Порекло презимена Лабус

22. фебруара 2012.

коментара: 3

Презиме Лабус је из Лике. Преносимо текст Илије Лабуса (94 године), који прави родослов Горњих Лабуса.

 

Лабуси у ријечи

Велика Попина са засеоцима: Касар, Врпоље, Подмила, Лукићи, Доњи Лабуси, Јованићи, Горњи Лабуси налазе се на планинској заравни 644 до 770 м. н/в, испод Поштака, Лисца, Црног и Буковог врха; на вододелници Јадранског (Зрмања и Крка) и Црноморског (Уна) слива; на тромеђи Босне Лике и Далмације; на јужним вратима за Далматинску загору и Равне Котаре; на геостратешким правцима за исток: један преко Лике, а други долином Уне; сурове климе: жарка и суха љета, те студене зиме са буром и сњежним наносима, али са чаробним призором – дању модрог а ноћу звјезданог неба; легла медвједа, вукова, орлова и тетријеба. Ту у тим увјетима прје 350 година Попина је због Турака била ненасељена. И ту су се настанили Лабуси.

П. Рађеновић и М. Карановић различитим методом у истраживању поријекла имена: Извјесни Дамјан Лабус из Трубара подно Илице планине, богат и моћан са својих 6 синова побије Турке, који су га дошли пљачкати. Због тога мораде у Далмацију-Плавно. Одатле у потрази за испашу стоке долази у Попинско поље и ту се задржи (Горњи Лабуси). Синови се поженише и изградише своје одвојене куће – баџе. Касније, власти код пописа назваше их према именима: Лука – Лукић, Јован – Јованић, Новак – Новаковић, Тадија – Тадић, Стоја – Стојсављевић, Ђума (Ђурђија) – Ђумић. По тим презименима названи су и засеоци (Горњи) Лабуси гдје се настанио Дамјан као изворишни засеок и једини до данас је са презименом Лабус. Остали засеоци В. Попине укључујући и Доње Лабусе су са мјешаним родовским презименом.

У топонимина налазимо: Лабусова пољана са засеоком Јованићи и Лабусово брдо кота 922.

Поуздано се зна да су Лабуси исконски Срби, који су у налету Хуна, крајем 4. вијека напустили своју постојбину – ријеку Лаб у Украјини и од тада на Балканским просторима, од Македоније, Херцеговине, Босне и Далмације, прије 350 год. у опустјелој Попини под окриљем Лисца 1336 наставили свој тјескобан живот, плаћајући данак – порез, крв и своје животе на разним ратиштима за туђе интересе. Одувијек су живјели у условима рата и под пријетњом смрти, гдје се је за опстанак требало изборити, па су свакодневни међусобни конфликти људи устукнули што више приморавало их на узајамност и сродство. Основну школу у Попини добили су 1876., након 200 година. Те године саграђена је и црква посвећена пророку Св. Илији, који сада, сваке године из егзодуса окупља своје Попинце.

СЛАВА: Сви Лабуси имају Св. Николу (зимског) за крсну славу.

Први пута у свом постојању Лабуси су заједно са својим родом формирали 9. Герилски одред и 27.7.1941.г и организирано дигли на устанак против страних освајача и њихових помагача и до краја рата остали у борбеним и позадинским редовима НОР-а. Илија Радаковић: “…људи овог Лабусовог краја од прве до последње куће били су партизански…”

На крају рата неке породице су колонизиране у Бачку и Славонију и то су сматрали наградом. Срби у Хрватској су конститутивни дио Републике Хрватске. Чинило се да је заувијек крај повјесним несугласицама између Срба и Хрвата.

Ипак, Хрватски сабор је 25.6.1991.г. одлучио, а дефинитивно новим Уставом 22.12.1991.г., након 48 година вратио Србе у позицију националне мањине. Настали су погроми и протјеривања, истом методом као 1941.г. у тзв. НДХ. Овог пута, то ће задесити Попињце и Лабусе. У тзв. војно редарственој акцији Олуја и након 5.8.1995.г. без борбених дејстава овај завичај је изложен пљачки, разарању, и пустошењу, а један број немоћних који нису могли побјећи је убијен на затеченом мјесту: у кући, на прагу, у стаји, на дворишту. Сада су Попина и њени засеоци под “посебном државном скрби” – ништа Држави не дају, нити од Државе примају.

Настарији споменик на гробљу у Горњим Лабусима је Ружа Лабус 1715-1813.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Zvezdana Stojsavljevic

  Sto se tice istorije Velike Popine, Labusi nisu cistog srpskog porekla: prezime Labus je Arapskog porekla Al Abas i to zaselo je u podrucju bivse Turske predstraze na brdu gradini. Moguce je da je od te Turske garnizone bio neki predak.

  U Velikoj Popini je isto bilo prezime Armada (izmrlo) i dobro se zna da je predak bio Francuski vojnik u sastavu Napoleonske vojske.

  • goran labus

   Nije istina da bi Al Abas bilo u vezi s imenom Labus.
   Ima toliko sličnih imena na sve četiri strane svijeta
   i za arapsko ime se ne treba ići samu Tursku,,,

   Ilija Labus je detaljno istražio porijeklo.
   Postojala je i veza Rudolfa Labusa i franuske vojske…

 2. У вези са презименом Лабус навео бих само да је то “латинизована” верзија презимена Лабић. Тако исто имамо и презимена БРАКУС, АНЂУС,БЕКЕРУС,БЕРУС,БИЛОУС,БОНУС,ВИЛУС,ГАЛУС,ГРЕГУС,ДУРУС,ЈАКУС,ЈАНУС,ЈОНУС,КАЈТУС,КАЛКУС,КАЛМУС,КАПУС,КУДУС,КУРУПУС,МЕЛКУС,ОМЧИКУС,ПОНУС,ПРИМУС,РАУС,ТУС,ТУТУС,ЋУРГУС,ЦИПРУС,ШПАНКУС