmacije oko 1855. godine. Slabo se množe. Poznat je i po prezimenu Rašić. Ovim prezimenom se zvao što je bio naseljen na Rašića kućište. Uoči Drugog svetskog rata zabeležena je jedna porodica sa 7 članova. U ratu gine 6 (85,71%) članova. Dušan se vraća iz nemačkog zarobljeništva na zgariššte, zasnica novu porodicu i 1963. godine preseljava u Negoslavce (Vukovar).

Na području Like kao Veinovići su popisani 1712. godine u: Dabašnica (Srb) 2 kuće, Debelo Brdo (Bunić) 3 kuće, a kao Vejnović u Toliću (Udbina) 26 kuća. Slave Svetog Vasiliju, došli iz Knina, Bukovica.

U Dalmaciji su 1920. godine popisani Vejnovići u:

Plavno (Knin)- Vejnović 1 kuća, slave Svetog Vasilija. Došli iz Mokrog Polja.

Mokro Polje (Knin)-Vejnović, slave Svetog Vasiliju. U severnu Dalmaciju (Mokro Polje) su došli iz Bosne, tačnije iz Bjelajskog Polja. Ova seoba se prema podacima Aleksandra Bačka, desila krajem 17. veka, tačnije, u junu 1692. godine. U Dalmaciji su još rasprostranjeni u: Modrino Selo, Čučevo, Tinj, svi sa slavom Sveti Vasilije.

Danas su Vejinovići u Hrvatskoj raspoređeni u devet naselja. Najviše iz živi u Zagrebu (6), dok ih je u prošlom veku naviše bilo u Modrom Selu (Knin) 26 domaćinstava, poreklom iz Bosne.

U Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj je popisano svega šest domaćinstava u četiri naselja. Ni jedna familija Vejinovića nema evidentirana u Federacija BiH.

Vejinovići su danas u Srbiji Vejinovići su nastanjeni 30 naselja sa 78 domaćinstava. Najviše ih danas živi u Beogradu (24) i Umci (7).

Poznati: Od istaknutih ljudi iz roda Vejinovića poznatih većem delu ove oblasti je Pero Vejinović iz Velike Rujiške. Jedno vreme imao je lađu, koja je dovozila iz Srbije šljivovicu i so kamenu u dućan u Novom, gdje i stajao. Ne dopadne mu se čaršijski način života i trgovina i povrati se na selo. Brat mu je Ostoja bio vođa u jednoj četi u Ustanku 1875-1878. godine.

IZVORI:

– Prota Savo Nakićenović – Kninska krajina.

– Petra Rađenovića  – „Unac“ Beograd 1925. godine

– Milan Karanović – “Pounje u Bosanskoj Krajini” Beograd 1925. godine

– Dr Velimir Mihajlović – “Srpski prezimenik” Novi Sad

 

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. Siniša

    Da li neko zna gde mogu pogledati crkvene knjige za Bosansku Dubicu kraj 19. veka. Pronašao sam u Šematizmu Vejnoviće u Parnicama odakle mi potiču pradeda i deda, ali bi mi značilo da nađem matične knjige da mogu da pratim trag dalje odatle.
    Hvala.

    • Milorad Bogdanović

      Siniša, prvo vidi sa sveštenikom u svojoj parohiji. On treba da zna gdje su crkvene knjige spomenute parohije, koje su u BiH vođene od 1881 godine.
      Ako ih u parohiji nema, onda se vjerovatno nalaze u Opštini, pod uslovom da nisu uništene od strane ustaša ili komunisti.

  2. Goran

    Za Vejinoviće sam našao i podatak da potiču od Boškovića,koji su živeli u Dalmaciji,Bukovici,pa otišli u Bosansko Grahovo.U Dalmaciji su došli iz Mrkonjića u Popovom polju,a u Mrkonjiće iz Bjelopavlića.Neki Bošković Vojin da bi se sakrio od krvne osvete,svoje ime promeni u Vejin po njemu se potomci prizovu Vejinović.Isto su pleme sa Pavkovićima i Šaponjama,koji isto slave Sv.Vasilija Velikog.Svi su živeli u Popovom polju okolini Mrkonjića i Tvrdoša,pa iselili u Dalmaciju.

    • velibor

      Gorane, da li bi ste bili ljubazni da mi pojasnite dje ste nasli taj podatak, da vejnovici poticu od Boskovica.
      hvala unaped.

  3. Ranka

    Poštovani!
    Moji preci živeli su u selu Debelo Brdo kod Gospića i bili su srpski dobrovoljci 1914. Koliko znam bila su četiri brata Vejnovića u Lici, a dva su prešla u Bosnu u Veliku Kladušu. Slavimo Sv. Arh. Mihajla, što ne znači da nam nisu rod oni koji slave Sv. Vasilija. Do promene slave može doći zbog raznih okolnosti. Pozdrav svim Vejnovićima na svetu!