Крњеушић

19. фебруар 2012.

коментара: 2

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    КРЊЕУШИЋ (п), ЛИ Ортијешу (Бишће, Мостар). Доселили су у Ортијеш “због крви из Зубаца”. Једно вријеме су живјели у Мулицама (Дубраве)”, оданде су око 1800. године прешли у Ортијеш на “читлук,ф (59:243).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Небојша Бејат

    КРЊЕУШИЋ

    (Славе Никољдан)

    Крњеушићи су у другој половини 18. вијека у Ортијеш доселили из села Зупци у општини Требиње. Година досељења ником није позната. У том временском периоду овим просторима владала је османлијска (турска) окупациона империја (1466 – 1878). Један од двојице браће кантаром је убио Османлију (Турчина) који им је тражио већи намет од прописаног због чега су са Зубаца морали да бјеже. Побјегла су оба брата, од којих је један побјегао у околину Босанског Петровца. По њему је село Крњеуша код Босанског Петровца добило име. Други брат Ристо побјегао је у Ортијеш. Ристин гроб и гроб његове супруге, у Српском православном гробљу Ортијеш, није могуће распознати, јер су веома стари, док се на гробу Николе Крњеушића, за којег се претпоставља да му је био син, могло распознати да је умро 1810. године. У породици Крњеушић вијековима се рађало једно мушко дијете којем су се давала имена Ристо и Никола.

    Крњеушићи су били родбински повезани са Вановићима због тога што се удовица неког Вановића из села Мало Поље код Мостара, највјероватније 1846. или 1847. године, удала за Николу Крњеушића, са којим је добила сина Ристу (1847 – 1923). Гробове Николе Крњеушића и његове супруге, због старости, у Српском православном гробљу Ортијеш, није могуће распознати. У брак са Николом Крњеушићем, Вановићева удовица довела је синове из свог првог брака. Један син се звао Павле, а надимак другог био је Лако. Право име њеног другог сина ником није познато.