Порекло презимена Јокић

19. фебруар 2012.

коментара: 85

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈОКИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јокић

Хаплогрупа: N1 P189.2

Порекло: Сивац, Војводина, Србија

Крсна слава: 

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (85)

Одговорите

85 коментара

  1. Milutin Jokic

    Ja sam iz Uzica i slavim Ignjatijevdan. Ima li Jokica u Crnoj Gori koji slave Ignjatijevdan? Ako ih ima molim da se jave.

  2. Milan Maric

    Veliki pozdrav svima!
    Ja sam Maric iz sela Cipalje kod Sjenice.Nase poreklo vodi od Jokica iz sela Lozne kod Berana.Prema pricama koje sam cuo od starijih deda Novo (cukundedin deda) je ubio turcina.Odmah nakon toga turci ubijaju njega,a njegova udovica Mara sa pet sinova bezi iz Lozne i nastanjuje se u selo Visnjice kod Sjenice,a zatim u selo Cipalje.Da bi se zametnuo trag uzimaju novo prezime Marici po majci Mari. Sve do drugog svetskog rata odrzavani su rodjacki odnosi sa Jokicima. Voleo bih ako neko zna nesto vise o ovoj temi ds mi se javi!

  3. Мићо

    Ево шта ја знам о Јокићима, Поп Шћепан, је у Никшићку жупу из херцеговине из околионе Требиња и Гацка довео своје рођаке:Јока, Косту и Радована. По Јоку његови потомци су
    добили презиме Јокићи, По Кости је презиме Костићи, Радованови потомци носе презиме
    по његовој жени Милици, Миличићи или касније Милачићи. Сви славе Светог ЛУКУ.Поменута браћа су живела у селу Дучице код Никшића, где нјихових потомака и данас има.Пре ова три презимена у старој херцеговини су се словили као Шћепановићи, који такође славе Св.Луку.Изгледа да је поменути поп у Никшићком пољу основао и Цркву која је посвећена овом свецу и која постоји и данас.
    Познато је да су се Јокићи из жупе никшићке исељавали у Далмацију у више наврата.
    Ту су задржали презиме Јокић. Иселили су се у Босну на Гласиначко поље, где су овог
    последњег рата много пострадали од Балија. У Србију су променили презиме у Ђоковић
    и Стефановић, У околини рудника Леце, живе потомци оба презимена и данас. И у Бачкој
    има потомака ова два презимена још увек.

    • Зоран

      Ја сам потомак Јокоћа из Дучица, код Никшића, а моји су се презвали у Ђоковиће, у Јабланичком срезу, ово објашњење о пореклу Јокића и Ђоковића, господин Мићо је најтачније објаснио, Мићо! Хвала на исцрпном тумачењу.

    • Siki

      Tako je brat moj, sve si tačno rekao. Pozdravlja te potomak Jokića iz Dučioce, (Nikšićka Župa). I moj đed Šćepan je dobio ime po popu Šćepanu. Puno ti hvala za ovaj tekst. Postojbina se nikad ne zaboravlja.

  4. Jokic iz Dalmacije opstina Knin, mesto Ervenik, zaseok Kočević. Posle oluje 95 emigriramo na podrucje pomoravlja (Jagodina), deo ostaje u hrvatskoj (Rijeka). Slavimo svetog Jovana.
    Moje tumačenje teme porekla je sledeće:
    2 grane Jokić ( od Joke (Joko)) Crnogorskog plemena
    Stara Srbija (Visoko)
    ili Hercegovina Nevesinje
    Voleo bih da mi neko priblizi vezu prezimema i krsne slave.
    Koliko vidim slave kuce Jokica su uglavnom:
    Sv. Luka, Sv. Arhangell, Sv. Nikola, Sv. Jovan i Sv. Stefan.
    Zivi bili!

