Порекло презимена Јелић

18. фебруар 2012.

коментара: 68

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈЕЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јелић

Хаплогрупа: R1a-YP4278

Порекло: Кремна, Прњавор, Република Српска

Крсна слава: Марковдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЈЕЛИЋИ

(на Барама)

Поријекло им је из Прошћења, код Мојковца, од братства Дедеића. Садашње презиме добили су по баби Јели, која је рано остала удовица са ситном дјецом. Из Прошћења су Јелини синови Вид, Сава и Мијајило ускочили у Дробњак и око 1820. године населили се у Сировцу, одакле су се преселили на Баре Сировачке.

Ово братство је давало истакнуте људе и јунаке у времену њиховог живљења и ратовања. У Првом свјетском рату истакли су се официр Михајило, Шћепан и Вукашин који су јуначки погинули у чувеној Мојковачкој бици 7. јануара 1916. године; Мираш је рањен у истој бици. У Комитском покрету 1916-1918. године Гајо Јелић је био познати четовођа, рањаван у окршајима са Швабама.

У НОР-у 1941-1945. године, ово братство је својим учешћем у јединицама НОВ-а и НОП-у дало велики допринос побједи над непријатељем.

Владимир Томашов погинуо је на Пљевљима 1. децембрa 1941. године у крвавој Пљеваљској бици.

Перо Јелић, велики родољуб и истакнута личност у Ускоцима, био је добар домаћин, цијењен и поштован. У НОП-у је од 1941. године; био је командант мјеста на Боану 1941. године, ухваћен је од стране четника, осуђен и стријељан августа 1942. године на Боану. На стрелишту се држао веома храбро и код народа је његово убиство изазвало револт због гнусног поступка непријатеља. Његов син Арсеније, борац НОР-а од 1941. године, погинуо је као борац Петог батаљона Четврте црногорске бригаде, марта 1944. године у Пенезићима код Прибоја.

Машо Шћепанов је један од најистакнутијих бораца НОР- а, изузетно скроман и ненаметљив, али бескрајно храбар; гине на челу батаљона у Четвртој црногорској пролетерској бригади, као њен омиљени командант, маја 1944. године на планини Тари. Народни је херој Југославије.

Ђорђије Петров и браћа Мићко и Миле Савини су били борци НОР-а од 1941. године; погинули су на Сутјесци јуна 1943. године као борци Петог батаљона Четврте црногорске пролетерске бригаде.

Јованка Велимирова, удата Крунић, Михаило и Митар Милинкови, Љубисав Данилов и Гојко Гајов били су активисти у НОП-у и борци у Четвртој црногорској бригади.

Бато Јелић, стручњак у области архитектуре, био је предсједник општине Шавник и активиста у друштвено-политичким организацијама.

Јелића има у многим мјестима широм наше земље, гдје су одлазили најчешће, ради запослења.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (68)

Одговорите

68 коментара

  1. Postovani. Moje devojacko prezime je Jelic.Deda po ocu je rodjen u Otocu u Hrvatskoj.Interesuje me poreklo.

  2. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Јелић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Јелић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Араповац
    -Велики Борак
    -Вранић
    -Вреоци

  3. Фамилије-презимана Јелић, по местима живљења. Према књизи Јована Ердељановића “Доње Драгачево”.

    -Дучаловићи
    -Горња Краварица
    -Лис
    -Пухово

  4. zoranmiljanić

    U Crnoj Gori postoji više porodica iz raznih mjesta u CG koje nose ovo prezime a da nijesu u bilo kakvom srodstvu.Što se tiče porodice Jelić iz Nikšića,selo Ozrinići sa sigurnošću možemo reći da vode porijeklo od čuvene porodice Koprivica iz Banjana-Crna gora.

