Poreklo prezimena Jelić

18. februar 2012.

komentara: 68

[toggle title=”TESTIRANI JELIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Jelić

Haplogrupa: R1a-YP4278

Poreklo: Kremna, Prnjavor, Republika Srpska

Krsna slava: Markovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

JELIĆI

(na Barama)

Porijeklo im je iz Prošćenja, kod Mojkovca, od bratstva Dedeića. Sadašnje prezime dobili su po babi Jeli, koja je rano ostala udovica sa sitnom djecom. Iz Prošćenja su Jelini sinovi Vid, Sava i Mijajilo uskočili u Drobnjak i oko 1820. godine naselili se u Sirovcu, odakle su se preselili na Bare Sirovačke.

Ovo bratstvo je davalo istaknute ljude i junake u vremenu njihovog življenja i ratovanja. U Prvom svjetskom ratu istakli su se oficir Mihajilo, Šćepan i Vukašin koji su junački poginuli u čuvenoj Mojkovačkoj bici 7. januara 1916. godine; Miraš je ranjen u istoj bici. U Komitskom pokretu 1916-1918. godine Gajo Jelić je bio poznati četovođa, ranjavan u okršajima sa Švabama.

U NOR-u 1941-1945. godine, ovo bratstvo je svojim učešćem u jedinicama NOV-a i NOP-u dalo veliki doprinos pobjedi nad neprijateljem.

Vladimir Tomašov poginuo je na Pljevljima 1. decembra 1941. godine u krvavoj Pljevaljskoj bici.

Pero Jelić, veliki rodoljub i istaknuta ličnost u Uskocima, bio je dobar domaćin, cijenjen i poštovan. U NOP-u je od 1941. godine; bio je komandant mjesta na Boanu 1941. godine, uhvaćen je od strane četnika, osuđen i strijeljan avgusta 1942. godine na Boanu. Na strelištu se držao veoma hrabro i kod naroda je njegovo ubistvo izazvalo revolt zbog gnusnog postupka neprijatelja. Njegov sin Arsenije, borac NOR-a od 1941. godine, poginuo je kao borac Petog bataljona Četvrte crnogorske brigade, marta 1944. godine u Penezićima kod Priboja.

Mašo Šćepanov je jedan od najistaknutijih boraca NOR- a, izuzetno skroman i nenametljiv, ali beskrajno hrabar; gine na čelu bataljona u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi, kao njen omiljeni komandant, maja 1944. godine na planini Tari. Narodni je heroj Jugoslavije.

Đorđije Petrov i braća Mićko i Mile Savini su bili borci NOR-a od 1941. godine; poginuli su na Sutjesci juna 1943. godine kao borci Petog bataljona Četvrte crnogorske proleterske brigade.

Jovanka Velimirova, udata Krunić, Mihailo i Mitar Milinkovi, Ljubisav Danilov i Gojko Gajov bili su aktivisti u NOP-u i borci u Četvrtoj crnogorskoj brigadi.

Bato Jelić, stručnjak u oblasti arhitekture, bio je predsjednik opštine Šavnik i aktivista u društveno-političkim organizacijama.

Jelića ima u mnogim mjestima širom naše zemlje, gdje su odlazili najčešće, radi zaposlenja.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (68)

Odgovorite

68 komentara

  1. Darko Jelić

    Ja sam praunuk gore pomenutog Gaja Jelića. Nije Gojko bio član NOP nego Branko. Gojko je u to vreme imao oko 8 godina.

  2. Vojislav Ananić

    JELIĆ (p.k). Jelići (p), u Zagori (Brda trebinjska), Orašju (Zupca, Trebinje), Mostaru i Ljubuškom. U Zagori ih “drže” za vrlo staru porodicu, ali o njihovoj prošlosti “ništa ne umiju kazati”. Slave Šćepandan (59:273). U Orašju ih, takođe, smatraju za najstarije bratstvo u Zupcima. “Priča se da je Sv. Vasilije Ostroški polovinom 18. veka otišao iz Tvrdoša pod Ostrog, pratio ga je na putu jedan Jelić iz Zubaca. S toga vele, mora u njihovom bratstvu uvek neko biti bogat” Prvobitno su Jelići živjeli u Bogojević Selu, a staro im je prezime Luković. Sadašnje prezime dobili su po nekoj babi Jeli koja je ostala sa dvoje muške djece, pošto su se svi ostali raselili. Jelići u Mostaru i Ljubuškom potiču od “ovih zubačkih”. Slave Đurđevdan, a ovi u Orašju “drže prislugu Đurđevdan” (75:1241,1243.1244). Jelići (k) su u Humcu (Ljubuški), Dilušinama i Pribinovićima (Široki Brijeg). U Humac je Jelić došao «u najam“ iz Širokog Brijega. U Bilušine i Pribinoviće su doselili iz Imotskog. Zvali su se Nikolići. Slavili su Đurđevdan. (59:303, 347.348) Jelića ima i u Ljutešu, Trnu i Zavoziku (Široki Brijeg). Daljom su starinom iz Dalmacije, U ova mjesta došli su iz Pribinovića (189:76,78,79).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. Stefan Jelić

