Порекло презимена Карличић

19. фебруар 2012.

коментара: 58

Презиме Карличић потиче из племена Ровчани из Црне Горе, блиски су братству Булатовић. Славе као и сви Ровцани Светог Луку.

Као могући родоначелник Карличића помиње се у писаним историјским изворима кнез Војин Карлица у 17. веку (1645 године). Касније у време Кандијског рата, након 1745. помиње се и постоји у историјском архиву писмо млетачког дужда кнежевима Карличићима ( било их је више истовремено, један од њих је кнез Арсеније) да “дигну народ на устанак против Турака” у крају око данашњег Колашина и тако помогну Венецијанцима. Након тога помињу се све до око 1820. попови и учитељи Карличићи на подручју Бијелог Поља. По усменом предању и неким историјским записима у једном догађају након ове године страдало је око 45 мушких глава Карличића. Према неким казивањима реч је о сукобу са бројним и јаким Каљићима или опсади Колашина.

Углавном, четрдесетих година 19. века Карличићи се деле и селе, један део на Пештер, где се не задржавају дуго (и данас у муслиманском селу Забрену постоји “Карличића гробље” па продужују за Сјеницу (најпре Кнежевац, а онда Ставаљ и Брњицу), један део продужује за Топлицу, неке породице остају у Бијелом Пољу, а неке одлазе у Беране (село Штитаре).

Постоје и Карличићи код Гаражда и највероватније су сви у роду.

ИЗВОР: Према казивању Љутомира Карличића (1922 – 1997).

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (58)

Одговорите

58 коментара

  1. Јоксим

    Академик Милисав Лутовац студији Бихор и Корита ( 1967. г. ) пише да у селу “Штитаре … засеоку Лукавици живе Карличићи (4.куће, сл. Св. Лука). Потичу од попа Карлице, пореклом из Роваца (Булатовићи) расељавали се у разне крајеве.”
    Ранко Карличић с правом каже да је ово читао у некој студији. То је то.
    Иване, шта сте чекали од 28. августа 1995. године? Прође 21. година, од казивања Љута Карличића, а тек се сада оглашаваш.
    Имао сам прилику да разговарам са неким Карличићима поријеклом из Сјенице, а колонизованим у Јужни Банат – село Мраморак, не чух да су од Немањића, а и не знају много свој родослов. По свој прилици и Ви сте од њих.
    Ја нећу писати о историјским школама… историчарима и једне и друге… оријентације. Не познајем Дефендора, нема потребе да га браним.
    Иване мислите шта хоћете, али немате право да оптужујете овај портал Друштва српских родословаца “Порекло” и његове вриједне сараднике који отимају од заборава прошлост свога народа, и то бесплатно, без динара било чије помоћи.
    Презентујете када и шта сте написали и објавили о Карличићима из Штавља. Оставимо се празних прича без покрића и напада.
    Још увијек ми нијесте одговорили на питања. Колико пасова- кољена -генерација бројите у Штављу. Чије су чипчије били Карличићи у Штављу.
    Уколико не одговорите на постављена питања, сматраћу Вас озбиљном “конкуренцијом” Васојевића који слично тврде да су од Немањића ( ви по женској а они по мушкој линији)…

  2. Иван Карличић

    Ако не радите за сумњиве људе, господине Defendor, зашто кријете своје име и презиме? Прочитао сам многе књиге аутохтониста, а проверавао сам њихове наводе личним истраживањем у оноликој мери колико ми је то доступно.
    Назив “Балкан” је непримерен и значи на старотурском: “Баал је господар”.То је подметнуто сатанистичко величање капиталистичког идола златног телета и тај назив су силом наметнули немачки географи сатанисти Цојс и Хумболт после 1808.године, да би прикрили да је то некад било Рашко полуострво или Хелм, погрчено од Рашког названо Трачко. Назив “Балкан” је злонамеран и релативно скоро уведен, нашем Вуку Караџићу он није био познат.
    Да сте заиста проучавали аутохтонистичко гледиште – као што нисте – знали бисте бар то.
    То што кажете да Деретићеви докази “запну”, боље Ви гледајте како ова тобожња “званична наука” запиње и фалсификује на сваком кораку, чак проглашава и нове “нације” које никад нису постојале (да не кажем које су то “нације”, добро Вам је познато шта је став Ваших западних господара, кад већ помињете “измишљања” сетите се измишљених нација које не смемо увредити иако не постоје).
    Погледајте Ви сами асирске артефакте, погледајте помињање назива Срба хиљадама година пре него што смо наводно “дошли из мочвара”, погледајте римски попис илирских племена из 12.године нове ере, после гушења Батовог (поримљено казано Батоновог) устанка па ће Вам бити јасно да су то српска племена. Летопис из 4.века бележи:”…и зарати цар Константин против Ликинија Србина”. Ето нас у 4.веку, а по немачком гледишту смо “дошли” тек у 7.веку. Нека се немци запитају одакле су они дошли на српске територије које данас по сили мача сматрају својом државом.
    Погледајте споменике Винчанске културе 4000 година пре Христа.
    Читао сам свакако и Милоша С: Милојевића, а читао бих и више да неки Ваши истомишљеници нису после првог светског рата уништили многе његове рукописе.
    Варате се ако мислите – или се правите да мислите – да центри моћи нису толико моћни да искриве огроман период историје. Шта ћемо са нерешеним питањима како су изграђени Мачу Пикчу или египатске пирамиде? Шта ћемо са скривањем масовних злочина у савременом добу? Што је даљи неки период лакше га је сакрити, али ће ипак то изаћи на видело као што се рецимо сазнало да моћници већ 60 година крију лек од рака који постоји.
    Тај Ваш став да треба да будемо трезвени у критичком сагледавању – заправо је типична усвојена маска понизне берлинско-бечке школе историчара. Ви хоћете да кажете: не смемо се замерати господарима капитала и оружја, па уместо тога користите ублажене изразе о суздржаности у научном истраживању.
    Одакле Вама право да писање аутохтониста називате погрдно “измишљањима и кривим конструкцијама”? Уђите са њима у полемику, зашто користите овај сајт о презименима да прогоните Деретића? Рећи ћу Вам зашто: запад опсесивно мора да контролише сваки ћошак где неко нешто зуцне, а Ви сте игром судбине задужени да будете контролор овог малог кутка у ком се пише о презименима. Ви оштрим иступањем поручујете читаоцима:”Да се нико није усудио да изнесе аутохтонистичко гледиште на овом сајту!” Ви сте задужени за ућуткивање и дискредитовање неистомишљеника грубим изразима. Метода одавно позната.
    Нисам дужан да пред Вама доказујем аутохтонистичке наводе, ово није место за то, али имам право да се на њих позовем као што се и Ви мирне душе позивате на антисрпска гледишта скривајући при том своје име и презиме (ко зна, можда сте Енглез који добро говори српски).
    Затражите од аутохтониста доказе и добићете их, уверен сам. По Вама би требало свака написана реч овде да се исцрпно доказује као да браним докторску дисертацију. Ви сте и послати да ометате непослушне приговорима.
    Читаоцу Јоксиму – који такође нема презиме као што га обично немају они који мени “одговарају” – одговорићу да је ДНК тест добар предлог и да бих се радо њему подвргао, али није сигуран доказ јер постоје безбројне генске примесе по женским линијама.
    Не знам појединости о мом сродству са Карличићима из Доњег Бихора за које питате, али – ако такви постоје – онда сам сигуран да смо два века уназад били једна кућа судећи по путањи сеобе и времену у ком се десила.

