Poreklo prezimena Jokić

19. februar 2012.

komentara: 85

[toggle title=”TESTIRANI JOKIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Jokić

Haplogrupa: N1 P189.2

Poreklo: Sivac, Vojvodina, Srbija

Krsna slava: 

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (85)

Odgovorite

85 komentara

  1. Milutin Jokic

    Ja sam iz Uzica i slavim Ignjatijevdan. Ima li Jokica u Crnoj Gori koji slave Ignjatijevdan? Ako ih ima molim da se jave.

  2. Milan Maric

    Veliki pozdrav svima!
    Ja sam Maric iz sela Cipalje kod Sjenice.Nase poreklo vodi od Jokica iz sela Lozne kod Berana.Prema pricama koje sam cuo od starijih deda Novo (cukundedin deda) je ubio turcina.Odmah nakon toga turci ubijaju njega,a njegova udovica Mara sa pet sinova bezi iz Lozne i nastanjuje se u selo Visnjice kod Sjenice,a zatim u selo Cipalje.Da bi se zametnuo trag uzimaju novo prezime Marici po majci Mari. Sve do drugog svetskog rata odrzavani su rodjacki odnosi sa Jokicima. Voleo bih ako neko zna nesto vise o ovoj temi ds mi se javi!

  3. Mićo

    Evo šta ja znam o Jokićima, Pop Šćepan, je u Nikšićku župu iz hercegovine iz okolione Trebinja i Gacka doveo svoje rođake:Joka, Kostu i Radovana. Po Joku njegovi potomci su
    dobili prezime Jokići, Po Kosti je prezime Kostići, Radovanovi potomci nose prezime
    po njegovoj ženi Milici, Miličići ili kasnije Milačići. Svi slave Svetog LUKU.Pomenuta braća su živela u selu Dučice kod Nikšića, gde njihovih potomaka i danas ima.Pre ova tri prezimena u staroj hercegovini su se slovili kao Šćepanovići, koji takođe slave Sv.Luku.Izgleda da je pomenuti pop u Nikšićkom polju osnovao i Crkvu koja je posvećena ovom svecu i koja postoji i danas.
    Poznato je da su se Jokići iz župe nikšićke iseljavali u Dalmaciju u više navrata.
    Tu su zadržali prezime Jokić. Iselili su se u Bosnu na Glasinačko polje, gde su ovog
    poslednjeg rata mnogo postradali od Balija. U Srbiju su promenili prezime u Đoković
    i Stefanović, U okolini rudnika Lece, žive potomci oba prezimena i danas. I u Bačkoj
    ima potomaka ova dva prezimena još uvek.

    • Zoran

      Ja sam potomak Jokoća iz Dučica, kod Nikšića, a moji su se prezvali u Đokoviće, u Jablaničkom srezu, ovo objašnjenje o poreklu Jokića i Đokovića, gospodin Mićo je najtačnije objasnio, Mićo! Hvala na iscrpnom tumačenju.

    • Siki

      Tako je brat moj, sve si tačno rekao. Pozdravlja te potomak Jokića iz Dučioce, (Nikšićka Župa). I moj đed Šćepan je dobio ime po popu Šćepanu. Puno ti hvala za ovaj tekst. Postojbina se nikad ne zaboravlja.

  4. Jokic iz Dalmacije opstina Knin, mesto Ervenik, zaseok Kočević. Posle oluje 95 emigriramo na podrucje pomoravlja (Jagodina), deo ostaje u hrvatskoj (Rijeka). Slavimo svetog Jovana.
    Moje tumačenje teme porekla je sledeće:
    2 grane Jokić ( od Joke (Joko)) Crnogorskog plemena
    Stara Srbija (Visoko)
    ili Hercegovina Nevesinje
    Voleo bih da mi neko priblizi vezu prezimema i krsne slave.
    Koliko vidim slave kuce Jokica su uglavnom:
    Sv. Luka, Sv. Arhangell, Sv. Nikola, Sv. Jovan i Sv. Stefan.
    Zivi bili!

