Poreklo prezimena Kondić

19. februar 2012.

komentara: 15

[toggle title=”TESTIRANI KONDIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

(Kondić) Isić

Haplogrupa: R1a L1280 rod A

Poreklo: Ljubovija, Srbija / ranije Petlovača, Srbija / starinom iz Bradića, opština Loznica, Srbija / ova porodica se formirala od braće Ranka i Miće Isića iz Bradića, koje je posinio Mata Kondić.

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Vojislav Ananić

    KONDIĆ, ovim imenom podsjećaju na zemlje gdje se osjećao grčki uticaj, jer u novogrčkom jeziku riječ konda označava malog, malenog čovjeka. U Knešpolje i širu okolinu doselili su se iz Višegradskog Starog Vlaha. Tamo su Kondići bili najbrojniji: selo Omarine. Zatim ih ima u kolubarskom Deguriću (iz užičkih Krčagova), u Mihajlovici blizu Beograda (doselili se iz Stare Srbije). Tragovi im se nalaze i u Donjem Dragačevu – naziv zemljišta Kondovina (selo Pilatovci).
    Razlika je samo u krsnoj slavi: Kondići srbijanski slave Aranđelovdan ili Jovanjdan, a naši u Strigovi Nikoljdan (4, 257).

  2. David Jeličić

    Molim vas kako bih mogao stupiti u kontakt sa licem pod prezimenom Kondić, a koji je kao i ja radio DNK testiranje na projektu.

    Moji kontakti su
    mail [email protected]
    Tel. +387644241617 i +38765493104

    • Slobodan Smiljković

      Majka moja Mileva Kondić sada Smiljković je poreklom iz Suvodola Gornja Tramošnja kod Sanskog mosta. Roditelji su joj Ilija i koviljka Kondić a deda je Teja. Ako neko ima više info neka piše na [email protected].

      Pozdrvljam vas

  3. Nemanja

    Kondići, porijeklom su iz Raške (Stara Srbija) tamo je prezime nastalo. Danas Kondići žive u Republici Srpskoj na području Potkozarja, slave Nikoljdan, dok drugi u Srbiji žive u Mačvi i drugim dijelovima tamo slave Aranđelovdan ili Jovanjdan. U Rašku su došli dolaskom Srba u VI i VII vijeku tamo su se zadržali sve do dolaska Turaka. Živjeli su u okviru Raške države a kasnije Srpskog Carstva. Raspadom Carstva tim područjem upravljao je Vojislav Vojinović a kasnije Nikola Altomanović, pod upravom Altomanovića dobar dio stanovništva je regrutovan i vođen u bitke. Kondići su bili najbrojniji u području Starog Vlaha kod Višegrada sela Omarine, Dobrun i Cvrkote, tamo su slavili sv. Panteliju. Stari Vlah to područje u Raškoj dobilo je ime jer se stanovništvo većinski bavilo stočarstvom (Vlah je naziv za stočara).

    Poznatija ličnost u Kondićima na tom području bio je Župan Pribil. Rođen je u veoma siromašnoj porodici i veoma rano ostao bez roditelja, tada usvojio ga je Protovestijar Stan (Protovestijar je bio čin rizničara u Srpskom Carstvu) jedan od bogatijih ljudi tog područja. Pribil je bio začetnik loze Pribilović. U doba kralja, a potom cara Dušana (1331—1345. i 1345—1355. u Dobrunu. dužnost čuvara tog dela zapadne granice srpske države je vršio župan Pribil. Pored županskog dvora u tvrđavi gradi između 1340. i 1343. godine manastir Dobrun. Manastirska crkva je bila skromna, zidana je od kamena i sige, imala je oblik jednobrodne zasvedene bazilike bez kupole. Kasnije ovo područje je zauzeo Kralj Tvrtko a Pribilovići su upravljali Humom. Poslednji vladar u Pribilovića je umro u mjestu koje je po njemu dobilo ime Prebilovci koje je za vrijeme drugog sv. rata najviše postradalo od strane ustaša.

    Poslije dolaska Turaka narod iz Stare Srbije, Crne Gore, Hercegovine i Starog Vlaha su migracionom strujom pomjerali do turskih granica.
    Migracioni pravac se kretao iz Stare Srbije i Crne Gore preko Hercegovine do sjeverne Dalmacije. Prvi talas naseljavanja Srba iz Starog Vlaha u sjevernu Dalmaciju uslijedijo je nakon Turskog zauzimanja Knina 1522. godine i Sinja 1524. godine, naseljavanje je trajalo od 1523-1527. godine. Drugi talas naseljavanja bio je 1618. godine, smatra se da su Kondići tada došli u Dalmaciju, doseljenici su podignuli crkvu sv. Nikole u Vrliku i smatra se da su Kondići tada uzeli da slave Nikoljdan.

    Talas naseljavanja Srba iz sjeverne Dalmacije u Potkozarje bio je početkom i krajem XVIII vijeka. Ratko Kondić je početkom XVIII vijeka sa svojom familijom doselijo u Potkozarje.
    Osmansko carstvo je bilo podiljeno na nahije (područje oko desetak sela preko 200 kuća oko nekog većeg gradića ili čaršije). Nahijom je upravljao Beg koji je mogao da radi šta hoće od raje. Prve bračne noći je mlada morala prvo da ide kod Bega da spava prvo sa njim. Zato kod nas Srba postoji izreka “prvi mačići se u vodu bacaju” jer Srpske majke nisu htijele da podižu tursku djecu. U blizini Sanskog Mosta Rade Kondić se oženio i trebao je poslati ženu kod bega pod čador. Nehtijedovši to uraditi on se presvuče u žensko i on ode kod bega, kad mu je prišao on izvadi jatagan i raspori Bega. Uspijo je da pobijegne i sa ženom je pobjegao u Dubičku nahiju i od njega su Kondići iz Dubičkog kraja.

