Јоргић

19. фебруара 2012.

коментара: 3

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. stojan jorgic

    u poslednjih nekoliko godina poceo sam se interesovato za porijrklo prezimena Jorgic.pretrazijuci povrsno informacije sa interneta do sada sam saznao da stanovnistva sa prezimenom Jorgic ima u BiH u selima Gornja piskavica gdje zivi i moja porodica,zatim u selima Bistrica i Sumari sve na teritoriji grada Banjaluka,zatim u Rep.Hrvatskoj u mjestima Pakrac i Nova Gradiska,u Rep. Srbiji u mjestu Pirot.Nisam do sada uspio saznati da li prezimena Jorgic ima u Crnoj Gori,jer su stariji pripadnici ovog prezimena objasnjavali da je prezime porijeklom iz Crne Gore.Cuo sam i varijantu da je porijeklo prezimena iz Grcke izvedenica od grckog prezimena Jorgos.Ako neko zna nesto vise o prezimenu Jorgic neka se oglasi svojim komentarom.Radujem se svakoj novoj informaciji.Pozdrav svim Jorgicima i drugima koji poznaju nesto o istoriji prezimena Jorgic

  2. Nikola Jorgić

    Ja znam da su moji preci odnosno roditelji mog oca dosli iz Slavonije iz sela Smude. A prijatelj mi je rekao da je saznao da u Majdanpeku ima dosta Jorgića i Jorga. Inace moja porodica zivi u Pančevu u Srbiji.

  3. To je veoma tesko precizno utvrditi jer u Sumarima postoje obiljezija na grobovima sto su stara par stotina godina. Na nekim plocama nazirese slovo J. Kamene ploce su toliko stare da je nemoguce procitati prezime. Radise o par ploca sto su nadjeni pod travnatim pokrivacem znaci totalno su utonuli u zemlju. Postoji velika verovatnoca da su u tom selu Jorgici nastanjeni 300-400 g. Samo selo je specificno po dosta stvari veoma ga tesko naci dosta je zaklonjeno i kotlinom i sumom. Nesumljivo je da su tu Jorgici bili prilicno zasticeni i od turaka i ustasa . Polozaj sela im je garantovo da prvi uoce bilo koje kretanje. Tesko je to sada utvrditi al u svakom slucaju dosta stvari navodi da je pazljivo biran teren za naseljavanje.