    • Бранко Тодоровић

      Ако ћете право, своје име и не кријем, већ на овом делу сајта пишем како је то и препоручено, под надимком. Такав је обичај и на нашем форуму, па сам и тамо под надимком, а у приватним препискама обичај је под именом и презименом, и тамо се држим тог принципа.

      Углавном, Деретића нисам помену ја, него ви, ни тзв. бечко-берлинску школу нисам поменуо ја, него опет ви. Пошто ово није тема о њему, а ви чврсто браните своје аутохтонистичке погледе, најбоље да ту станемо или о том на другом месту наставимо.

      Што се тиче ДНК теста, овде се тестира само мушка линија, па не може бити женске примесе. Наравно, тестирање укључује могућност и да сте ви “Енглез”, тако да не треба унапред бити резигниран према другим “Енглезима”. 😀

      С поштовањем,
      Defendor

  3. Иван Карличић

    Прво, Јоксиме – ако се уопште тако зовеш – кажеш да ја “вређам” сараднике које ти “нећеш да браниш”, а ипак их жестоко браниш тиме што удружено с њима вређаш и нападаш мене као њихов адвокат. Адвокат под псеудонимом, чудна врста адвоката.
    Питаш ме шта сам чекао од 28.августа 1995? Јоксиме, тада сам био крагујевачки гимназијалац који лета проводи у Сјеници, и због велике економске кризе дуго ће проћи док сам уопште набавио рачунар-али сам све уредно бележио знајући то да ценим за разлику од мојих вршњака.Мислим да ни овај сајт тада није постојао, пре неки дан је слављено 18 година Гугла.Ти знаш како је у то време било тешко – или чак немогуће – да један гимназијалац објави књигу без ичије подршке. Онда су дошле све горе и горе године, а спонзора није било.
    Цениш само људе који имају спонзоре јер и ти по упутству неког спонзора нападаш мене.
    Ако ти Карличићи – са којима си наводно разговарао – нису знали свој родослов то не значи нужно да га нико од нас не зна.У свакој породици има образованих и необразованих. Има људи који знају.Одговорићу ти на питања мада то не заслужујеш због свог опхођења.
    У Штављу и Брњици бројимо пет колена пре мог рођења. Карличићи у Штављу су били чифчије Рушида Спаховића (1870-1957) из Сјенице, најбогатијег феудалног угњетача и капиталисте у Рашкој области, потписника злогласне “сјеничке резолуције” 1917. о припајању такозваног “новопазарског санџака” Босни и Аустро-Угарској.
    Карличићи у Брњици су највероватније били чифчије Ујкана Адемовића или Дервиш-бега, али у то нисам сасвим сигуран јер није уредно записано у попису становништва сјеничке казе из 1912.године.
    Кад смо код Васојевића, они су уредним документима доказали да су потомци једне гране Немањића по мушкој линији и видео сам те записе са логичним образложењима. Њихов предак је феудални господар жупе Сјенице или Синицах, војвода Стево Васојевић, власник милион оваца и непрегледног имања, који је столовао у селу Дубници код Сјенице у време кад је Дубница била град, а Сјеница на свом данашњем месту село под називом Стрмац (тек у 17.веку прерасла је у касабу названу екавски Сеница по жупи Сенице, назив жупе је био у множини).
    Војвода Стево Васојевић је праунук Васа Немањића и угледни племић који је погинуо у Косовској бици 1389. и немаш, Јоксиме, право да се спрдаш ни са њим ни са пореклом Васојевића, мада немам разлога да браним Васојевиће јер моји преци пре два века у Беранској котлини нису били у добрим односима с њима.
    Не бих ти веровао да не познајеш Дефендора када ме тако здушно удружен с њим нападаш као његов адвокат. Ви сте део истог цензорског тима. Ја не вређам портал већ му напротив доприносим – за разлику од тебе – погледај да сам данас био први који је унео опширне податке о презимену Каличанин, презимену моје мајке. Зашто ти не би окушао срећу да ме и тамо нападнеш на сајту Каличана? Само смисли неки други псеудоним када ме тамо будеш провоцирао да се не сетим да си то ти, пошто већ име и презиме немаш.
    Оставите на миру ти и Дефендор нас који хоћемо да радимо на порталу, немојте нам досађивати саркастичним провокацијама. Где је твој допринос овом сајту? Ја сам данас урадио много, а ти се само измотаваш са мном. То ти је и задатак.

