Poreklo prezimena Žižić

17. februara 2012.

komentara: 4

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ŽIŽIĆI

(u Miloševićima, Kruševicama i Strugu)

Žižići su se u Drobnjak doselili 1818. godine iz rovačkog sela Dubokog. Prvo su se naselili u Tušinji, a iz Tušinje 1820. godine pređu u Miloševiće. Iz Miloševića, negdje oko 1830, u selo Strug pređu Vule Radivojev, sa sinovima Pavićem i Neđeljkom, kao i Petar, sa sinovima Đorđem i Milovanom, i u Strugu se nastane. Iz Struga Vulovi sinovi Pavić i Neđeljko odsele se u Polja kod Mojkovca, na zemlju koju je Pavić dobio na poklon od crnogorske vlade za izuzetne zasluge koje je učinio kada je 1861. godine posjekao čuvenog turskog junaka i velikog zulumćara Sinana Sviralu iz kolašinskog kraja.

Porodično predanje ovog bratstva kazuje da su starinom iz Čeva, odakle se Ilija doselio u Rovca, gdje se oženio djevojkom od bratstva Đurišića, koja se zvala Žiža. Sa njom je imao sedam sinova: Pera, Mijata, Vuja, Radivoja, Đoka, Vuka i jednog kome ne znaju ime; oni se po svojoj majci Žiži prozovu Žižići.

Žižići se u okviru ovog bratstva na uže dijele na Mijatoviće, Vujoviće, Dragojeviće, Radivojeviće i Planiće.

Ovo bratstvo je dalo dosta dobrih ljudi i junaka, koji su se isticali u borbama protiv neprijatelja. Vule Žižić je zbog pokazanog junaštva opjevan u narodnim pjesmama. U bažanskim i Prvom svjetskom ratu naročito se istakao Jovan Žižić, komandant Drobnjačko-uskočke brigade, koja je svojim junaštvom i zahvaljujući vještom komandovanju u čuvenoj Mojkovačkoj bici zadivila sve. Jovana su uhvatili Italijani i 1941. godine ga strijeljali kao velikog rodoljuba, zajedno sa starijim sinom Milanom u Pljevljima. U Mojkovačkoj bici se, osim Jovana, istakao kao veliki junak Radojica, oficir crnogorske vojske koji je poginuo; sa njim su poginuli i Milinko i Radovan, a ranjeni su Mirko i Miladin. U Komitskom pokretu 1916-1918. godine istakli su se Radosav kao četovođa, Mitar koji je umro od španjolice i sin mu Radoslav.

U borbama koje su vođene u okviru Hercegovačkog ustanka od 1875-1878. godine, poginuli su: Novo Žižić na Smriječnu u Pivi 1877. godine, a u borbama koje su vođene oko Ulcinja poginuli su Šule i Pavle 1877. godine.

U predratnom i periodu 1941-1945. godine ovo bratstvo je dalo veliki broj boraca za radnička prava i slobodu svog naroda.

Pavle Žižić, učitelj, bio je član Partije od 1919. godine, nosršac liste na izborima 1920. godine; za njega su glasali svi Uskoci osim dva popa i tri učitelja; u NOP-u je od prvih ustaničkih dana u sandžačkim jedinicama na odgovornim funkcijama.

Tomaš Stevanov stari je član Partije od 1932. godine, organizator ustanka u bjelopoljskom kraju, komesar čete, pa bataljona; komandant bataljona u Trećoj sandžačkoj brigadi, poginuo je u selu Trnava kod Mrkonjić Grada noću između 2. i 3. oktobra 1942. godine; on je narodni heroj Jugoslavije.

Veljko Žižić, borac NOV-a od 1941. godine, jedan je od organizatora ustanka u bjelopoljskom kraju; nalazio se na odgovornim dužnostima tokom rata, a u poratnom periodu bio je funkcioner u organima Republike; nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Veljko Jovanov, borac NOR-a od 1941. godine, jedan je od organizatora ustanka u šavničkom kraju; u Durmitorskom odredu bio je komandant bataljona u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi, zamjenik komandnta i komandant bataljona, komandant Šeste crnogorske brigade, načelnik štaba Korpusa i komandant Grupe brigada, general JNA, nosilac Partizanske spomenice 1941. Puniša Nikodinov, napredan omladinac i aktivista u predratnom pokretu, zbog čega je progonjen i zatvaran, od posljedica mučenja umro je mlad u Celju. Vuk Milošev živio je u Peći, odakle je nakon kapitulacije došao u Miloševiće. Predratni je član Partije i poznati aktivista; poginuo je kao komesar čete u Četvrtoj crnogorskoj brigadi na Sutjesci 10. juna 1943. godine. Ćiro Perov, stari ratnik iz prvih ratova, istaknuti rodoljub i cijenjen plemenik, bio je biran za predsjednika šavničke oppggine u predratnom periodu; u NOR-u je od prvih ustaničkih dana, a svojim aktivnim učešćem stao je u red najistaknutijih boraca NOR-a. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Radoš-Rufim Grujičin, kaluđer iz manastira Bijela, bio je borac NOR-a od 1941. godine i cijelo vrijeme se s puškom u ruci borio protiv neprijatelja u stroju Četvrte crnogorske proleterske brigade; nosilac je Partizanske spomenice 1941. I njegov mlađi brat Uroš je borac NOR-a od 1941. godine; nalazio se u stroju Četvrte crnogorske proleterske brigade u čijim redovima gine kod Bijeljine 20. aprila 1945. godine.