    • Mileta Urošević

      Kod mene u Šumadiji u selu Vukosavci kod Aranđelovca ima Jelića sa slavom Aranđelovdan. Ne znaju gotovo ništa o svom poreklu. Spadaju među najstarije familije u selu. Nekako, između redova njihovog kazivanja o poreklu, da se naslutiti neka veza sa Nikšićem ili Ozrinićima, ali ništa konkretno.

    • Mileta Urošević

      Interesuju me Jelići iz Ozrinića. Šta slave, imaju li saznanja o migracijama u Šumadiju, je li ko pisao o njima i slično. Pozdrav.

  5. Zeljko Jelic

    Malo o mojim Jelicima,

    Postoje Jelici u selu Dvorska – opstina Krupanj koji su se odatle raselili u Loznicu, Obrenovac i Beograd. Jos 1912 se po Jovanu Cvijicu u tom selu pominju kao starosedeoci mada je nase porodicno predanje drugacije.
    Po tom predanju poticemo od neke babe Jele koja se u Dvorsku doselila kao udovica sa sinovima. Navodno se doselila iz krsa (Crne Gore ili Hercegovine). U dvorskoj se zadrzala jer ima livade, sume i vode (izvora). Kroz zaseok Jelica protice potok Kalagan u kome postoji jedan Vir koji se zove Jelin vir. Po predanju Jela koja se doselila u tom se viru nesretno udavila. Slavimo Sv. Nikolu.

    Ovo je porodicno predanje (neznam koliko je istinito, jer se baba Jela pominje i u Jelicima iz Prosca kod Mojkovca, a cuo sam i slicnu pricu od Jelica iz Prijepolja koji su rod sa delom Jelica iz Leskovca i islamskim Jelicima iz Visegrada koji se sada prezivaju Sucur) – moze li mi neko pomoci da pronadjem vise podataka o poreklu i uopste o Jelicima u Dvorskoj.

    Zeljko

    • Jasmina Jelic

      I u naso familiji Jelic (tj.mog muza)
      je to predanje o baba Jeli,koja je dosla sa svojim sinovima i naselila se u Temnickom srezu,mestu Bacina.Citam da se to predanje sa njom pojavljuje i u drugim krajevima i interesuje me da saznam sta je istina.

  6. Andrija Jelic

    Zeljko javi se, jer mi je interesantno saynanje o tvojim Jelicima.
    062 252 111
    Andrija Jelic

  7. Лука

    Поштовани,занима ме порекло презимена Јелић из села Кремна код Прњавора(Република Српска).Крсна Слава Марковдан,преслава(прислужујемо Аранђеловдан)

    • Весна

      Мој отац је рођен у Кремни (Јелићи) и славимо Марковдан. Вероватно смо рођаци.

      • Лука

        Вероватно јесмо,јер ја мислим да осим Јелића из Кремне који славе Св.Марка,са истом крсном славом и презименом постоје Јелићи у општини Челинац(Република Српска).

    • Vesna

      Moji Jelići su sa Banije, opština Glina, Bijele Vode. Pred ustašama su 1942 izbegli u Beograd, gde ih baš ima. Moj pokojni ujak je istraživao i našao da, navodno, naši Jelići potiču iz Stare Srbije-Raške. Slavimo Sv. Nikolu.

  8. Лука

    Такође сам погледао у књизи Ђ.Јањатовића “Презимена Срба у Босни” и закључио да смо једини Јелићи у читавој Босни који славе Марковдан.

  9. боба

    Фамилија Јелић,село Азања,општина Смед. Паланка, 300 кућа,највећа фамилија у највећем селу у Србији.

    • Милорад Богдановић

      А може ли се знати шта славите, и да ли је неко од ваших презимењака био свештено лице у 19 вијеку?

      • Милош Јелић

        Слава је Ђурђиц (Обновљење храма Св. Георгија), 16. новембар по новом календару. Немам сазнања да је било свештеника у овој фамилији у 19.в.

  10. Jelic

    Da li moze neko da mi pomogne da saznam nesto vise o Jelicima koji su se doselili u selo Bacina u opstinu Varvarin?