  4. Јоксим

    Добродошао Иване. Немо се љутиш… Хвала на брзом одговору. Тачно је да у Штављу… није било Срба сопственика земље све до 1912.године, птрема попису Сјеничке казе. О томе је документовано писао Вукоман Шалипуровић. Тада је у Штављу било свега писмених 32. Ја никог не нападам. Размјењујемо мишљења.
    Не треба мијешати војводу Стевана Васојевића из Дубнице са племеном Васојевића. Да ли се иза тог имена не крије можда Стеван Мусић. Интересантно је “они су уредним документима доказали да су потомци једне гране Немањића по мушкој линији и видео сам те записе са логичним образложењима”. Ако су уредна документа чему логична образложења. Ко је аутор тих “логичних оразложења”
    Предлажем да се укључите у Форум Порекла, па да се тамо расправља.
    Видио сам текст о Каличанима. Реалнији је. Не пати од мегаломаније.
    Добро би било урадити ДНК тест, упркос “женским примјесама”. Па човјече ријеч је о тесту по мушкој линији.
    Само напријед.
    С поштовањем,
    Јоксим

  5. Иван Карличић

    Јоксиме, у Штављу јесте 1912. било мало писмених, али кад ти као човек задужен за провокације – не би крио своје презиме онда бих ти ја могао рећи колико је мало било писмених у твојој породици, и то још касније од 1912.године. Кажеш ми да се не љутим, а ти се љутиш кад одговорим Defendor-у као да сте један човек са два псеудонима (ко зна!?).
    Прво, пропустио си да видиш у тексту да Карличићи од којих сам ја нису из Штавља него из Брњице близу Штавља, али сам ту твоју упорну грешку занемарио јер су ми близак род и Карличићи из Штавља, а уједно мајка ми је из Штавља па имам безброј аргумената да ти одговорим на питања везана за Штаваљ.
    Зашто радиш за оне који гуше доказе о племићком пореклу? Зашто користиш погрдну реч “мегаломанија”? Нема ту мегаломаније, милиони Срба су племићког порекла, ако знаш комбинаторику размисли – племић из 14. или 15.века је имао десеторо деце, нису сви наслеђивали и делили целу његову имовину јер је важио принцип примогенитуре, само први син највише је грабио. Десето дете има опет десеторо деце, за 600 година то су милиони потомака испреплетани са другим породицама. Као што раније рекох Турци су у 15. и 16.веку отимали имовину оним српским племићима који одбију да се потурче. Мисли мало и читај боље.
    Школе нису радиле, села и градови су десетак пута попаљени и поклани. Тако од писменог племића из 15.века може настати неписмени сиромашни сељак почетком 20.века, а ти си од Енглеза послат да том сељаку припретиш и забраниш му да се сети да је племићког порекла, да не би увредио Енглезе који су – као што знаш – јели шакама док смо ми на двору јели златним кашикама и виљушкама. Овај детаљ многи исмејавају као фразу, али ово није фраза него истина.
    Ми смо имали српско племство и пре оснивања Рима,и пре него што су одређени типови (не смем да поменем које народности због цензуре) од дела Срба вештачки створили Немце односно Германе, имали смо српско племство и инфилтрирано у склопу окупаторског Римског царства, сваки трећи римски цар је био Србин, Немањићи су само једна млађа грана којој је – опет под притиском бечко-берлинске школе – поклоњена превелика пажња да би се потиснуло оно што је пре било, да смо се простирали на више континената и да српска река Потомак и данас тече у Северној Америци, – а ти мене овде спушташ на приземан ниво да се џапам око Немањића. Наравно да потичемо од Немањића, али они су ситна зверка у односу на ранију српску величину коју твоји западни господари теже да прикрију (али безуспешно).
    Рецимо, франачке мапе доказују да је Србија у 7.веку вила од Скандинавије до Средоземља, а у средини је било село Брљин, данашњи Берлин. Аутохтонисти наводе летописе и римске и франачке који доказују да је од папе око 680.године за обновитеља такозваног Светог Римског Царства крунисан српски цар Будимир, далеко пре него што је 800.године папа крунисао неписменог германског кољача и дивљака, франачког агресора на српске земље Карла такозваног “великог” којег данас западни фалсификатори погрешно приказују као “првог” цара-обновитеља такозваног Светог Римског Царства.
    Енглески путописац Спенсер вековима касније назива Немању царем, дакле нисмо ми зависили од странаца да нам дарују царску титулу, познато је бар 52 српска владара пре Немање (види код Милоша С. Милојевића и Константина Николајевића), имао је ко и пре Немањића да носи царску круну да не чека да се појави цар Душан Немањић који је само покушао да поврати мањи део онога што су Срби држали још увек у 8.веку кад није било ни Немачке ни Аустрије ни Мађарске на пространој српској континенталној територији.
    Ово о Мусић Стевану што си рекао доказује да си неозбиљан и да ти је узалудно одговарати. Сестрићи кнеза Лазара (по неким тврдњама цара Лазара, узурпатора престола Немањића) су Мусићи названи по свом оцу челнику Муси, црначком племићу са Кипра који је био узор за стварање лика Шекспировог Отела (познато ми је доста појединости јер сам дипломирани професор енглеског језика и књижевности).
    Овај црначки племић Муса са Кипра је оженио сестру Лазареву и добио као награду управљање жупом Сјеница, Синице, али при том не дирајући у феудална права војводе Стева Васојевића који није био дошљак са Кипра него староседелачки племић, потомак Немањића. Зна се ко је Стеву отац, то уредно пише, не могу да се сетим, али можеш проверити, чини ми се да је војвода Васоје, нипошто му није отац кипарски црнац Муса као што је Мусић Стевану.
    Ако те занимају логична образложења у родослову Васојевића потражи књигу “Седамнаест познатих Сјеничана” од пок.Јевта Вучковића или затражи уредна обавештења од самих Васојевића, ја нисам од Васојевића, као што сам у тексту о Каличанима навео, моји су преци у Беранској котлини почетком 19.века били угрожени од Васојевића. Били су угрожени и Каличани и Карличићи.
    Значи теби је дужност да као инквизитор пазиш да ли и у мом тексту о Каличанима има случајно “мегаломаније” јер си обавезан да све пратиш и сузбијаш ту такозвану “мегаломанију” исто као онај Defendor (енглески: бранилац) јер ви обојица овде на сајту браните став енглеске, ватиканске и немачке цензуре!? Ако сте двојица, а не један који глуми да је променио псеудоним и дијалекат!? Не занима тебе ништа овде, само пратиш да угушиш “мегаломанију” ако се ко негде дрзне да испита племићко порекло – а по закону комбинаторике пола Срба може бити племићког порекла, мућни мало главом и израчунај, не можеш ти то ућуткати ма како то твојим менторима сметало.
    Рекао си да се ДНК тест ради само по мушкој линији. Значи ти си патријархални мушки шовиниста који не признаје женске лозе? Шта ћемо ако је некоме нека пра-пра-прабаба од Немањића као што је мени? И ту се види да ниси добро читао текст који сам најпре написао. Мој предак је Јевросима Немањић, кћер Вуканова, унука Немањина.