Braća Božo i Miloš su bili aktivni i istaknuti borci NOR-a od prvih ratnih dana. Neprijatelj ih je uhvatio i sproveo u Kolašin, gdje su osuđeni i strijeljani avgusta 1942. godine na Baricama. Bogdan Markov sa Struga je u NOP-u od 1941. godine. Nalazio se u Četvrtoj crnogorskoj brigadi, a poslije rata na odgovornim dužnostima u organima bezbijednosti u srezu.

Vasilije Radovanov je borac NOR-a od 1941. godine, bio je na dužnosti intendanta bataljona u brigadi; nosilac je Partizanske spomenice 1941. Dragomir Miladinov sa Struga je u NOP-u od 1941. godine, bio je borac u Četvrtoj i Sedmoj crnogorskoj brigadi; njegov brat Radomir poginuo je aprila 1944. godine kod Nikšića kao borac 7. omladinske crnogorske brigade.

Đorđije Isajilov, borac NOR-a od 1941. godine u Durmitorskom odredu i u Četvrtoj crnogorskoj brigadi, istaknuti puškomitraljezac, komandir čete i komandant inžinjerijskog bataljona nosilac je Partizanske spomenice 1941. Žarko Milinkov bio je borac NOR-a od 1941. godine u Durmitorskom odredu u Četvrtoj crnogorskoj brigadi. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. Ikonija Markova je bila borac NOR-a u stroju Četvrte crnogorske brigade, a njena sestra Mileva je u istoj brigadi poginula 1943. godine u Morači.

Mijajlo Milošev je bio borac Četvrte. i Šeste crnogorske brigade.

Milunovi sinovi – Miraš, Miroslav-Pero i Mirčeta- bili su borci NOR-a. Miraš i Miroslav su borci od 1941. godine, a poginuli su na Sutjesci juna 1943. godine. Momir Obrenov je bio komandir čete u Četvrtoj crnogorskoj brigadi; nosilac je Partizanske spomenice 1941. Spasoje Božov je u Četvrtoj crnogorskoj brigadi; poginuo je kod Knina 25. januara 1941. godine.

U vremenu od 1941. do 1945. godine poginuli su na raznim ratištima još i sljedeći Žižići: Dreka na Kruševicama 1941. godine; Boško, Ljubisav, Novica i Radomir na Pljevljima 1941. Spasoje na Strumici, Petar na Poljima Kolašinskim, Radonja sa Struga na Lekovini i Milika u Dobrom Dolu, svi 1942. godine; Mitar na Ravnom 1944, Milivoje na Meštrevcu i Momčilo na Mostaru, oba 1945. godine. Borci u 7. brigadi bili su Vukosav Drekin i Vučeta Bogićev.

Žižića ima iseljenih u raznim krajevima naše zemlje.

Slave Aranđelovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

 1. Marko

  Starina Žižića je sa Kosova od porodice Mrnjavčević,pa su dolaskom u Crnu Goru potomci Rada Mrnjavčevića uzeli prezime Žižić po precima Živani i Živku…to sam pročitao na blogu porodice Borovčanin koja čak navodi da je od porodice Žižić

 2. Jovica Krtinić

  Žižići su pokrenuli sopstvenu veb stranicu na adresi: http://www.zizic.me/

 3. velemir borovcanin

  posedujem knjigu gde pise da je prezime borovcanin poreklom iz drobnjaka crna gora e sad neki su prilikom bijega od turaka doselili se naromaniju selo Borovac i tu su uzeli prezime borovcanin ima dost prezimena borovcanin ali da bi ogli ici jedni drugima na slavu uzimali su razlicite slave sto su uradila i tri brata koja su dosla iz drobnjaka crna gora i naselila se u selu borovac prava slava je Svetiluka toliko ja znam o tome postoji nova knjiga koju je napisao Vojo Borovcanin iz brejakovica to je porodicno stablo borovcana ali nisam uspio doci do te knjige jer ove godine idem na sokolac da vidim ima li jos tih knjiga
  Problem je sto svako prica pricu koja mu odgovara i dodaje neke stvari koje nemaju veze
  JA GARANTUJEM DA SMO IZ DROBNJAKA OD FAMILIJE ZIZIC A SVE DRUGO NE GARANTUJEM VELIKI POZDRAV SVIM BOROVCANMA MA GDJE ILI
  VELEMIR BOROVCANIN SMEDEREVSKA PALANKA SRBIJA sva pitanja na 0038165458368

 4. Tihomir Zizic

  Ja sam ZIZIC iz Drobnjaka.Pozdrav