Мићаловић

25. фебруара 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Zoran

  Sveti Alimpije.Prezime Mićalović u poslednja dva i po veka bitiše na KosovskoMetohiskoj oblasti, tačnije iz Babinog Mosta kod Miloševa blizni Obilića i Prištine. Savremeni istoričari malo su zabeležili o poreklu tog prezimena. Ugledni istoričar Atanasije Urošević je istaživao i napisao da su Mićalovići ( bratstvo Mićolci ) skitalačko bratstvo. Ima više sumnji u njegovu predpostavku. po tačkama

  Predanja govore drugačije (poreklo po predanju stara Hercegovina)krajem 17 veka raseljenje(Raška oblast u blizini Novog Pazara) do vremena nekih velikih poplava.
  Naseljeni su u centru sela Babin Most sa najvećim atarskim imanjem, (oko njih su sva ostala plemena koje A.Urošević pominje)

  Postoji priča, kada je A. Urošević skupljao materijal o poreklu došao u verbalni sukob sa predstavnikom – Mićolaca jer je insistirao ’’kružnoj migraciji’’kosovskoj, jer je tada istraživanje plaćano iz kosovskog fonda. Pomenuti predstavnik je to sve negirao.

  Na lokaciji kojoj su došli sa njima je došlo i njihovo bratstvo Ćalovići i naselili se u sadašnjem Drenovcu (gde sada žive Albanci) gde su bitisali sve do neposrenog početka Balkanskog rata,kada ih Kralj iseljava u okolini Medveđe gde postaju graničari.
  Priča da postoji zapis o kmetovanju Mićolaca u toj oblasti a i Držali su (Mehanu) iz tog vremena je Kumstvo sa Božovićima iz Ibarskog Kolašina.
  Još detalja koje koji govore da je Bratstvo Mićolaca sa poznate lokacije došao i Babin Most.

  • Милован

   Зоране,

   Урошевић говори о Мићолцима као једној грани Ковачана која се иселила у Бивољак и Бабин Мост из Ковачице, на Копаонику, северозападно од Косовске Митровице.
   Поред тога, Мићолци су славили Св. Враче, као и сви остали Ковачани.