    • Бранко Тодоровић

      Карличићу, и Јоксим и ја смо на овом порталу већ годинама, обојица чланови Друштва, и учествујемо у његовом раду колико је то до нас. Нико нема ништа против да се и ти укључиш и својим сазнањима допринесеш раду, портала, форума, друштва, али ово није начин. Овде нико никоме ништа не брани, али дискутујмо као озбиљни људи, релаксирано што би рекао Јоксим.

      Неписмени сељак, ако не памти да је од племенитог рода, вероватно то и није. Данас постоје неки родови који у свом предању још чувају сећање на славну прошлост својих предака, не можемо увек бити сигурни има ли у том основа, пример су силни Војиновићи који сви мисле да су од војводе Војина, а то је можда један или два данашња рода, ако и толико има.

      Управо се чекају резултати тестираних Херцеговаца, где су тестирани и многи родови за које верујемо да су пореклом од средњовековног српског племства, видећемо какве ће занимљивости донети та истраживања. То је све углавном по мушкој лози, па сачувано презиме доста говори у прилог тих претпоставки.

      А што се тиче царске титуле, то нама нико није даровао, цар Душан се сам прогласио царем, и то су благословила два патријарха (српски и бугарски) и архиепископ охридски.

      Што се тиче ДНК тестирања, ми овде говоримо о тестирању по мушкој лози јер се бавимо истраживањем порекла презимена, која се углавном преносе по мушкој лози (ретко кад неко понесе презиме по мајци, а да се тако стално преноси, бар код Срба та традиција није забележена, можда си ти нашао нешто пре основања Рима?).

      Постоје наравно и тестови за женску страну, али бар нама Србима су мање занимљиви, иако је корисно урадити и такав тест, ако се наравно у могућности и ако човека то интересује.

      Свратите на наш Форум, можда нађете нешто занимљиво, управо имамо нову тему о средњовековном племству, ако вас то већ занима. 😉

  6. Јоксим

    Карличићу ја предложи да на форуму Порекла наставимо расправу. То конкретно са темом о средњевјековном племству предложи Дефендор. Можете да отворите и Ви тему по свом нахођењу, админ(и) ће то вјерујем одобрити.
    Не морам да кажем своје презиме. Знам својих 16. предака. Имам писане доказе из 1521 и 1523 године у тзв. црногорским харачким дефтерима. О предањима нећу да причам колико иде даље.
    Што се тиче писмености припадам данас јако разгранатим братствима под више презимена,у чијим рукама је био и мач и перо у Горњем Полимљу још прије доласка Васојевића и других Брђана, послије Сеобе Срба са токова зеленога Лима.
    Кад је ријеч о писмености моје породице, могу рећи да и турски попис из 1582/83 помиње као домаћина попа Вула. У читуљи и на прегаменту су били записати и други попови али ратови из 1862 и1876.године упропастили су богату архиву и библиотеку наше свештеничке породице. Та древна породица изњедрила је преко 80 свештеника у Горњем Полимљу… у више српских крајева па и Вашем крају преко Азана из Горњег Бихора и Сувог Дола. Позната Вам је књига Вула Поповића о Суходолским Поповићима и њиховим страдањима. Види се ко су им рођаци и одакле су потекли. Потомака мојих племеника и сада има у Вашем крају. Пјесма Рајко Војвода и Маргита ђевојка помиње и онога Петра Шекуларца од онога Ломна Шекулара… Један предак је био оснивач, власник и уредник “Цариградског Гласника ” (1895 -1897) јединог листа на српском језику за Србе Отоманске Царевине. Он је говорио шест језика… Посебно је пратио Стару Србију. Рођени стриц, један од оснивача, главни и одговорни уредник “Светосавља”, све до своје преране смрти 1937.г. Толико о писмености моје породице.

    Моји преци нијесу биле чипчије, били су филурџије, слободни сељаци, на основу фермана турског султана од Косовског боја до ослобођења од Турака 1878.г. Били су главари, кнезови .И Марко Миљанов помиње мог родоначелника. А књаз Данило је додијелио мом рођаку капетанство, одмах по ступању на пријесто Црне Горе.

