Poreklo prezimena Krunić

20. februar 2012.

komentara: 16

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. Marko

    Možete li molim vas da napišete nešto o ovom prezimenu, moji su poreklom iz Opštine Arilje, Selo Vigošte

  2. Kruna

    Poz, ja i moja porodica živimo u Trebinju, tu ima dosta porodica sa ovim prezimenom, tkdj ih ima u Foči znatan broj, porijeklo nam je, tako sam pročitao, iz Pive (sadašnje Crne Gore), odatle su se najviše selili u današnju Hecegovinu, a kasnije i na sjever, tj. u Srbiju i Vovojodinu.

  3. Lazar

    Pozdrav, ako mozete da saznate nesto vise o prezimenu Krunic moji preci su iz Pive(Crna Gora) moj najstariji predak je Jovan rodio se 1690 godine.

  4. Nebojša Novaković

    Poznato Vam je verovatno da glavnina stanovništva u Pivi vodi poreklo od dva brata, Ruđa i Branila.

    Prema tom predanju, od Ruđa su: Gagovići, Glomazići, Pejovići, Krunići i Suknovići.

    Zbog važnosti pivskog plemena poželjna dnk analiza.

  5. Ako mozete da saznate poreklo Avramovica.I hvala za predhodno odgovoreno pitanje.

  6. Milovan Cicvaric

    Gagovici su jedno vreme ziveli u Orahu . Iz Oraha su se iselili pod pritiskom turskih aga Cengica i nastanili najpre u Krusevo , pa onda u Bezuje . Prilikom iseljavanja iz Oraha jedna porodica Gagovica se zaputila i nastanila u selo Unac na pivskoj Planini . Otac ove porodice nije dugo ziveo , Pa je sav teret oko izdrzavanja dece pao na pleca njihove majke Krune . Dolaskom u Unac prozvali su ih Krunici po majci Kruni .
    Druga verzija : Kruna Gagovic je ostala udovica i preudala se za kneza Bilandzu i sa sobom dovela dva sina . I ovi sinovi su dobili prezime po majci Kruni .

  7. Vojislav Ananić

    KRUNIĆ (p), u Vlahovićima i Krajpolju (Ljubinje), u Ljubinju, Stocu, Anđelićima (Bilećke Rudine), Orašju (Površ, Trebinje), Trebinju, Klepcima (Čapljina).,. Krunići u Vlahovićima i Ljubinju su porijeklom iz Pive u Crnoj Gori. Slave Đurđevdan. U Anđelićima potiču od stare porodice Ugrenovića. Doselili su iz Vrpolja (Ljubomir). Slave Aćimovdan. U Orašje su doselili oko 1760. godine iz Budoši. Slave Jovanjdan. U Klepce je Krunić (Popara) došao iz Hotnja (Neum) “predigao ga aga na čitluk”. Slave Nikoljdan. U Krajpolje su doselili iz Mareve Ljuti (Popovo) oko 1720. godine. Ranije su se zvali Muharice (59:128.261,290:75:504,578:84; 150). Iz navedenog se može zaključiti ća su Krunići različitog porijekla.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • kruna (mrnjici,povrs) Trebinje

      Ima i tačnog ali i netačnog u tekstu. Ja sam pozajmio od oca jednu svesku koju je zabilježio njegov stric, a radi se o Krunićima iz Mrnjića i njihovom porijeklu. Ti si naveo da Krunići žive u Orašju,a njih tamo zapravo nema, već u Mrnjićima, mada je to selo do. “Od bračnog para Jovana i Krune Ruđić nastali su Krunići. Pošto je Jovan mlad u ratu poginuo, djeca su se po majci Kruni dobili nadimak Krunići, a tako i prezime. Njihov sin Petar Krunić imao je tri sina. Sinovi su bili Tomaš, Grujica i Marko. Krunić Milija sin Grujice rođen je 1705 godine. Živio je u Orahu i Plužinama. Bio je jedan od vodećih i priznanih plemenika i kao takav bio je pivski knez. Nije živio u Unču, već je boravio u Župi. Pretpostavlja se da je Milija odselio u Hercegovinu u Vlahoviće između Ljubinja i Stoca. Kasnije njegovi potomci su odselili na Jasen kod Trebinja i u Klepce kod Čapljine. Od Krunića sa Jasena jedan je došao u Mrnjiće 1760 godine (začudio sam se odakle ista godina :D) Po svemu sudeći zvao se Jovo i imao je sina Luku. Luka se oženio od Pecelja iz Ljubinja i imao je Obrena i Jova.”
      Tako su nastale dvije porodice, od koje je potekla i teniserka Aleksandra Krunić. Njen djed je bio ambasador u Rusiji.

    • Jolcek

      samo jedna ispravka ! Povrs kod Trebinja i selo orasje nema nastanjenih Krunića,nego 1km juzno u selu Mrnjici gdje su zivjele 2 porodice Krunića od kojih sam i ja potomak,te 2 porodice Taraila i 2 porodice Krivoglava ! Lijep pozdrav od Krunića iz sela Mrnjića !

      • slobodan

        Pozdrav,
        familijo moja istraživanja vode ka Staroj Hercegovini
        selu Unač gde sam i bio,zanima me da li i familija Jonlija
        kaže da je iz naše loze i da su živeli na potezu Nevesinje-Trebinje
        Pozdrav u svakom slučaju
        Slobodan Valjevo