Poreklo prezimena Nikitović

28. februara 2012.

komentara: 8

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

NIKITOVIĆI

(u Komarnici, Virku, M. Gaju i Barama Žugića)

Vode porijeklo od Nikite Milutinovića, po kome se njegovi potomci prozvaše Nikitovići. Nikita je živio u 18. vijeku, a njegovi su se potomci, osim Nikitović, prezivali još Gojkovići, Mitrovići, Babići i Ivkovići, sve do druge polovine 19. vijeka, kada su se zajednički dogovorili da se svi prezivaju svojim starim prezimenom – Nikitovići. Ovo bratstvo dalo je istaknute junake, kao što su: knez Obren, koji je poginuo 1812. godine u borbama protiv paše Miljevine, zatim Dragu, hrabrog branioca manastira Ostrog u ratu protiv Turske 1852-1853. godine, zatim Jevta, koji se junački suprotstavio komitskim pljačkašima, kada je i sam junački poginuo u okršaju s njima. I Jevtovi sinovi bili su istaknuti borci od prvih dana NOR-a. Milovan je poginuo na Poljima Kolašinskim 1942, Mihailo na Stabnima 1942. godine, a treći Jevtov sin Milan preživio je rat i nosilac je Spomenice 1941. godine.

Nikitovića ima iseljenih u Slivlje kod Nevesinja i u Srbiju.

Slave Tripunjdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

 1. Milorad Nikitović

  Poštovanje,

  U selu Mijokovci kod Čačka žive Nikitovići koji su se doselili u 18 veku iz Komarnice (Nikit Nikitoviđ sa 9 sinova) ali slave svi Svetog Stefana 9. januar. Imali kakvih informacija sa obzirom da u Komarnici Nikitovići slave Sv. Trifuna.

  Srdačan pozdrav
  Milorad Nikitović iz Čačka

 2. Đorđe Nikitović

  Poštovanje,

  U Višegradu takođe žive Nikitovići u istoimenom selu. Po mojim saznanjima doselili su se u 19. vijeku iz Crne Gore, sa Žabljaka preciznije. Slavimo svi sv. Nikolu.
  Srdačan Pozdrav

 3. Pozdrav, i selu Zlakusa kod Uzica ima vise porodica Nikitovica, prepostavlja se da su dosli iz Komarnice. Skoro sve porodice se bave grncarstvom. Slava moje porodice je Djurdjevdan a ima Ih i koji slave Stevandan

 4. Pomaže Bog,

  Mi smo Miškovići iz sela Hatelji, 3 km istočno od Berkovića , nekadašnjeg Poratka u istočnoj Hercegovini. Prezime smo dobili po čukun, čukun čukunđedu Mišku od porodice Đurica. Đurice su preci Kojovića, Lučića, Miškovića: Miškov đed je bio Miho, a navodno su nazvani po Đuru koji je opet bio Nikitović i u Hercegovinu došao sa Durmitora početkom XIX vijeka. Veliki pozdrav od srca svim Drobnjacima iz Kanade.

 5. Mijat

  Veliki pozdrav za sve plemenike sa Žabljaka

 6. Jovo Nikitović

  Pozdrav i poštovanje! Oko 30 porodica Nikitovića broji selo Mokronozi opština Rudo. Takodje jedan broj porodica Nikitović nalazi se u susednom Priboju na Limu oko 10 porodica. Pretpostavljam da nam je poreklo iz Crne Gore. Malo je čudno ali istinito polovina nas slavi Djurdjevdan dok druga polovina slavi Jovandan!