    Предлажем да погледате Светостефанску повељу , Стефана Уроша II Милутина, краља Рашке (1282 -1321) којом он оснива и дарива манастир Св. Стефана првомученика, звани Бањска , 1314 -1316 године гдје се наводи први писани помен Шекулара и Шекулараца.
    Кад смо код Штавља, Вишњице и Брњице. У Брњици у попису Сјеничке казе 1912.г. нема Карличића. Помињу се Антоније Суходолац и Антоније Рајковић. Ко је од њих Антоније Карличић? У списку на једном другом мјесту помиње се Антоније Карличић.
    у Брњици, чије су биле чипчије Карличићи: Али бега из Ђаковице или Дервиш бега из Пазара?
    Карличићу можемо расправљати о чему било. Износимо чињенице и писане доказе ( ја то имам).Запамти : не смијеш да вријеђаш породицу. Ваљда ти је јасно ко сам и одакле сам. Ја твоју породицу нијесам дирао. Не подмећи ни антисрпство, ни антицрногорство. Моји преци су крварили и за Црну Гору и Србију…
    Професоре енглеског језика, нијесмо ми ђаци који слијепо слушају и климају главом Сврати на форум, што рече Дефендор.
    Лијепи поздрави!
    Твој Јоксим

  7. Иван Карличић

    Defendor-е, господине који ниси Енглез, а ревносно заступаш германска становишта, не сумњам да сте ти и Јоксим на овом Порталу већ годинама, али као цензорски тим, као контролори што ни теби ни њему не служи на част. Дужност вас двојице је да у свакој чорби будете мирођија.

    Не знам шта “ово није начин” код мене, браним се само од ваших удружених злобних анонимних напада ево већ два дана!? Ако си већ толики мушки шовиниста да те само занимају мушке лозе, онда шта се мешаш овде на сајту Карличића кад ниси Карличић, штавише и немаш презиме него си некакав икс ипсилон са псеудонимом!

    Наопако тврдиш да неписмени сељак који не памти да је од племенитог рода “вероватно то и није”. Они западни центри моћи који су режирали османлијску агресију на нас и стварање вештачких нација од делова Срба, такође су режирали и испирање мозга да нам украду прошлост, као када су Немци прво уништили библиотеку у бомбардовању Београда 6.априла 1941.

    Ево, због сталних геноцида, сеоба и пустоши, ти вероватно не знаш ни по мушкој линији како ти се звао предак у петом колену – али то не значи да није постојао, него су те Енглеска, Турска и Немачка омеле да знаш своје порекло. Како би онда српски сељак памтио порекло породице до 15.века ако му је силом отето чак и порекло из 18. или 19.века? Зато постоје манастирске архиве и марљиви људи попут мене, само што нам подмећу ногу такви као ти, инструирани од оних истих који су и помагали Османлије да уништавају српске архиве.

    Има и сељака који знају. Ниси добро прочитао мој текст. Податке о породичном пореклу Карличића је сачувао и пренео ми их сељак Љутомир Љуто Карличић из Штавља, заљубљеник у истраживање историје.

    Нисам ни рекао да је неко цару Душану даровао царску титулу – погрешно ме интерпретираш – него да је болест наших бечко-берлинских ђака историчара да неће да признају ону српску титулу коју странац није даровао, па их само занима да ли нас је Грк назвао архонтима или папа краљевима, а није их брига што смо били цареви на неколико континената без потребе да питамо за дозволу оне народе који тада још нису били вештачки створени од делова Срба – Германе из гермља, грмља, жбуња, Латине…Па чак ови наши папски и лондонски послушници неће да помињу ни папско крунисање српског цара Будимира око 680.године за цара-обновитеља такозваног Светог Римског Царства – јер то западу данас не одговара.

    Презимена се преносе по мушкој лози, али слаб си ти истраживач ако те не занимају женске лозе, или си се олењио у научном раду или си мачистички мушки шовиниста. Занимало би и тебе да ти је неки женски предак из владарске лозе, у то сам уверен. Лично ја испитујем равноправно женске лозе без обзира да ли су владарске или сељачке јер нисам површан као ти.

    О оснивању Рима можеш се подсмевати, али Рим су и основали Срби из Троје, у почетку се звао Рума. Традиција матријархата постојала је код Срба пре 30.века пре нове ере у време када су Срби, сем неких ређих отуђених огранака, били једини народ на планети, пре него што су вештачки разбијани на друге народе у пројекту познатом као “спречавање пројекта Вавилонске куле”. Но, за твој умни склоп то је далеко да би могао да проникнеш у то, не смеш да гледаш у свет и епоху у којој није било Енглеза и Немаца, такав те призор културолошки ужасава.

    Приметио сам да се ти, Defendor-е, јављаш само кад треба ућуткати античку прошлост Срба. Зашто те она толико боли ако већ кажеш да ниси Енглез?

    Овако можемо унедоглед јер си добио задатак да мораш бити некакав поклопац свакој мојој речи и да твоја и Јоксимова реч (читај: лондонска и ватиканска) мора бити последња. Боље одустаните од провокација јер имам и енергије и аргумената да се овде месецима расправљам са вама. Можда ће вам центри моћи дати појачање, можда вам требају десеторица да ме ућуткате, али: сто коња не трчи брже него један коњ…Имате ли вас двојица преча посла осим да се мешате у туђе породично порекло као британско-ватикански цензори? Идите нападајте неког другог, хвала што сте ми учинили толику част.

    • Бранко Тодоровић

      Поштовани господине Карличићу,

      Тек да се осврнем на једну очигледно лоше протумачену чињеницу, мене и те како занимају све моје лозе од којих сам потекао, и за прве четири урадио сам најдетаљније могуће родослове. А поред мојих, истраживао сам и друге српске родова из крајева из којих потичем, и апсолутно не доводим у питање значај женске стране, већ само констатујем да истраживања Y хромозома ДНК дају податке само о мушкој линији, а с обзиром дасе сви углавном презивамо по својим очевима и дедовима, стога је логично да ћемо право радити тестирање по мушкој линији.

      Античка прошлост ме не “боли”, али сматрам да је то једна од већих бољки која се у последње време раширила по нашем народу, и да само штете наноси озбиљној науци. Лично сам за сваки вид истраживања и преиспитивања изнова и изнова старих закључака, али искључиво по научном методу, а не по моделу шта је баби мило (конкретно код Деретића, погледај само прве странице Западне Србије, и упоред његов текст са грчкима и латинскима, Деретић ту прави страшне конструкције, које само људе доводе у заблуду).