    • Zoran

      Poštovani Nemanja,
      Ovo što ste napisali je najkonkretnije što sam do sad našao o dubičkim Kondićima. U arhivu SANU u jednoj knjizi stoji podatak (u koji je moj stric imao uvid pre par decenija) da smo poreklom iz područja Pive u Crnoj Gori, da su bila dva brata od kojih su nastale porodice Kondić i Kulić. Navdno je brat od kojega će nastati Kondić pravio konde (kondire) a brat od kojega će nastati Kulići je živeo u nekoj kuli koju su njegovi naslednici poneli u prezimenu. S druge strane, u “Kozari” Ljube Mihića stoji kao i kod Vas da smo poreklom iz Starog Vlaha, a slično sam našao da je zapisao i pesnik Vasilije Kondić, koji takođe navodi da su se Kondići u Potkozarje doselili u 18. veku. Zanima me odakle vam ti podaci o poreklu dubičkih Kondića, kao i da li imate još nekih informacija? Pretpostavljam da ste od Kondića, kao i ja:) ili da ste na neki način povezani sa njima (nama), kad već baratate svim ovim podacima.
      Srdačan pozdrav,
      Zoran Kondić
      381 64 701 01 02
      [email protected]

    • Valentina

      Moji su iz Republike Srpske Sanski Most Dubica tačnije otac.

    • Lazar

      Pozdrav. Ja se prezivam Zec i istraživanjem u crkvenom ljetopisu saznao sam da su se moji preci prezivali Kondić i da su se doselili iz like krajem 18. ili početkom 19. vijeka. Naime, bilo je neko veselje i organizovana je trka u kojoj je moj predak pobijedio i prozvan je Zec te od tog vremena njegov ogranak je i preuzeo to prezime. S obzirom da najdalje znam da su bila tri brata, od kojih je jedan otac mog čukunđeda, zanimaju me i dalje informacije o mojoj lozi. Ako znate nešto vezano za ovo molim Vas napišite, puno bi mi značilo. Inače sam porijeklom iz sela Kršlje, nadomak Novog Grada.

  4. ognjen

    Pozdrav,moji stari su govorili da smo mi Kondići došli iz Crne Gore,a prezime smo dobili po kondirima koje smo pravili.Pleme je krenulo prema Užicu i jedan deo je ostao tu da živi (oko Užica ima Kondića), slučajno sam se na fb čuo sa čovekom koji ima prijatelje Kondiće u Užicu i oni tvrde da su iz Crne Gore,zatim su se spustili do Drine i jedan deo je krenuo desnom obalom niz Drinu ( saznao sam za jednog Kondića koji je iz Tršića,a ovde sam pročitao da ih ima oko Ljubovije),a drugi deo je prešao u Bosnu i krenuo prema Potkozarju (ima ih oko Dubice) i nastavio prema reci Sani,a zatim krenuo uzvodno rekom Sanom (ima ih u Sanskom Mostu i uzvodno selo Podovi-rodno mesto mojih roditelja,selo Tramošnja i Sokolovo).U Podovima su gotovo svi Kondići i slave Svetog Nikolu,a u Sokolovu imaju dve porodice Kondića,jedni slave Svetog Jovana,toliko znam,naravno da ovaj istorijat nije proveren i siguran ali vodeći se geografijom ima smisla

    • Djordje Kondić

      Poštovanje, ja sam Kondić iz Tršića kod Loznice, naše staro prezime je bilo Karadzić i doselili smo se iz Petnjice u 18. veku.

    • Marija Kondić

      Poštovani Ognjene, i moja porodica potiče iz sela Podovi a slava nam je Nikoljdan. Moj otac, Velimir Kondić je rođen u Podovima kao i njegov otac a moj deda Mile Kondić. I stariji brat Dragomir i sestra Živka su rođeni u Podovima, ali se otac preselio u Novi Sad i sa sobom povukao celu porodicu, oca, majku i braću. Od brata Dragomira sam čula da u Podovima ima tri grane Kondića: Mikići, Gegići a treće sam zaboravila. Pošto se brat upokojio, ne mogu da ga pitam kojoj grani smo mi pripadali, mada bih volela da znam da prenesem mojoj deci.
      Ko zna, možda smo u nekom daljem srodstvu a da to ni ne znamo. Definitivni moram da napravim porodično stablo, a prikupiti podatke iz prošlosti, mnogo košta.
      Svako dobro želim prezimenjacima.

    • Slobodan Smiljkovic

      Majka moja Mileva Kondić sada Smiljković je poreklom iz Suvodola Gornja Tramošnja kod Sanskog mosta. Roditelji su joj Ilija i koviljka Kondić a deda je Teja. Ako neko ima više info neka piše na [email protected].

      Njeni su slavili Nikoljdan

      Pozdrvljam vas

  5. Slobodan Smiljković

    Majka moja Mileva Kondić sada Smiljković je poreklom iz Suvodola Gornja Tramošnja kod Sanskog mosta. Roditelji su joj Ilija i koviljka Kondić a deda je Teja. Ako neko ima više info neka piše na [email protected].

    Pozdrvljam vas