Poreklo prezimena Kasalica

20. februar 2012.

komentara: 0

[toggle title=”TESTIRANE KASALICE NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Kasalica

Haplogrupa: I1 rod Drobnjaka

Poreklo: Komarnica, Drobnjaci, Crna Gora

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

KASALICE

(žive u Komarnici i Virku)

Zna se da ova porodica potiče iz Hercegovine, od bratstva Kasavica, koje je živjelo u mjestu Lazarići kod Gacka. Na dan svetog Tripuna, njihovu krsnu slavu, banu i dva Turčina kao nezvani gosti. Pošto su se Turci ponapili, počeše ostale goste-zvanice maltretirati i domaćinima ugasiše krsnu slavsku svijeću. Ovo je bila najveća uvreda za domaćine, pa dva brata Kasavica pobiše Turke, nakon čega sa svojim porodicama pobjegoše u Drobnjak i dođoše u selo Komarnicu kod bratstva Tomovića. Vjerovatno su sa njima bili u nekom srodstvu. Naseljenjem u Komarnici, da bi zavarali trag turskim potjerama, promijeniše prezime i uzeše novo Kasalice, a za krsnu slavu uzeše Nikoljdan. To je bila krsna slava njihovih dobrotvora Tomovića kod kojih su našli utočište.

Imena ove dvojice koji su se uselili u Drobnjak su Todor i Jovan. Od potomaka znaju imena Matu i Petru. Od ove dvojice potiču sve Kasalice. Njihovo preseljenje odigralo se u drugoj polovini 18. vijeka.

Malobrojna bratstva, a posebno ona koja su se useljavala među stara brojnija bratstva, obično su bila u njihovoj sjenci i nijesu mogla doći do izražaja. Iz ovog bratstva je primjer Rada Kasalice, koji je 1812. godine ubio Kidža Barjaktara. Ovo ubistvo je osporavano od strane drugih porodica, koje su ga pripisivale sebi. Kod njih i danas živi predanje vezano za ovaj događaj. Naime, negdje s jeseni 1812. godine pronese se vijest da od Nikšića dolazi silna turska vojska i da se narod sklanja u zbjegove. Komarani se skloniše u grede i pećine povrh sela. Među narodom se nalazio i Rade Kasalica, zvani „Bumbarak”. Imao je pušku „šišanu“ sa jednim metkom. Turska se vojska kretala putem kroz Komarnicu idući u Pivu. Rade je tada sa velike udaljenosti gađao Kidža Barjaktara koji je jahao na bijesnom konju i od prve ga je pogodio. Kidžo je ostao mrtav. Tu ga sahraniše i danas mu se poznaje grob na tom mjestu.

Poslije ovog ubistva Rade sa svojom porodicom bježi u Srbiju i nastanjuje se u blizini Vrnjačke Banje, gdje i danas živi njegovo potomstvo. Čedo, Radov potomak, od 1947. godine živi u Sankt Petersburgu, pukovnik je Sovjetske armije, ljekar kardiolog i poznati stručnjak u oblasti medicine.

Kasalica ima iseljenih u Ibarski Kolašin, na Kosovu, u Srbiji i Rumuniji.

Ugledni bratstvenik i istaknuti junak Damjan je od knjaza Danila dobio barjak za pokazano junaštvo u borbama protiv Turaka na Ograđenici. Nakon Damjana, barjak je pripao njegovom sinovcu Mirku, koji je sa barjakom u ruci učestvovao u mnogim borbama protiv Turaka. Ovo bratstvo, osim barjaktara, imalo je i starješina na dužnosti zamjenika komandira čete Mila Dragićeva, te Joja Mirkova na dužnosti zamjenika komandira baterije i Neđeljka Spasojeva na položaju komandira voda.

U bici na Vučjem dolu 1876. godine učestvovalo je šest Kasalica sa barjaktarom Mirkom. Za pokazanu hrabrost Mirko je odlikovan Ordenom krsta drugog reda.

Od Mirka barjak preuzima sin Milinko, a nakon Milinkove smrti barjak pripada njegovom mlađem bratu Milošu. Miloš sa barjakom učestvuje u balkanskim ratovima. Na Skadru je bio ranjen, a barjak je preuzeo rođak Neđeljko koji ga je nosio u Prvom svjetskom ratu. U borbama oko Skadra učestvovalo je osam Kasalica, a među njima i stari Živko, otac Neđeljkov, koji je bio ranjen i od rana umro u podgoričkoj bolnici. U borbama na Bregalnici poginuo je Mimo Jokov.

Tomo Jokov odlazi na rad u Ameriku gdje radi u rudnicima Aljaske u vrlo teškim uslovima. Tomo stupa u sindikat rudara i postaje njihov predsjednik, boreći se za radnička prava. Kada su izbili balkanski ratovi, Tomo se vraća u domovinu i kao dobrovoljac učestvuje u ratovima od Skadra do Bregalnice.

U NOR-u 1941-1945. godine iz ovog bratstva poginuli su Mijo Milisavljev iz Virka na Pljevljima 1941. godine i Radoš iz Komarnice, na Mateševu 1944. godine, a od ostalih pripadnika jedinica NOV-a iz rata je izašlo deset starješina, od komandira voda do komandira čete. Kasnije su oni napredovali, usavršavali se i proizvodili se u više činove i zauzimali komandne položaje u JNA i do komandanta brigade.

U ovom bratstvu ima dosta školovanih ljudi svih profila, koji se u okviru svojih djelatnosti ističu i postižu vrlo zapažene rezultate. O njima je bilo riječi u posebnom poglavlju na početku ove knjige.

U Virak su se počeli iseljavati iz Komarnice na svoje katune.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.