Krnjeušić

19. februar 2012.

komentara: 2

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vojislav Ananić

    KRNJEUŠIĆ (p), LI Ortiješu (Bišće, Mostar). Doselili su u Ortiješ “zbog krvi iz Zubaca”. Jedno vrijeme su živjeli u Mulicama (Dubrave)”, odande su oko 1800. godine prešli u Ortiješ na “čitluk,f (59:243).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Nebojša Bejat

    KRNJEUŠIĆ

    (Slave Nikoljdan)

    Krnjeušići su u drugoj polovini 18. vijeka u Ortiješ doselili iz sela Zupci u opštini Trebinje. Godina doseljenja nikom nije poznata. U tom vremenskom periodu ovim prostorima vladala je osmanlijska (turska) okupaciona imperija (1466 – 1878). Jedan od dvojice braće kantarom je ubio Osmanliju (Turčina) koji im je tražio veći namet od propisanog zbog čega su sa Zubaca morali da bježe. Pobjegla su oba brata, od kojih je jedan pobjegao u okolinu Bosanskog Petrovca. Po njemu je selo Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca dobilo ime. Drugi brat Risto pobjegao je u Ortiješ. Ristin grob i grob njegove supruge, u Srpskom pravoslavnom groblju Ortiješ, nije moguće raspoznati, jer su veoma stari, dok se na grobu Nikole Krnjeušića, za kojeg se pretpostavlja da mu je bio sin, moglo raspoznati da je umro 1810. godine. U porodici Krnjeušić vijekovima se rađalo jedno muško dijete kojem su se davala imena Risto i Nikola.

    Krnjeušići su bili rodbinski povezani sa Vanovićima zbog toga što se udovica nekog Vanovića iz sela Malo Polje kod Mostara, najvjerovatnije 1846. ili 1847. godine, udala za Nikolu Krnjeušića, sa kojim je dobila sina Ristu (1847 – 1923). Grobove Nikole Krnjeušića i njegove supruge, zbog starosti, u Srpskom pravoslavnom groblju Ortiješ, nije moguće raspoznati. U brak sa Nikolom Krnjeušićem, Vanovićeva udovica dovela je sinove iz svog prvog braka. Jedan sin se zvao Pavle, a nadimak drugog bio je Lako. Pravo ime njenog drugog sina nikom nije poznato.