      И немам ја никакав задатак, већ ми жао да писмен и озбиљан човек залута у једну такву слепу улицу, ни више ни мање.

      Елем, да не скрећемо више ову тему са расправе о презимену Карличића, за сваку даљу дискусију обратите се преко Форума апостолском нунцију монсињору Amicus-у. Мој посао је овде завршен.

      С поштовањем,
      Defendor

  8. Иван Карличић

    Овај коментар морам мало дужи да напишем јер су ме опет двојица по задатку синхронизовано напали па морам обојици да одговорим. Прво Јоксиму па Defendor-у. Defendor-е, читај пажљиво, не губи стрпљење, јер после дужег одговора Јоксиму следи одговор теби.

    Јоксиме, ти си први вређао моју породицу и то ничим изазван – сметало ти је што смо од Немањића, не знам зашто уопште читаш о Карличићима ако ти то смета, сем да би био цензор!? Иронично си потенцирао да смо “заглавили” у Штављу “усред Пештери” (а Штаваљ и није на Пештери), био си злобан према једној области која је пуно патила и запостављена је у савременом добу. Били смо први код Немањића, али нисмо као твоји били мезимци тирана Петровића са Цетиња.

    Расправу нисам ни желео да наставим, али ти и Defendor је намећете против моје воље. Како ја могу вређати твоју породицу кад не знам ни која ти је, ниси се представио? Први си ти, Јоксиме, потегао питање неписмених, а сад потежеш и питање чифчија да би понизио моје претке.

    Ето, твоји су писани подаци из 1521. и 1523.године, а моји вуку корене из 11. или 12.века. Нагласио сам да ми је у то време био предак бан Илијан Угриновић из села Кртоле код Тивта, данашње село Лучинци. Шијем те за 400 или 500 година. И моји су држали мач и перо, али доста раније од твојих, нисмо сарађивали са крвником књазом Данилом Петровићем који покла и силова онолике Бјелопавлиће и Куче да би га најзад јуначки убио Тодор Кадић у Котору, дајући своју главу да смакне таквог домаћег душманина. Не поноси се капетанством у режиму књаза Данила, није он песник као Његош!!!

    Попове сам и ја имао у породици, ето сам си поменуо попа Карлицу. Многа архива је и мојим прецима упропаштена као и твојима. Мој предак је кнез Војин Карлица, учесник Зетског збора 1455, и потомак брачног пара Гојака Никшића и Јевросиме Немањић. Твоји преци изгледа да нису били довољно угледни да учествују на Зетском збору те 1455.године, само 55 је учесника било.

    Даље, чудно звучи да се неко хвали својим прецима, а не сме да каже своје презиме!? Из свег овог твог нејасног излагања ја још нисам схватио: ко су ти заправо преци? Древна породица без презимена? Помињеш и Поповиће и Шекуларце, а не кажеш “чеговић си”!?

    Мени су по прабаби по сасвим женској линији род Поповићи из Страњана код Сјенице. Могуће је да ми је род и Војин Поповић, легендарни Војвода Вук из Сјенице (1881-1916, убијен мучки као црнорукац од регента Александра Карађорђевића у инсценираној “погибији у борби”, слично случају Ђорђа Божовића Гишке недавне 1991.године, види се да је регент Александар по злој ћуди прави унук твог заштитника књаза и краља Николе Петровића).

    Ето, позиваш се на епску песму, а да сам ја то исто учинио – ти и Defendor бисте ми душу извадили да нисам довољно поштовао егзактне научне методе.

    Чини ми се – ако схватам добро – да хоћеш да кажеш да си Шекуларац. Они су пријатељи са мојом породицом с мајчине стране, дедина сестра од стрица ми је била удата за Шекуларца. Јесу ли ти род Шекуларци из села Чедова код Сјенице?

    Разјасни, ти, молим те, у каквом си сродству са оснивачем и уредником “Цариградског гласника” Никодимом Сп. Савићем (неки га зову Савовић)? Немој ми ту рећи “један предак” као у бајкама:”било једном у земљи далекој…” Он је из Пећи, човече! Куда се ти баци! Прадеда му је Ника Весков Бракочевић из Шекулара, али нису се презивали Шекуларци. Лепо од тебе, сваки угледан човек је теби “предак”. Бираш добро. И моји преци по мајци су живели близу Карађорђевих предака па ја не кажем да сам Карађорђевић! А што ниси могао да му се сетиш имена ако ти је предак?

    Ако је Никодим Сп. Савић посебно пратио нашу Стару Србију – а својаташ га – онда је од тебе непоштено да се ругаш чифчијама. Ретко је ко у Старој Србији могао бити филурџија, то из “Цариградског гласника” можеш прочитати. Колико се сећам, Никодим је отрован од Турака зато што је писао о страдању Срба.

    Ако ти је Никодим Савић предак – у шта сумњам – онда имај поштовања према патњама чифчија бар онолико колико се Никодим као новинар сажаљевао на испаштање православних Срба у окупационим зонама такозваном “новопазарском санџаку” и “косовском вилајету”. Немој се ругати робу који потиче од племића и царева, то је нељудски. То је смејање туђој несрећи – ваљда си видео од Енглеза и Немаца како нам се смеју са гледишта просте силе оружја и опљачканог блага колонија, па нам се и ти у оркестру и хору с њима смејеш.

    Шекуларци које ја знам били су сиромашне чифчије. Ако сте били слободни сељаци, главари и кнезови то значи да су твоји живели на подручју где вам није отета власт и имовина као нама – можда су твоји преци били добри сарадници Турака и лојални њима? Можда вам је онај крвник књаз Данило омогућио лагодан живот у деоби његовог плена? Ниси ти од тих што су били на власти, то би ти само прижељкивао.

