Poreklo prezimena Vuković

16. februar 2012.

komentara: 136

[toggle title=”TESTIRANI VUKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Vuković

Haplogrupa: I2a DN rod Lješnjani-Vojinići

Poreklo: Velje Duboko, Kolašin, Rovca, Crna Gora

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Vuković

Haplogrupa: G2a-U1

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Vuković

Haplogrupa: I2-PH908

Poreklo: Debelja, Nova Varoš, Srbija

Krsna slava: Vasilijevdan

Kontakt:
_________________________

Vuković

Haplogrupa: I2-PH908

Poreklo: Beli Manastir, Baranja, HR

Krsna slava: Mratindan

Kontakt:
_________________________

Vuković

Haplogrupa: J2a-M92 rod Cuca-Pješivaca

Poreklo: Bandići, Komani, Cetinje, Crna Gora

Krsna slava: Mala Gospojina

Kontakt:
_________________________

Vuković

Haplogrupa: J2a-M92 rod Cuca-Pješivaca

Poreklo: Brezovo Polje, Brčko, Republika Srpska

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’, Lole Ribara 48, Beograd

VUKOVIĆI

(žive na Dobrim selima i Merulji)

Vukovići su od davnina živjeli na Dobrim selima, i oni su jedna od onih pet porodica koje su prve zazimile u Drobnjaku i stalno se tu naselile. Znaju da su se doselili iz Banjana. O daljoj starini malo se zna. Sredinom 18. vijeka bilo ih je petorica braće. Tada udare morački hajduci, posijeku svu petoricu, a stoku im zaplijene. Ostane pet udovica sa jednim muškim djetetom, kome je bilo ime Mileta. Znaju za imena predaka prije Milete, a to su Panto i Vuk. Vjerovatno je da su imali još nekog pretka koji je imao ime Vuk, ili više njih s obzirom na to da bratstvo sa ovim prezimenom datira mnogo prije Vuka, oca Mijatova. U prilog ovome ide tvrdnja da su se pobočno razrodili toliko da ne mogu da odrede stepen međusobnog srodstva. Jedan ogranak ove porodice nalazi se na Glasincu i ne znaju u kom se stepenu odvojio niti kome su najbliži.

Pošto je Mileta Mijatov odrastao, oženili su ga i on je imao dva sina: Mijata i Jovana. Kad su osnovali porodice, Jovan i Mijat su živjeli u zadruzi od šezdeset i četiri člana. Jovan je bio glava porodice i smatrao se jednim od najimućnijih domaćina u Drobnjaku.

Za uspješno gazdovanje i vođenje domaćinstva knjaz ga je odlikovao. Plaćao je najveći porez u Crnoj Gori i zbog toga je imao privilegiju da lično nosi porez na Cetinje i predaje ga knjazu. Prilikom jednog takvog puta umro je na Cetinju i sahranjen je kod Vlaške crkve. Jovan je imao pet sinova, od kojih su dvojica Jakov i Rade i jedan dio potomaka od Jovanova sina Novice, kao i dio ogranka koji se na uže zove Ješić. Ostali su da žive stalno u Merulji na mjestu gdje su im bili katuni. Jovanov sin Rade bio je jedan od najhrabrijih Vukovića, a naročito se junaštvom istakao u bici na Vučjem dolu, zbog čega je i odlikovan Čeličnim krstom, koji je dobio i Ignjat Poleksić. Radov sin Mina komandovao je jednom jedinicom u Prvom svjetskom ratu.

U Komitskom pokretu su učestvovali Božo i Uroš.

Slave Aranđelovdan, a prislužuju Đurđevdan.

______________________

VUKOVIĆI

(u Donjoj Bukovici i Borovcu)

Potiču od Vukovića iz Mratinja odakle se, oko 1875. godine, Boško doselio sa sinovima Živkom, Milutinom i Obradom u Donju Bukovicu. Imaju nadimak Tukulije.

Vladimir M. Vuković iz Borovca je kao pripadnik NOP- a poginuo kod Danilovgrada 1944. godine.

Nijesu u srodstvu sa Vukovićima iz Dobrih Sela, Motičkog Gaja, Pošćenskog kraja, niti sa Vukovićima iz Gradine iz Šarana.

Slave Aranđelovdan.

_______________________

VUKOVIĆI

(u Gornjoj Bijeloj)

Porijeklom su iz Veljeg Dubokog odakle se Mato Zekov oko 1895. godine preselio u Gornju Bijelu.

Slave Aranđelovdan, a prislužuju Ćirilovdan.

