Порекло презимена Игић

18. фебруар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Marko

    Prezime Igić je retko u Srbiji tj. na Balkanu. Znam da je koren u starom ličnom imenu Iga koje se vremenom izgubilo. He, zadnji put sa ga primetio u popisu nedićevskih vojnika iz ll. sv. rata. E sad zanima me geneza prezimena tj. etnicko poreklo. Prezime se izvorno javlja u Jugoistočnoj Srbiji ali i na Kosovu.To su dve odvojene sredine. Kod Bugara u Srbiji postoji prezime Igov, verovatno istog korena. S obzirom da je stanovnistvo Istocne, Juzne Srbije a delom i Kosova Šopsko/Torlačkog porekla dobro je rasvetliti migracije ljudi. Narocito sto ovi nazovi pasivni krajevi cuvaju staro tj. srednjevekovno balkansko nasledje. Pozz od srbskoga starobalkanca…

  2. Милош

    Оно што поуздано знам је да се после Велике сеобе Срба презиме јавља и у Срему. Наиме, на слици Паје Јовановића ”Сеоба Срба”, најистакнутија личност на слици која се налази у првом плану, старац са брковима, умотан у завоје и са пушком на рамену, није патријарх како смо сви мислили док смо били мали 🙂 него Никола Игић из Черевића. Његови преци су дошли у Срем под вођством Арсенија Чарнојевића, а он је приказан на слици иако није живео у том периоду већ је рођен 1855, био је савременик Паје Јовановића и његов пријатељ, иначе правник по струци.

  3. Aleksandar

    Igov prezime je zastupljeno kod bugara u Srbiji ali ga nema kod bugara u Bugarskoj te se pretpostavlja da je nastalo bugarenjem srpskog prezimena Igic.

  4. Драган

    Порекло мог презимена је из околине Беле Паланке,тачније села Тамњаница,некада општинског места,мада сам четврта генерација Игића која живи у Нишу.Трагове свог порекла пронашао сам у књизи “Белопаланачка котлина,друштвеногеографска проучавања” академика др Михајла Костића стр216.Из овог места је 8 кућа одсељено у Белу Паланку а 1 у Ниш, од које и ја водим порекло. Крсна слава породице Игић је Св. Ђорђе Алимпије,ретка слава по којој се препознајемо.