    Свака част Марку Миљанову, то је велики човек, али он је раскинуо са династијом Петровића као што су са њима раскинули сви поштени и нормални људи. Уз њих је остао само усташа др Секуле Дрљевић и онај “гаеташ” и зликовац Јово Капичић, управник Голог отока који је добио пред смрт батине у Београду као ситну казну за своја зверства. Петровићима се данас највише клања мафијаш Мило Ђукановић који изручује српске официре ново-усташкој творевини Хрватској.

    Ако се презиваш Шекуларац, а поменути сте 1314-16.године то је лепо. Моје презиме се помиње тек 1455.године, али смо раније фино живели и под другим презименима и женили одиве Немањића. Испитај сам ко су Ровчани. По мајци потичем од Куча, а Кучи се помињу још у римским пописима из 1.века нове ере.

    У попису сјеничке казе 1912. је грешком уписано то што ти рече. Мој чукундеда Антоније Анто Карличић је већ тада живео у Брњици, а један од његове рођене браће је родоначелник Карличића у Штављу. Анто је од средине 19.века живео у Брњици, још као дечак, а његов брат Ристо Карличић се иселио 1889. у самостални део Србије јер је стално био нападан од комшија мухамеданских Срба. Риста помиње др Бранко Перуничић у књизи “Зулуми ага и бегова у косовском вилајету” (штампана 1989).

    Анто је убијен 15.фебруара 1918. на Сретење са својом супругом, мојом чукунбабом Божаном рођеном Средојевић и двоје пунолетне деце од аустро-угарске комитске патроле у народу зване анхајшис, правилно немачки ајнхајмиш, коју су чинили следеће убице, по народности мухамедански Срби: браћа Нушевић Иљаз, Шабан и Јахо, те Авдулах Колашинац и вероватно је саучесник у убиству био Авдул Хајдиновић којег је окривио јавно његов таст Суљо Јаховић, прадеда познате певачице Емине Јаховић, доушник мојих предака Карличића.

    Ето, тек толико да видиш да се чифчијама не треба ругати. Нисмо имали уза себе династију Петровића да штити наше привилегије овамо у “арнаутлуку”, како се то онда говорило. Преци моје бабе по оцу Слободанке Кнежевић из Драгојловића код Сјенице су крајем 18.века побегли са Цетиња због свирепости Петра Првог Петровића који се сада сматра “свецем”.

    Не знам поуздано чије су чифчије били Карличићи у Брњици, али већ сам рекао: или Дервиш-бега из Пазара или Ујкана Адемовића (неке аге нису уписане у том попису који ти читаш). Распитаћу се. Највероватније је то Дервиш-бег у питању, и данас му стоји кућа у Брњици, летњиковац који народ зове “бегова кула”.

    Не желим да се расправљам иако ти и Defendor то упорно намећете. Кад ућутите вас двојица ућутаћу и ја. Сад још и претиш да не смем да ти вређам породицу – а нисам ни знао која ти је породица – при чему сам само одговорио на твоје ругање некадашњем класно угњетеном друштвеном статусу моје породице. Упамти ти, Јоксиме: не смеш прогањати људе који се баве науком ма ко да те је послао!

    Нису само твоји крварили него и моји. Твоји преци су, кажеш, крварили, али питам те: ако су већ били капетани књаза Данила да нису можда жене, деца и старци Бјелопавлића и Куча крварили од руке неког твог претка кад оно Данило покла преко двеста људи, већином стараца, болесника и нејачи?

    Књаз Никола Петровић је склопио конкордат с Ватиканом и продао се као агент Аустро-Угарској када је већ био краљ у току првог светског рата. Чим си ти уз ту династију јасно ми је да си прозападни човек. У Рашкој области се у доба Мојковачке битке певала песма:

    “Није чудо што се Њемци бију
    јер узеше Ловћен и Србију,
    но окошта Црногорци гину
    кад су Швабе на престолу њину?”

    А сад да одговорим господину који нема ни име, а не само да нема презиме попут Јоксима – обојицу више занима моје презиме него њихово сопствено, опседнути су полемиком о мом презимену – да одговорим господину браниоцу Defendor-у, браниоцу лондонских и ватиканских гледишта и интереса.

    Мање је овог пута он писао од Јоксима па ћу с њим краће.

    Defendore, самим тим што сматраш античку прошлост за “раширену бољку” значи да би ти највише волео да се у њу уопште не дира. Па има Француза који још памте да су Срби староседеоци Галије, данашње творевине Француске, види наводе др Олге Луковић Пјановић, шта је ту спорно код Деретића? Знам, знам, и њу ћеш напасти као што је по страном диктату све аутохтонистичке историчаре покушао подмукло да жигоше и исмејава византолог Радивој Радић. Он је мутна личност наклоњена Ватикану, а не Деретић ког ти – по диктату такође попут Радића – нападаш на правди Бога.

    Сети се да је оснивач Сорбоне Робер де Сорбон (1201-1274) који је носио такво презиме јер су му преци Срби.

    Ако Деретић у нечему можда случајно погреши, исправнији је он него они који се не усуђују да уопште задиру у “табу-тему” старог века да не би увредили западноевропске силе које још нису ни у назнаци постојале у старом веку. Он је нешто урадио, а ти си само критизер. Хајде, помози му, замери се мало западу и оним цензорима у САНУ.

    Немој ти мене да “жалиш”, Defendor-e. Мени је лично тебе жао што си одабрао да будеш цензор оних који су нам бомбама и ракетама отели Косово и Метохију. То је најжалосније за једног образованог човека.

    Не знам чему та шала о апостолском нунцију? Је ли то неки твој ментор? Не бих се обраћао ватиканским “достојанственицима” – јер то је испод мог достојанства све док раде ово што раде. Још су живи кољачи из Јасеновца у Аргентини и Мадриду, а њихове вође из Лондона опет ваде органе Србима на Косову као што их је ритуално вадио агент британске обавештајне службе Анте Павелић, католички Србин из Херцеговине, по родитељима из Лике.