_______________________

VUKOVIĆI

(na Gradini i Smoljanu)

Vode porijeklo od Vuka, sina Radojice Šaranca. Vuk je imao četiri sina: Iliju, Tola, Đoka i Radiča. I on se iz Plane kod Kolašina, zajedno s ostalim Šarancima, doselio u šaransko selo Poda. Njegovi potomci po njemu uzmu prezime Vukovići. Vukovići su najbliži u srodstvu s Rondovićima. Do 1853. godine živjeli su na Podima, kada su se preselili na Gradinu, a 1865. neke njihove porodice pređu na Prenćane, na zemlju koju su kupili od Adžiomerovića.

Jovo se iz Gradine s porodicom iseli u Smoljan gdje se nastane. Povremeno su živjeli u Gradini i Smoljanu. Jovov sin Miloš-Mujo poginuo je u čuvenoj Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine.

Vučeta Vuković poginuo je na Prenćanima 1875. godine u borbi protiv Turaka.

Od ovog bratsgva istakli su se Milinko, Vuksan, Radule i Jovo. Vukovići su poznati kao viđeni ljudi i dobri domaćini.

Žive na Gradini, Smoljanu, Njegovuđi i Žabljaku. Ima ih i u Prenćanima.

Slave Đurđevdan.

_______________________

VUKOVIĆI – MOTIKE

(žive u Motičkom Gaju)

Vode porijeklo od Vuka Milutinovića, po kome su i dobili prezime Vuković. Vuk je živio u drugoj polovini 16. vijeka, što se može vidjeti iz njihove porodične čitulje u kojoj su upisana trideset četiri muška i dvadeset osam ženskih imena umrlih do 1839. godine (A. Luburić: Drobnjaci – Beograd 1930). Vuk je imao sinove Sima i Spasoja; Spasoje Sima, a Simo Mitra, Rada i Milića. Simo se rodio krajem 17. vijeka i od njega potiču svi današnji Vukovići – Motike. Vukovići imaju nadimak Motike, a dobili su ga po Tomi Vukoviću, koji je, braneći svoju stoku, koju su turske haračlije bile potjerale, motikom koja mu se našla u ruci ubio jednog Tosku, turskog haračliju.

Porodična tradicija kazuje da je Spasoje Vuković kupio Podinča dolinu na Jezerima od nekog Džam-bega Kupusičića iz Srema, za koju je dao dvanaest i po oka para, i to pola zlata, a pola srebra. Tapiju o ovom kupljenom imanju ponijeli su sa sobom iseljeni Vukovići u Bosnu. Za Spasoja se još priča da je načinio prvi mlin na Mlinskom potoku, koji su Turci htjeli da sruše jer nije imao odobrenje za njegovo podizanje, a on je Turke protjerao i odbranio mlin od rušenja. Poslije ovog događaja otišao je bosanskom veziru u Travnik i od njega dobio odobrenje da koristi podignuti mlin.

Mitar Simov je imao sinove: Maksima, Marka i Vasa; Rade je imao Aleksu, a Milić Aleksu i Spasoja.

Milić Simov je rođen oko 1730. godine i živio je sto dvadeset sedam godina, što znači da je umro 1857. godine. Milić je bio čuveni junak, neobično razvijen, izuzetne snage. Bio je odličan pripovjedač i pamtiša o drobnjačkim starinama. On je kazivao da je u njegovo vrijeme Drobnjak gorio sedam puta, a prije njega četiri puta. Milić se sa svojim sinovima iselio iz Komarnice na imanje u Jezerima.

Ova porodica davala je izuzetno snažne i krupne ljude, koji su doživljavali duboku starost, često i više od sto godina. U Drobnjaku živi predanje da je jedna baba, rodom iz ovog bratstva, koja je imala preko sto godina, kazivala o međi između Drobnjaka i Pive u masivu Durmitor na mjestu Prijespa. Oko ove međe često su se krvili Pivljani i Drobnjaci i dosta je glava palo sve dok baba Motička nije postavila među, uz zakletvu da je tu prava međa. Tada su prestala sporenja oko ovog dijela pasišta.

Od ovog bratstva ima dosta iseljenika u raznim krajevima. Najviše ih je odseljenih u Bosnu, na Glasinac i njegovu okolinu. Neki se prezivaju Vukovići, a neki Motike.

Mirkovići u Glisnici kod Pljevalja su porijeklom od Vukovića-Motika iz Jezera.

Slave Tripunjdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________________

(prema knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena”)

VUKOVIĆ (pravoslavni i katolici).