    Rodbinski pozdrav iz Paraćina za sve Jeliće koji slave Jovanjdan i potiču iz Erčega. Moj deda je rođen u Surkišu.

    • Miloš Jelic

      Jelica u Ivanjici ima dosta,uglavnom iz sela Ercege svi slave Jovanjdan.odakle su dosli u Ercege ne znam.putujuci kroz Hercegovinu primetio sam takodje ogroman broj ljudi koji se prezivaju Jelic na potezu od Mostara preko Sirokog Brijega i dalje na ulasku u Hrvatsku,cini mi se blizu mesta Cista Provo postoji i seloJelici.

      • Radomir

        PA I MOJ DEDA JE IZ SURKIŠA KOD PODUJEVA, ALI JE ROĐEN U MEHANE KOD PROLOM BANJE U KOJEM SU SE DOSELILI IZ ERČEGA KOD IVANJICE SA PLANINE JAVOR.U ERČEGE SU DOŠLI IZ CRNE GORE IZ ANDRIJEVICE IZ SELA SLATINE.TAMO SLAVE SLAVU ARANĐELOVDAN A OVDE U SRBIJI JOVANJDAN.JAVI MI SE DA VIDIM OD KOJIH SI I KOJI TI JE DEDA.

    • Radomir

      PA I MOJ DEDA JE IZ SURKIŠA KOD PODUJEVA, ALI JE ROĐEN U MEHANE KOD PROLOM BANJE U KOJEM SU SE DOSELILI IZ ERČEGA KOD IVANJICE SA PLANINE JAVOR.U ERČEGE SU DOŠLI IZ CRNE GORE IZ ANDRIJEVICE IZ SELA SLATINE.TAMO SLAVE SLAVU ARANĐELOVDAN A OVDE U SRBIJI JOVANJDAN.JAVI MI SE DA VIDIM OD KOJIH SI I KOJI TI JE DEDA.

    • Radomir

      PA I MOJ DEDA JE IZ SURKIŠA KOD PODUJEVA, ALI JE ROĐEN U MEHANE KOD PROLOM BANJE U KOJEM SU SE DOSELILI IZ ERČEGA KOD IVANJICE SA PLANINE JAVOR.U ERČEGE SU DOŠLI IZ CRNE GORE IZ ANDRIJEVICE IZ SELA SLATINE.TAMO SLAVE SLAVU ARANĐELOVDAN A OVDE U SRBIJI JOVANJDAN.

  4. Dragan Jelic

    Pozdrav, moji Jelici su iz Kosova kod Knina, zaseok Uzdolje, glavica Jelica, imaju dvije porodice Jelica, poreklom od dva brata iz susednog sela Biocic.
    U Biocicu je po mom saznanju bilo petorica brace, jedan je zavrsio u Kninu kod fratra, dva su ostala u Biocicu a dvojica su dosli u Kosovo(Uzdolje).
    Po pricama koje mi je otac pricao, nasi stari su poreklomm iz Crne Gore, iz koje su morali da odu jer su, kao i tu sto sam mogao da procitam, skinuli glavu nekom Turcinu.
    Slavimo Casne Verige, 29. januar.
    Ako neko ima nesto vise, neka se slobodno obrati u komentaru, svako dobro.

    • Mirko Jelic

      Pozdrav, moji Jelici su iz Knina, poreklom iz okoline Siverica. Deda Petar se rodio u Tepljuhu oko 1870. Otac vojin u Kninu 1921. Ne znam mnogo vise od toga. Prica o dolasku iz Crne Gore je ista. Slavimo Casne verige. Voleo bih da saznam nesto vise.

      • Vladimir Jelic

        Srdačan pozdrav,
        Moji preci Jelići su takođe porijeklom iz okoline Knina. Pradjed se doselio u Šipovo gdje nas ima 5 porodica. Takođe slavimo časne verige. Mnogo pozdrava!

