Порекло презимена Обућина

29. фебруара 2012.

коментара: 3

Презиме Обућина среће се у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији. Породице са овим презименом су и међу православним и међу католицима. Како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, презиме Обућина је необично презиме за породице некад настањене у Завали (Попово), Грабу (Зупци) и Требињу.

У Завали се Обућине помињу у другој половини 19. века. У овом месту рођен је, 1874. године, Јуре син Божа Обућине. Према подацима Р. Вукашиновића, Божо је родом из Босанске крајине. Није познато место из којег је Обућина доселио у Завалу, а тоакође ни разлог ни време његовог доласка. Забележено је да је био “Србин католичке вере”. Божин син Јуре (звани и Ђуро), био је ожењен Станом (Перковом) Спаић из Граба – женом трагичне судбине, која подсећа на “личност из античких митских трагедија”. Стана је, кажу, била добра жена, брижна мајка, али веома нежног здравља. Није забележено кад је умрла, а живела је око 35 година. Јуре и Стана имали су два сина који су рано умрли и тако је обај брачни пар остао без потомака. Јуре је умро 1944. у Требињу, где је извесно време живео са својом породицом. Требињци га се сећају као угледног грађанина и доброг човека, који је волео “друштво, капљицу и жене”.

Почетком 20. века на Зупцима се помиње неки финанс Обућина, који је са породицом живео у Грабу.

Како пише Ристо Милићевић, Обућина данас има у околини Дервенте, у Србији и Црној Гори.

О презимену Обућина, нашем порталу прилог је послао читалац са овим презименом, који говори о Обућинама из Црне Ријеке, општина Трново (БиХ).

“Живели су у Забојсци, Дивићима и Шишићима. Православне породице, које славе Ђурђиц. Не зна се порекло ових породица, али оно што се зна је да су у наведеним селима од друге половине 19. века. У Шишићима је живела једна породица, у Забојсци три, а у Дивчићима две породице. Мисли се да потичу из рејона реке Таре (Шћепанпоље), те да су миграцијма у првој половини 19.века доспели у подручје Гласинца, а крајем истог века се населили у наведена села испод Јахорине. Од друге половине 20. века долази до насељавања у Сарајевско поље.

Од значајнијих људи те фамилије с поносом спомињу Тихомира Обућину, каријерног дипломату (из Шишића), који је релатвно млад умро. Поносни су и на проф. др Ђока Обућину, очног хирурга, који је своју каријеру градио у Сарајеву и Београду. Ради и живи у Београду”.

КРСНА СЛАВА: Ђурђиц

ПОЗНАТИ: Тихомир Обућина, дипломата; проф. др Ђоко Обућина, очни хирург

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Војислав Ананић

  ОБУЋИНА (к), необично презиме породице некада настањене у Завали (Попово), Грабу (Зупци) и Требињу. У Завали се Обућине помињу у другој половини 19. вијека. У овом мјесту рођен је, 1874. године, Јуре син Божа Обућине. Према подацима Р. Вукашиновића, Божо је родом из Босанске Крајине. Није познато мјесто из којег је Обућина доселио у Завалу, а такође, ни разлог и вријеме његовог доласка. Забиљежено је да је био “Србин католичке вјере”. Божин син Јуре (звани и Ђуро) био је ожењен Станом (Перковом) Спаић из Граба – женом трагичне судбине, која подсјећа на личност из античких митских трагедија”. Стана је, кажу, била добра жена, брижна мајка, али веома њежног здравља. Није забиљежено када је умрла, а живјела је око 35 година. Јуре и Стана имали су два сина који су рано умрли и тако је овај брачни пар остао без потомака. Јуре је умро 1944. године у Требињу гдје је извјесно вријеме живио са својом породицом. Требињци га се сјећају као угледног грађанина и доброг човјека који је волио “друштво, капљицу и жене. Почетком 20. вијека на Зупцима се помиње неки финанс Обућина који је са породицом живио у Грабу. Обућина има у околини Дервенте, у Србији и Црној Гори (180:149.150).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 2. Đoko Obućina

  Pouzdano znam preko ličnih i profesionalnih odnosa da u Prijepolju i okolini žive porodice Obućina muslimanske veroispovesti.

 3. radonja obucina

  Ja sam sin pokojnog Branka Obucine, njegov otac je iz Crne Rijeke,
  U zgradi gdje moja majka zivi u Sarajevu u istom ulazu je I porodica Obucina koja je muslimanske vjerospovjesti, mislim da su iz Prijepolja