    • Nebojša Jokić

      Moj deda Milan Jokić je rodom iz Ervenika koji je u svoje vreme emigrirao u slavoniju,tačnije u Mirkovce. Do 1991 u Mirkovcima je moja porodica živela. Slavimo sv. Jovana

  5. Marko Jokić

    Veliki pozdrav svima! Ja sam Marko Jokić i živim u Šapcu! Moji Jokići su iz sela Cvetulja u Radjevini, opština Krupanj… Nažalost, znam samo 5 kolena od mene… Čitao sam u nekim spisima da su Jokići u Radjevinu došli iz Travnika, odnosno planine Vlašić… Slavimo Sv. Luku! Voleo bi kad bi saznao malo više o svom poreklu… Ko želi da me kontaktira može na [email protected]

  6. Tamara

    Ja sam iz Uzica,prezivam se Jokic,otac i deda su iz sela Cerije ,odatle je i pradeda,a slavimo Nikoljdan

  7. Levač

    Najpoznatiji Jokić i za srpstvo najzaslužniji je Karađorđev buljukbaša Šumadinac Petar Jokić iz Topole.

  8. mirjana jokić

    poreklom su Jokići iz mesta velika u Crnoj Gori i iz Sivca, i slavimo svetog Nikolu.

  9. Dubravko Jokić

    Banja luka , Moji slave Arhandžela Mihaila a poreklom smo od Velike

    • Jasmina Jokić

      Moj tata je poreklom iz Omarske od Jokića
      Znam da je mom dedi bilo ime Dušan Jokić..volela bih znati nešto više o Jokićima oko Omarske kod Prijedora…

    • Zeljo Jokix

      Svi Jokici vode poreklo iz Velike u Crnoj Gori . Prva Slava Jokica je sv . Arhandjel Mihailo. Kasnije su se Jokici prizetljivanjem i na druge nacine prihvatqli i drugih slava , pa danas slave 13 – est razlicitih slava a ne znaju da su svi potekli sa jednog mesta.U Velikoj postoji I crkva posvecena sv Arhandjelu Mihailu a I Jokica groblje.
      U Veliku su se doselili posle Kosovske bitke . Pre Kosovske bitke ziveli su u Peci. Iz Velike su presli u Miljanic kod Niksica , I odatle je svestenik Joko se Iselio u Gradac, pre Kocine kraine – 1793 god. Gradac je tada bio selo kod Valjeva , sad Mz Gradac deo Valjevske opstine .( Tu je rodjen I nas najveci pripovedac Milovan Glisic ). U Gracu je kupio znacajnu povrsinu zemlje od Abdurahman – age, koji je imao mlin na reci Gradac I teferic u Saracevcu. 1816 se ozenio Gospavom, I od tada pa na ovamo da danasnjih dana imam sva imena predaka iz Valjevskog ogranka Jokica.
      Nemam dovoljno vremena da sve ovo stavim na papir , da se ne zaboravi, ali ako Bog da uradicu to.
      Istrazivao sam ovo , sa pauzama, kada sam imao vremena , u vreme kada nisam ni znao za internet 26 godina. Svi su mi se smejali , ali sad kada ih nesto interesuje I te kako dodju da pitaju, zato zapisite sve sto znate o svojoj porodici inace ce sve biti predato zaboravu. Verujte mi kada sam istrazivao poreklo bilo je frustrirajuce. Nadjete samo tri recenice- kada je rodjen, imao ili nemao potomke I godina smrti. CEO ZIVOT U TRI RECENICE. Zato pisite, bice valjda neko jednog dana da procita, pa ce i Vase ime biti spomenuto , a Vas trud nagraden ne zaboravom. Ziveli I svako dobro familijo.

    • Emina

      DALI TI JE POZNATO SELO SASKINOVCI KOD B.GRAD

  10. Žarko Jokić

    Trenutno živim u okolini Pančeva, al znam da je moj pradeda Paja Jokić rodom iz Gornje Sanice, opština Ključ. Slavimo Aranđelovdan, 21. novembra. Ako neko od rođaka zna nešto više pišite voleo bih da znam. Svako dobro.