Порекло презимена Обућина

29. фебруар 2012.

коментара: 4

Презиме Обућина среће се у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији. Породице са овим презименом су и међу православним и међу католицима. Како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, презиме Обућина је необично презиме за породице некад настањене у Завали (Попово), Грабу (Зупци) и Требињу.

У Завали се Обућине помињу у другој половини 19. века. У овом месту рођен је, 1874. године, Јуре син Божа Обућине. Према подацима Р. Вукашиновића, Божо је родом из Босанске крајине. Није познато место из којег је Обућина доселио у Завалу, а тоакође ни разлог ни време његовог доласка. Забележено је да је био “Србин католичке вере”. Божин син Јуре (звани и Ђуро), био је ожењен Станом (Перковом) Спаић из Граба – женом трагичне судбине, која подсећа на “личност из античких митских трагедија”. Стана је, кажу, била добра жена, брижна мајка, али веома нежног здравља. Није забележено кад је умрла, а живела је око 35 година. Јуре и Стана имали су два сина који су рано умрли и тако је обај брачни пар остао без потомака. Јуре је умро 1944. у Требињу, где је извесно време живео са својом породицом. Требињци га се сећају као угледног грађанина и доброг човека, који је волео “друштво, капљицу и жене”.

Почетком 20. века на Зупцима се помиње неки финанс Обућина, који је са породицом живео у Грабу.

Како пише Ристо Милићевић, Обућина данас има у околини Дервенте, у Србији и Црној Гори.

О презимену Обућина, нашем порталу прилог је послао читалац са овим презименом, који говори о Обућинама из Црне Ријеке, општина Трново (БиХ).

“Живели су у Забојсци, Дивићима и Шишићима. Православне породице, које славе Ђурђиц. Не зна се порекло ових породица, али оно што се зна је да су у наведеним селима од друге половине 19. века. У Шишићима је живела једна породица, у Забојсци три, а у Дивчићима две породице. Мисли се да потичу из рејона реке Таре (Шћепанпоље), те да су миграцијма у првој половини 19.века доспели у подручје Гласинца, а крајем истог века се населили у наведена села испод Јахорине. Од друге половине 20. века долази до насељавања у Сарајевско поље.

Од значајнијих људи те фамилије с поносом спомињу Тихомира Обућину, каријерног дипломату (из Шишића), који је релатвно млад умро. Поносни су и на проф. др Ђока Обућину, очног хирурга, који је своју каријеру градио у Сарајеву и Београду. Ради и живи у Београду”.

КРСНА СЛАВА: Ђурђиц

ПОЗНАТИ: Тихомир Обућина, дипломата; проф. др Ђоко Обућина, очни хирург

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Војислав Ананић

    ОБУЋИНА (к), необично презиме породице некада настањене у Завали (Попово), Грабу (Зупци) и Требињу. У Завали се Обућине помињу у другој половини 19. вијека. У овом мјесту рођен је, 1874. године, Јуре син Божа Обућине. Према подацима Р. Вукашиновића, Божо је родом из Босанске Крајине. Није познато мјесто из којег је Обућина доселио у Завалу, а такође, ни разлог и вријеме његовог доласка. Забиљежено је да је био “Србин католичке вјере”. Божин син Јуре (звани и Ђуро) био је ожењен Станом (Перковом) Спаић из Граба – женом трагичне судбине, која подсјећа на личност из античких митских трагедија”. Стана је, кажу, била добра жена, брижна мајка, али веома њежног здравља. Није забиљежено када је умрла, а живјела је око 35 година. Јуре и Стана имали су два сина који су рано умрли и тако је овај брачни пар остао без потомака. Јуре је умро 1944. године у Требињу гдје је извјесно вријеме живио са својом породицом. Требињци га се сјећају као угледног грађанина и доброг човјека који је волио “друштво, капљицу и жене. Почетком 20. вијека на Зупцима се помиње неки финанс Обућина који је са породицом живио у Грабу. Обућина има у околини Дервенте, у Србији и Црној Гори (180:149.150).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Đoko Obućina

    Pouzdano znam preko ličnih i profesionalnih odnosa da u Prijepolju i okolini žive porodice Obućina muslimanske veroispovesti.

  3. radonja obucina

    Ja sam sin pokojnog Branka Obucine, njegov otac je iz Crne Rijeke,
    U zgradi gdje moja majka zivi u Sarajevu u istom ulazu je I porodica Obucina koja je muslimanske vjerospovjesti, mislim da su iz Prijepolja

  4. Miro Obućina

    Miro Obućina živim u Sydneyu u Australiji a došao sam iz Kozarske (Bosanske) Dubice. U Dubici ima nekoliko familija Obućina slave Đurđevdan a preko Une rijeke u Hrvatskoj Slabinji je bila jedna familija Obućina koje su u “oluji” protjerani, da li se itko vratio nije mi poznato. Prema nekim pričama moji vode porijeklo iz Crne Gore. Zadnje što sam saznao je da je neki Sekula Obućina ubio nekog turčina te je familija morala da napusti Crnu Goru.
    To su bila tri brata jedan je otišao u Prijepolje drugi u Bosnu a treći u Vojvodinu. Isti izvor navodi da je Sekula promijenio prezime u Sekulić. U Sjeničko malom selu Lopiže postoji crkva pravoslavna i one vodi popise još od 1600 te godine. Odatle su Sekulići. Kada nešto novo saznam javiću. Pozdrav robbing.