Vukovići (p). u Muljima i Vučevu (Gacko), Rogačama, Žiljevu i Jugovićima (Nevesinje). Ortiješu (Bišće, Mostar). Vlasaćama (Zagora, Trebinje). Poratku (Dabar). U Mulje je predak “današnjih Vukovića” došao sa Zagorja. Oženio se “od Zelenovića, pa kao siromah prešao u tazbinu”.

U Vučevu su porijeklom od Okiljevića iz istog sela. U Rogače su doselili “s Broćanca na Čevu” oko 1650. godine. Potiču od tamošnjeg bratstva Perića. U Žiljevo im je predak došao s Meke Grude (Bileća). U Jugoviće su doselili “odnekle iz Gacka”, a u Ortiješ iz Stolačkih Dubrava. U Vlasače su došli iz Janjča, a u Poratak iz Stoca. Vukovići slave Jovanjdan, osim porodica u Jugovićima čija je slava Sv.Stevan.

Vukovića ima nastanjenih i u gatačkim selima: Nadanići, Lipnik, Izgori i Ulinje. U Nadanićima su porijeklom od Vranješevića iz Banjana. u Lipniku i na Ulinju od Okiljevića iz Mulja, a u Izgorima su iz Oputnih Rudina (147:574).

Vukovići (k), stari rod u Ravnom (Popovo). Po mišljenju jednih oni su “bili od Vukića”, a po kazivanju drugih “oni su zaseban rod”. U Ravnom se spominju 1709. godine.

Prethodni članak:

Komentari (136)

Odgovorite

136 komentara

  1. Goran

    Od istih Vukovica Iz Mratinja su I on I u Scepan Polju od kojih su Vukovici u selu Jugovici kod Gacka.Oni slave Sv.Stefana.Vukovica Koji Slave Sv Stefana Koji kazu dasu Iz Scepan polja Ima iu selu Vilovi Stari Vlah.

  2. Goran

    Ove Vukovice Iz sela Debelje koje zovu Prdonjici,slave Sv Vasilija,A imaju haplotip Vukovica Iz Mratinja,poznajem Iz Nove Varosi.Dosli su u 18veku u Stari Vlah,Iz pravca Kolasina,njihov predak Danilo Prdonja.Gos.Jelicu izvolite napisite Vi sta je tacno.Ko Siri dezinformacije,I sta je u ovom komentare za Vas dezinformacija.Haplo grupa ovih Vukovica je navedena poklapa se sa hg Vukovica Iz sela Mratinja u Starom Vlahu I Debelji ih znaju po familijarnom nadimku Koji I’m je drugog prezime.I staje tu dezinformacija

  3. Goran

    Sa Ovim Vukovicima Iz Starog Vlaha moja familija srodnici Iz Severne Dalmacije,Benkovac,Saponje imaju poklapanje Haplo grupe I krsne slave,sto je cinjenica I daje mogucnost istog porekla.Jedino sto su Saponje u Starom Vlahu stanovali jedno pola veka pre dolaska prvog Vukovica u Debelji.To su cinjenice nista izmisljeno

  4. Goran Vuković

    Poštovanje,
    Zanima me poreklo kao i slava Vukovića iz Golubića (Bihać, BiH) . . podatke koje imam jesu da je u Golubiću bila jedna kuća Vukovića, Andrije i Jelene koji su imali dva sina (Andra i Sreta). . gde kasnije Sreta (1892 Golubić-1967 Inđija) sa suprugom Jelenom i decom (Boža, Andrija, Ivan, Ljubomir, Marica, Katica i Marko) dolaze 1920-ih godina u Inđiju (Vojvodina, RS) . . od kojih kasnije Ljubomir (1918 Golubić-1993 Odžaci) dolazi u Odžake (Vojvodina, RS) gde sa suprugom Jelenom dobija decu (Boško, Antun, Andrija i Mira) . . gde Antun dobija sina Gorana, Goran sina Marka… za slavu se govorilo da je sv. Nikola.

