Poreklo prezimena Obućina

29. februar 2012.

komentara: 4

Prezime Obućina sreće se u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Porodice sa ovim prezimenom su i među pravoslavnim i među katolicima. Kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, prezime Obućina je neobično prezime za porodice nekad nastanjene u Zavali (Popovo), Grabu (Zupci) i Trebinju.

U Zavali se Obućine pominju u drugoj polovini 19. veka. U ovom mestu rođen je, 1874. godine, Jure sin Boža Obućine. Prema podacima R. Vukašinovića, Božo je rodom iz Bosanske krajine. Nije poznato mesto iz kojeg je Obućina doselio u Zavalu, a toakođe ni razlog ni vreme njegovog dolaska. Zabeleženo je da je bio “Srbin katoličke vere”. Božin sin Jure (zvani i Đuro), bio je oženjen Stanom (Perkovom) Spaić iz Graba – ženom tragične sudbine, koja podseća na “ličnost iz antičkih mitskih tragedija”. Stana je, kažu, bila dobra žena, brižna majka, ali veoma nežnog zdravlja. Nije zabeleženo kad je umrla, a živela je oko 35 godina. Jure i Stana imali su dva sina koji su rano umrli i tako je obaj bračni par ostao bez potomaka. Jure je umro 1944. u Trebinju, gde je izvesno vreme živeo sa svojom porodicom. Trebinjci ga se sećaju kao uglednog građanina i dobrog čoveka, koji je voleo “društvo, kapljicu i žene”.

Početkom 20. veka na Zupcima se pominje neki finans Obućina, koji je sa porodicom živeo u Grabu.

Kako piše Risto Milićević, Obućina danas ima u okolini Dervente, u Srbiji i Crnoj Gori.

O prezimenu Obućina, našem portalu prilog je poslao čitalac sa ovim prezimenom, koji govori o Obućinama iz Crne Rijeke, opština Trnovo (BiH).

“Živeli su u Zabojsci, Divićima i Šišićima. Pravoslavne porodice, koje slave Đurđic. Ne zna se poreklo ovih porodica, ali ono što se zna je da su u navedenim selima od druge polovine 19. veka. U Šišićima je živela jedna porodica, u Zabojsci tri, a u Divčićima dve porodice. Misli se da potiču iz rejona reke Tare (Šćepanpolje), te da su migracijma u prvoj polovini 19.veka dospeli u područje Glasinca, a krajem istog veka se naselili u navedena sela ispod Jahorine. Od druge polovine 20. veka dolazi do naseljavanja u Sarajevsko polje.

Od značajnijih ljudi te familije s ponosom spominju Tihomira Obućinu, karijernog diplomatu (iz Šišića), koji je relatvno mlad umro. Ponosni su i na prof. dr Đoka Obućinu, očnog hirurga, koji je svoju karijeru gradio u Sarajevu i Beogradu. Radi i živi u Beogradu”.

KRSNA SLAVA: Đurđic

POZNATI: Tihomir Obućina, diplomata; prof. dr Đoko Obućina, očni hirurg

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Vojislav Ananić

    OBUĆINA (k), neobično prezime porodice nekada nastanjene u Zavali (Popovo), Grabu (Zupci) i Trebinju. U Zavali se Obućine pominju u drugoj polovini 19. vijeka. U ovom mjestu rođen je, 1874. godine, Jure sin Boža Obućine. Prema podacima R. Vukašinovića, Božo je rodom iz Bosanske Krajine. Nije poznato mjesto iz kojeg je Obućina doselio u Zavalu, a takođe, ni razlog i vrijeme njegovog dolaska. Zabilježeno je da je bio “Srbin katoličke vjere”. Božin sin Jure (zvani i Đuro) bio je oženjen Stanom (Perkovom) Spaić iz Graba – ženom tragične sudbine, koja podsjeća na ličnost iz antičkih mitskih tragedija”. Stana je, kažu, bila dobra žena, brižna majka, ali veoma nježnog zdravlja. Nije zabilježeno kada je umrla, a živjela je oko 35 godina. Jure i Stana imali su dva sina koji su rano umrli i tako je ovaj bračni par ostao bez potomaka. Jure je umro 1944. godine u Trebinju gdje je izvjesno vrijeme živio sa svojom porodicom. Trebinjci ga se sjećaju kao uglednog građanina i dobrog čovjeka koji je volio “društvo, kapljicu i žene. Početkom 20. vijeka na Zupcima se pominje neki finans Obućina koji je sa porodicom živio u Grabu. Obućina ima u okolini Dervente, u Srbiji i Crnoj Gori (180:149.150).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Đoko Obućina

    Pouzdano znam preko ličnih i profesionalnih odnosa da u Prijepolju i okolini žive porodice Obućina muslimanske veroispovesti.

  3. radonja obucina

    Ja sam sin pokojnog Branka Obucine, njegov otac je iz Crne Rijeke,
    U zgradi gdje moja majka zivi u Sarajevu u istom ulazu je I porodica Obucina koja je muslimanske vjerospovjesti, mislim da su iz Prijepolja

  4. Miro Obućina

    Miro Obućina živim u Sydneyu u Australiji a došao sam iz Kozarske (Bosanske) Dubice. U Dubici ima nekoliko familija Obućina slave Đurđevdan a preko Une rijeke u Hrvatskoj Slabinji je bila jedna familija Obućina koje su u “oluji” protjerani, da li se itko vratio nije mi poznato. Prema nekim pričama moji vode porijeklo iz Crne Gore. Zadnje što sam saznao je da je neki Sekula Obućina ubio nekog turčina te je familija morala da napusti Crnu Goru.
    To su bila tri brata jedan je otišao u Prijepolje drugi u Bosnu a treći u Vojvodinu. Isti izvor navodi da je Sekula promijenio prezime u Sekulić. U Sjeničko malom selu Lopiže postoji crkva pravoslavna i one vodi popise još od 1600 te godine. Odatle su Sekulići. Kada nešto novo saznam javiću. Pozdrav robbing.