  5. Milica

    Prezime Jelic, slava Sv. Trifun iz mesta Doboj

  6. Bratisla

    Pozdrav za sve Jeliće, ja sam iz Vranja inace je moj otac iz Ercega, od Vojina i Slavke, ako neko zna koji su mozda smo rodjaci, ja ne znam mnogo rodbine, slavim svetog Jovana.

    • Radomir

      PA I MOJ DEDA JE IZ SURKIŠA KOD PODUJEVA, ALI JE ROĐEN U MEHANE KOD PROLOM BANJE U KOJEM SU SE DOSELILI IZ ERČEGA KOD IVANJICE SA PLANINE JAVOR.U ERČEGE SU DOŠLI IZ CRNE GORE IZ ANDRIJEVICE IZ SELA SLATINE.TAMO SLAVE SLAVU ARANĐELOVDAN A OVDE U SRBIJI JOVANJDAN.

  7. Olivera

    Poštovani,

    Možda neko zna nešto više o poreklu prezimena Jelić koje je nastanjeno u seloDobrodo okolina Užica, krsna slava je Djurdjevdan.
    Baš ni jedan podatak ne mogu da nadjem a svi sati iz ovih kuća nažalost nisu medju živima.
    Hvala

  8. Katarina Jelić

    Pozdrav, da se javim kao član porodice Jelić iz sela Velika Ježevica, opština Požega kod Užica.
    Unazad 6 generacija za koje ja znam žive u Ježevici, a priča se da je naše poreklo iz okoline Mokre Gore, severa Crne Gore, Hercegovine. Moj brat je radio analizu DNK preko neke irske kompanije, 98% je sa tog područja, do zapada današnje Hrvatske, a 2% sa područja Rusije.
    Slavimo Đurđevdan.
    Postoji knjiga o našem selu, Velika Ježevica, napisao ju je profesor Mijat Matović, gde se pominju rodoslovi više porodica. Sada, Jelići u Ježevici broje oko 40-50 kuća.

    • Nemanja Jović

      Poštovana Katarina. Meni je baba od Jelića iz Crne Gore. Posle Berlinskog kongresa Jelići su naseljeni u Srbiji. Po predanju koje sam cuo Vid Jelic se sa sinovima (mislim da ih je bilo osmorica) i unucima naselio negde na Zlatiboru. Odatle su mu tri sina krenula u Jablanicu i Kosanicu. Jedan mu se naselio u selu Gajtan u opštini Medvedja, a dvojica u Dobrom Dolu opština Kuršumlija. U Gajtanu ih vise nema, u Dobrom Dolu zive Jelici. U Gajtan se moj pradeda naselio 1882. godine i iz Crne Gore je donet u kolevci. Ono sto znam da je ovako islo kurdjel Vid, navrndeda Lako, cukundeda Joksim, pradeda Milivoje, baba Milica. Pradeda Milivoje je imao 6 dece od kojih dva sina Iliju i Pavla. Krsna slava im je Djurdjevdan. [email protected]

  9. Djordjije

    Pozdrav, moje prezime je Jelić iz Crne Gore sam (Bijelo Polje) Krsna Slava mi je Sveti Nikola…Ako neko zna malo vise o mom porijeklo moze li da mi se obrati…Pozdrav

    • Andrija

      Rode, moji Jelići su iz sela Rutoša, opština Nova Varoš, Slavimo Sv. Nikolu. Govorili stari pre bar 60 godina da su od Krnje Jele, pa preko Pljevalja su došli i nastanili se u Rutošima, uz samo brdo Oštrik, kontra strana od Donje Bistrice. Javite se na mail, imam pitanja za prezime i rodbinu.
      Bratski pozdrav,

  10. Radomir

    Mogli bi da mi se jave Stefan iz Paraćina,Jovanović iz Vranja i Jelić iz Požarevca.Vidim da smo blisko rođaci.Sa Jovanovićem iz Vranja Moj pokojni otac i njegova baba Milka su rođeni brat i sestra.Sa Stefanom iz Paraćina i Jelićem iz Požarevca mogli bi da se čujemo jer smo mnogo blizak rod i naravno pozdravljam sve Jeliće iz Erčega odakle je mome ocu deda Krsman rodom a koji su posle Berlinskog kongresa od Kralja Milana Obrenovića tada naselili pustu Toplicu i Kosanicu koju je on oslobodio od Turaka.
    [email protected]