    • Небојша Јокић

      Мој деда Милан Јокић је родом из Ервеника који је у своје време емигрирао у славонију,тачније у Мирковце. До 1991 у Мирковцима је моја породица живела. Славимо св. Јована

  5. Marko Jokić

    Veliki pozdrav svima! Ja sam Marko Jokić i živim u Šapcu! Moji Jokići su iz sela Cvetulja u Radjevini, opština Krupanj… Nažalost, znam samo 5 kolena od mene… Čitao sam u nekim spisima da su Jokići u Radjevinu došli iz Travnika, odnosno planine Vlašić… Slavimo Sv. Luku! Voleo bi kad bi saznao malo više o svom poreklu… Ko želi da me kontaktira može na [email protected]

  6. Tamara

    Ja sam iz Uzica,prezivam se Jokic,otac i deda su iz sela Cerije ,odatle je i pradeda,a slavimo Nikoljdan

  7. Левач

    Најпознатији Јокић и за српство најзаслужнији је Карађорђев буљукбаша Шумадинац Петар Јокић из Тополе.

  8. мирјана јокић

    пореклом су Јокићи из места велика у Црној Гори и из Сивца, и славимо светог Николу.

  9. Дубравко Јокић

    Бања лука , Моји славе Арханџела Михаила а пореклом смо од Велике

    • Jasmina Jokić

      Moj tata je poreklom iz Omarske od Jokića
      Znam da je mom dedi bilo ime Dušan Jokić..volela bih znati nešto više o Jokićima oko Omarske kod Prijedora…

    • Zeljo Jokix

      Svi Jokici vode poreklo iz Velike u Crnoj Gori . Prva Slava Jokica je sv . Arhandjel Mihailo. Kasnije su se Jokici prizetljivanjem i na druge nacine prihvatqli i drugih slava , pa danas slave 13 – est razlicitih slava a ne znaju da su svi potekli sa jednog mesta.U Velikoj postoji I crkva posvecena sv Arhandjelu Mihailu a I Jokica groblje.
      U Veliku su se doselili posle Kosovske bitke . Pre Kosovske bitke ziveli su u Peci. Iz Velike su presli u Miljanic kod Niksica , I odatle je svestenik Joko se Iselio u Gradac, pre Kocine kraine – 1793 god. Gradac je tada bio selo kod Valjeva , sad Mz Gradac deo Valjevske opstine .( Tu je rodjen I nas najveci pripovedac Milovan Glisic ). U Gracu je kupio znacajnu povrsinu zemlje od Abdurahman – age, koji je imao mlin na reci Gradac I teferic u Saracevcu. 1816 se ozenio Gospavom, I od tada pa na ovamo da danasnjih dana imam sva imena predaka iz Valjevskog ogranka Jokica.
      Nemam dovoljno vremena da sve ovo stavim na papir , da se ne zaboravi, ali ako Bog da uradicu to.
      Istrazivao sam ovo , sa pauzama, kada sam imao vremena , u vreme kada nisam ni znao za internet 26 godina. Svi su mi se smejali , ali sad kada ih nesto interesuje I te kako dodju da pitaju, zato zapisite sve sto znate o svojoj porodici inace ce sve biti predato zaboravu. Verujte mi kada sam istrazivao poreklo bilo je frustrirajuce. Nadjete samo tri recenice- kada je rodjen, imao ili nemao potomke I godina smrti. CEO ZIVOT U TRI RECENICE. Zato pisite, bice valjda neko jednog dana da procita, pa ce i Vase ime biti spomenuto , a Vas trud nagraden ne zaboravom. Ziveli I svako dobro familijo.

    • Emina

      DALI TI JE POZNATO SELO SASKINOVCI KOD B.GRAD

  10. Жарко Јокић

    Тренутно живим у околини Панчева, ал знам да је мој прадеда Паја Јокић родом из Горње Санице, општина Кључ. Славимо Аранђеловдан, 21. новембра. Ако неко од рођака зна нешто више пишите волео бих да знам. Свако добро.