Порекло презимена Никитовић

28. фебруара 2012.

коментара: 8

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

НИКИТОВИЋИ

(у Комарници, Вирку, М. Гају и Барама Жугића)

Воде поријекло од Никите Милутиновића, по коме се његови потомци прозваше Никитовићи. Никита је живио у 18. вијеку, а његови су се потомци, осим Никитовић, презивали још Гојковићи, Митровићи, Бабићи и Ивковићи, све до друге половине 19. вијека, када су се заједнички договорили да се сви презивају својим старим презименом – Никитовићи. Ово братство дало је истакнуте јунаке, као што су: кнез Обрен, који је погинуо 1812. године у борбама против паше Миљевине, затим Драгу, храброг браниоца манастира Острог у рату против Турске 1852-1853. године, затим Јевта, који се јуначки супротставио комитским пљачкашима, када је и сам јуначки погинуо у окршају с њима. И Јевтови синови били су истакнути борци од првих дана НОР-а. Милован је погинуо на Пољима Колашинским 1942, Михаило на Стабнима 1942. године, а трећи Јевтов син Милан преживио је рат и носилац је Споменице 1941. године.

Никитовића има исељених у Сливље код Невесиња и у Србију.

Славе Трипуњдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Милорад Никитовић

  Поштовање,

  У селу Мијоковци код Чачка живе Никитовићи који су се доселили у 18 веку из Комарнице (Никит Никитовиђ са 9 синова) али славе сви Светог Стефана 9. јануар. Имали каквих информација са обзиром да у Комарници Никитовићи славе Св. Трифуна.

  Срдачан поздрав
  Милорад Никитовић из Чачка

 2. Đorđe Nikitović

  Poštovanje,

  U Višegradu takođe žive Nikitovići u istoimenom selu. Po mojim saznanjima doselili su se u 19. vijeku iz Crne Gore, sa Žabljaka preciznije. Slavimo svi sv. Nikolu.
  Srdačan Pozdrav

 3. Pozdrav, i selu Zlakusa kod Uzica ima vise porodica Nikitovica, prepostavlja se da su dosli iz Komarnice. Skoro sve porodice se bave grncarstvom. Slava moje porodice je Djurdjevdan a ima Ih i koji slave Stevandan

 4. Помаже Бог,

  Ми смо Мишковићи из села Хатељи, 3 км источно од Берковића , некадашњег Поратка у источној Херцеговини. Презиме смо добили по чукун, чукун чукунђеду Мишку од породице Ђурица. Ђурице су преци Којовића, Лучића, Мишковића: Мишков ђед је био Михо, а наводно су названи по Ђуру који је опет био Никитовић и у Херцеговину дошао са Дурмитора почетком XIX вијека. Велики поздрав од срца свим Дробњацима из Канаде.

 5. Mijat

  Veliki pozdrav za sve plemenike sa Žabljaka

 6. Jovo Nikitović

  Pozdrav i poštovanje! Oko 30 porodica Nikitovića broji selo Mokronozi opština Rudo. Takodje jedan broj porodica Nikitović nalazi se u susednom Priboju na Limu oko 10 porodica. Pretpostavljam da nam je poreklo iz Crne Gore. Malo je čudno ali istinito polovina nas slavi Djurdjevdan dok druga polovina slavi Jovandan!