Порекло презимена Крунић

20. фебруара 2012.

коментара: 14

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

 1. Марко

  Можете ли молим вас да напишете нешто о овом презимену, моји су пореклом из Општине Ариље, Село Вигоште

 2. Kruna

  Poz, ja i moja porodica živimo u Trebinju, tu ima dosta porodica sa ovim prezimenom, tkdj ih ima u Foči znatan broj, porijeklo nam je, tako sam pročitao, iz Pive (sadašnje Crne Gore), odatle su se najviše selili u današnju Hecegovinu, a kasnije i na sjever, tj. u Srbiju i Vovojodinu.

 3. Lazar

  Pozdrav, ako mozete da saznate nesto vise o prezimenu Krunic moji preci su iz Pive(Crna Gora) moj najstariji predak je Jovan rodio se 1690 godine.

 4. Небојша Новаковић

  Познато Вам је вероватно да главнина становништва у Пиви води порекло од два брата, Руђа и Бранила.

  Према том предању, од Руђа су: Гаговићи, Гломазићи, Пејовићи, Крунићи и Сукновићи.

  Због важности пивског племена пожељна днк анализа.

 5. Ako mozete da saznate poreklo Avramovica.I hvala za predhodno odgovoreno pitanje.

 6. Milovan Cicvaric

  Gagovici su jedno vreme ziveli u Orahu . Iz Oraha su se iselili pod pritiskom turskih aga Cengica i nastanili najpre u Krusevo , pa onda u Bezuje . Prilikom iseljavanja iz Oraha jedna porodica Gagovica se zaputila i nastanila u selo Unac na pivskoj Planini . Otac ove porodice nije dugo ziveo , Pa je sav teret oko izdrzavanja dece pao na pleca njihove majke Krune . Dolaskom u Unac prozvali su ih Krunici po majci Kruni .
  Druga verzija : Kruna Gagovic je ostala udovica i preudala se za kneza Bilandzu i sa sobom dovela dva sina . I ovi sinovi su dobili prezime po majci Kruni .

 7. Војислав Ананић

  КРУНИЋ (п), у Влаховићима и Крајпољу (Љубиње), у Љубињу, Стоцу, Анђелићима (Билећке Рудине), Орашју (Површ, Требиње), Требињу, Клепцима (Чапљина).,. Крунићи у Влаховићима и Љубињу су поријеклом из Пиве у Црној Гори. Славе Ђурђевдан. У Анђелићима потичу од старе породице Угреновића. Доселили су из Врпоља (Љубомир). Славе Аћимовдан. У Орашје су доселили око 1760. године из Будоши. Славе Јовањдан. У Клепце је Крунић (Попара) дошао из Хотња (Неум) “предигао га ага на читлук”. Славе Никољдан. У Крајпоље су доселили из Мареве Љути (Попово) око 1720. године. Раније су се звали Мухарице (59:128.261,290:75:504,578:84; 150). Из наведеног се може закључити ћа су Крунићи различитог поријекла.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  • kruna (mrnjici,povrs) Trebinje

   Ima i tačnog ali i netačnog u tekstu. Ja sam pozajmio od oca jednu svesku koju je zabilježio njegov stric, a radi se o Krunićima iz Mrnjića i njihovom porijeklu. Ti si naveo da Krunići žive u Orašju,a njih tamo zapravo nema, već u Mrnjićima, mada je to selo do. “Od bračnog para Jovana i Krune Ruđić nastali su Krunići. Pošto je Jovan mlad u ratu poginuo, djeca su se po majci Kruni dobili nadimak Krunići, a tako i prezime. Njihov sin Petar Krunić imao je tri sina. Sinovi su bili Tomaš, Grujica i Marko. Krunić Milija sin Grujice rođen je 1705 godine. Živio je u Orahu i Plužinama. Bio je jedan od vodećih i priznanih plemenika i kao takav bio je pivski knez. Nije živio u Unču, već je boravio u Župi. Pretpostavlja se da je Milija odselio u Hercegovinu u Vlahoviće između Ljubinja i Stoca. Kasnije njegovi potomci su odselili na Jasen kod Trebinja i u Klepce kod Čapljine. Od Krunića sa Jasena jedan je došao u Mrnjiće 1760 godine (začudio sam se odakle ista godina :D) Po svemu sudeći zvao se Jovo i imao je sina Luku. Luka se oženio od Pecelja iz Ljubinja i imao je Obrena i Jova.”
   Tako su nastale dvije porodice, od koje je potekla i teniserka Aleksandra Krunić. Njen djed je bio ambasador u Rusiji.

  • Jolcek

   samo jedna ispravka ! Povrs kod Trebinja i selo orasje nema nastanjenih Krunića,nego 1km juzno u selu Mrnjici gdje su zivjele 2 porodice Krunića od kojih sam i ja potomak,te 2 porodice Taraila i 2 porodice Krivoglava ! Lijep pozdrav od Krunića iz sela Mrnjića !

   • slobodan

    Pozdrav,
    familijo moja istraživanja vode ka Staroj Hercegovini
    selu Unač gde sam i bio,zanima me da li i familija Jonlija
    kaže da je iz naše loze i da su živeli na potezu Nevesinje-Trebinje
    Pozdrav u svakom slučaju
    Slobodan Valjevo