  5. Vojislav Ananić

    VUKOVIĆ (p,k). Vukovići (p), u Muljima i Vučevu (Gacko), Rogačama, Žiljevu i Jugovićima (Nevesinje), Ortiješu (Bišće, Mostar), Vlasačama (Zagora. Trebinje), Poratku (Dabar). U Mulje je predak “današnjih Vukovića” došao sa Zagorja, oženio se “od Zelenovića, pa kao siromah prešao u tazbinu”. U Vučevu su porijeklom od Okiljevića iz istog sela. U Rogače su doselili “s Broćanca na Čevu” oko 1650. godine. Potiču od tamošnjeg bratstva Perića. U Žiljevo im je predak došao s Meke Grude (Bileća). U Jugoviće su doselili “odnekle iz Gacka”, a u Ortiješ iz Stolačkih Dubrava. U Vlasače su došli iz Janjča, a u Poratak iz Stoca. Vukovići slave Jovanjdan, osim porodica u Jugovićima čija je slava Sv.Stevan(59:196,203.222,231,274,330:248:38). Vukovića ima nastanjenih i u gatačkim selima: Nadanići, Lipnik, Izgori i Ulinje. U Nadanićima su porijeklom od Vranješevića iz Banjana, u Lipniku i na Ulinju od Okiljevića iz Mulja, a u Izgorima su iz Oputnih Rudina (147:574). Vukovići (k), stari rod u Ravnom (Popovo). Po mišljenju jednih oni su “bili od Vukića”, a po kazivanju drugih “oni su zaseban rod”. U Ravnom se spominju 1709. godine (84:160; 213:161).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  6. Nebojša Bejat

    VUKOVIĆ

    (Slavili su Jovanjdan)

    i

    SUDAR

    (Slave Đurđevdan)

    Vukovići su u vremenskom periodu u kojem je ovim prostorima vladala austrougarska okupaciona imperija (1878 – 1918), u Ortiješ doselili iz sela Meka Gruda u opštini Bileća. Razlog doseljenja bili su bolji uslovi za život. Godina doseljenja nikom nije poznata, ali se sigurno zna da su doselili prije početka Prvog svjetskog rata (28. 6. 1914 – 11. 11. 1918). Doselila su dva rođaka: Risto (13. 9. 1886 – 30. 9. 1944) i Stanko. Risto nije imao muško potomstvo. Stanko je imao sinove: Mitra (? – 1918) i Veljka (1899 – 1974). Mitar se nije ženio i nije imao djece. Veljko nije imao muško potomstvo. Njihov zemljišni posjed naslijedio je Sudar (Marko) Đorđo (14. 3. 1925 – 9. 10. 2017), sestrić Veljka, unuk Stanka Vukovića, rodom iz Mostara, porijeklom iz sela Krehin Gradac u opštini Čitluk. U Ortiješ je kod svog ujaka Vuković (Stanko) Veljka doselio 1930. godine, u vremenu u kojem je na ovim prostorima postojala Kraljevina Jugoslavija sa Dinastijom Karađorđević na čelu (1918 – 1941). Bio je oženjen Domazet (otac Risto) Savkom (10. 1. 1932 – 9. 3. 2003), rođenom u selu Predolje u opštini Berkovići. Imali su 2 sina: Petra (27. 10. 1954 – 5. 3. 2017) i Nebojšu (15. 2. 1970 – 2. 11. 2008). I Petar i Nebojša imaju muško potomstvo do današnjih dana. Nakon završetka Odbrambeno – otadžbinskog rata (3. 4. 1992 – 21. 11. 1995), Đorđo Sudar prodao je kuću i zemljišni posjed u Ortiješu i nastanio se u Trebinju. Sudar (Marko) Đorđo, njegova supruga i sinovi sahranjeni su u Trebinju.

  7. Biljana

    VUKOVICI IZ VELJE MRTVO DUBOKO SLAVE ARANDJELOVDAN OD VASILJA VUKOVICA KOJI JE IMAO 4 SINA VUKO NOVICA MIRAS I GRUJICA

  8. Vladimir Vuković

    Ako neko može da mi kaže, odakle porijeklo vode Vukovići iz Sumbulovca ili Mokrog u okolini Sarajeva.
    Slavimo Svetog Đorđa.
    Unaprijed zahvalan

  9. Vuk

    Dobar dan svim dobrim Vukovicima, milo mi je kad vidim komentare i u ovoj godini..
    Mlad sam, a zanima me ko su mi bili preci, i sve o njima, pa da li mi neko moze detaljnije i nesto vise reci o porijeklu porodice Vukovic iz Pive, tj. Mratinja, porijeklom sa Ceva
    Slavimo Arandjelovdan..
    Hvala.

    • Roćen

      Pozdrav Vuče,Moja porodica vodi porijeklo takođe sa Čeva,A PO SRPSKOM DNK testiranju vrlo smo bliski sa Vukovićima iz Pive(Pivljanin).Pošto si mlad i imas interesovanja,ti ćes to istražiti.POZ.

  10. D.Vukovic

    Zna li neko nesto o poreklu Vukovica u okolini Kljuca…?Unapred hvala