    Поздрав

    • Бранко Тодоровић

      Господине Карличићу,

      Превише сте све ово лично схватили, а Јоксим и ја немасмо никакве зле намере, већ тек мало прокоментарисасмо ствар, која у начелу и нема везе са темом. 😉 Било како било, ја као енглеско-ватикански цензор нећу редиговати или обирсати ниједну вашу поруку, иако ће овде свкакао бити сувишне. Али зато вас још једном позивам на наш форум, не толико ни да бисмо ви и ја даље дискутовали о античкој прошлости Срба, већ управо зато што ипак ценим да бисте тамо имали шта да напишете. То је вама на слободу. А што се тиче шале о апостолском нунцију, па ако се ви нисте шалили са енглеско-ватиканским цензором, ни ја не мога одолети да вас не упутим апостолском нунцију. 😀 У сваком случају, добродошли сте, ако нас и прате, још нису почели да уређују, а ја сам уверен да никад и неће. 😉

      С поштовањем,
      Defendor

  9. Јоксим

    Карлица ж овећи плићи дрвени суд (обично за разливање млијека, али и за друге намјене).
    Микаш је био мајстор за карлице.

  10. Иван Карличић

    Господине Defendor-e,

    Ако већ кажете да нисте имали зле намере зашто су вам обојици примедбе биле онолико зле и неукусне? Зашто сте истрајавали толико дуго у удруженим провокацијама двојице против једног?

    Ваша примедба да “нећете обрисати ни редиговати” звучи некако са висине као да ја зависим од Ваше милости. Ако обришете – нећете ме поразити, има издавача који ће то штампати. Ви се овде постависте као да сте Ви племић, мада сам племић заправо ја :).

    Ви сте сада кренули тобоже љубазнијим тоном, али Вам је тешко одолети да Вам не изађе неко зло из уста и из текста па опет рекосте да ће моје поруке “свакако бити сувишне”. Нису “сувишне” када сам морао да се браним од систематских напада. Ако желите већ да промените тактику и да будете љубазни, да ми шаљете “смешка” или “смајлија” – онда будите љубазни према мени до краја, а не мешано: мало љубазности, а мало убадања и иживљавања, да би се заварао траг.

    Ако нисте цензор чему онда тај став да сте милостиви и да нећете обрисати ни редиговати ниједну моју поруку? Ако брисање и редиговање зависи од Вас – значи да јесте цензор. Тамо где сам оставио податке о мајчином презимену Каличанин нико не даде коментаре, а овде се одмах појависте вас двојица као да у вашој канцеларији постоји дугме за аларм кад неко помене Немањиће, Деретића, античку прошлост…!? Како одмах приметисте мој текст, а многи текстови месецима овде чаме незапажени?

    Не знам шта је тај форум на који ме позивате, али слутим да је то опет нека ујдурма где би сте ми припремили заседу да ме већина Ваших присталица бројчано надгласа простим халабукањем и заједљивим коментарима, како се то одавно режира у нашој напаћеној земљи по устаљеним методама. Дошао бих на форум само ако би на њему бројчано подједнако учествовале моје и Ваше присталице, а никако на неки форум коме сте Ви руководилац. Доста су директори нанели зла нашем народу. Ако се форум заиста покаже слободним, доћи ћу.

    Драго ми је што се сада шалите и што сте постали колико-толико љубазни, драго ми је што сте променили стил писања, али – ако не желите да се ово вуче унедоглед – будите истински љубазни, без тога да убацујете опет зачине горчине, пакости и јеткости у Ваше поруке (напред сам Вам навео примере за ово).

    Надам се да ћемо једног дана успешно сарађивати када више отворите своје видике и будете више широкогруди према Јовану И. Деретићу. Понављам, нисам његов тотални присталица, не познајем га, смета ми што претерано навија за Карађорђевиће – али сви Срби треба да подрже његов рад и рад покојне др Олге Луковић Пјановић, Милоша С. Милојевића…јер ко ради тај и греши, а најгоре је бојати се да се задире у “забрањене теме”. Нападајте мало више западне тобожње “ауторитете”, а мало мање њих.

    Цела филозофија савременог запада је у томе да хушка унутрашње сукобе код непокорних народа у науци, музици, спорту, странкама, класним поделама, регионалним, племенским…по логици: завади па владај. Не наседајте на то, ако већ нисте плаћени да будете западни човек – као што тврдите. А ако јесте, шта вреди да се убеђујем.

    Надам се да ће овај Портал напредовати

    Пуно поздрава

    • Бранко Тодоровић

      Поштовани господине Карличићу,

      Такав став изгледаше, бар мени, помало детињасто, па тако наступих, опет кажем, не некако злокобно, као што то не бих урадио ни према детету, већ више рекавши то у шали. Ако сте негде у мојим порукама осетили и трунку гордости, верујте да тога није било, јер нипошто тако не бих разговарао са било ким, било уживо или на порталу.

      На форум вас зовем зато што не знам да на порталу постоји нека тема о античкој историји Срба, а на форуму знам да постоји, па кад већ постоји да не пишемо све ово на кривој адреси.

      Такође, то што не бих обрисао ове поруке, не говори ни о каквој мојој намери да будем милостив, већ то једноставно не би било у реду. Иако ценим да сте мало преозбиљно схватили моје коментаре, ви сте ипак на све људски одговарали.

      И да опет не одужим више него планирах, тек да кажем да сам од првих који се залаже за отварање затворених тема, али нажалост неретко ни сами нисмо кадри изаћи на крај са тим што нас сачека. Понекад је то до наших знања и способности, а понекад је то што отворимо, једноставно нерешива загонетка.

      Ево, управо је стигао и господин Богдановић, сад смо егал, два напрама два. 😉

      Поздрав обојици,
      Defendor